Doelgerichte therapie bij basaalcelkanker

Doelgerichte therapie (in het Engels targeted therapy genoemd) is een behandeling met medicijnen die doelgericht de groei van kankercellen afremmen of stoppen.

Sommige patiënten met een uitgezaaide basaalcelkanker of een vergevorderde vorm van basaalcelkanker die niet geopereerd kan worden, krijgen bijvoorbeeld vismodegib (merknaam Erivedge) of sonidegib (Odomzo) toegediend. Soms is dat met het doel de tumor te verkleinen, zodat een operatieve verwijdering van de tumor in een later stadium toch mogelijk wordt.

Bijwerkingen

Bij doelgerichte therapie verschillen de bijwerkingen per medicijn en zijn ze afhankelijk van uw conditie en lichaam. Over het algemeen hebben doelgerichte medicijnen andere nevenwerkingen dan bijvoorbeeld chemotherapie. Ze richten zich specifieker op de kwaadaardige cellen zodat gezond weefsel gespaard kan worden.

De ernst en frequentie van bijwerkingen verschillen van product tot product. Mogelijke bijwerkingen van vismodegib en sonidegib zijn spierkrampen, haaruitval, verandering van smaak, verminderde eetlust, misselijkheid, braken, diarree, constipatie, ongewenst gewichtsverlies, vermoeidheid ... Na de behandeling verdwijnen de meeste bijwerkingen. Bespreek de bijwerkingen met uw behandelend arts die u raad kan geven hoe u er het best mee omgaat.

Meer informatie