Verloop en vervolg van het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker

Als je tussen 50 en 74 jaar bent, ontvang je om de twee jaar een uitnodiging van het Centrum voor Kankeropsporing.

De uitnodiging bevat een folder met informatie, een afnameset met gebruiksaanwijzing om thuis een staal van je stoelgang te nemen, een antwoordformulier en een speciale envelop om het staal terug te sturen naar het lab. In het labo wordt een test uitgevoerd op jouw staal die in de stoelgang bloed opspoort dat met het blote oog niet te zien is. Dat bloed kan wijzen op de aanwezigheid van poliepen of op dikkedarmkanker.

Binnen 14 kalenderdagen krijgen jij en jouw (huis)arts het resultaat. 

Wanneer krijg je je uitnodiging?

De hele doelgroep van 50 tot en met 74 jaar wordt niet gelijktijdig uitgenodigd, maar gefaseerd op basis van het geboortejaar. Behoor je tot de doelgroep van het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker en wil je weten wanneer je een uitnodiging zult ontvangen, dan kun je daarvoor terecht op de website van het bevolkingonderzoek naar dikkedarmkanker. Je kunt op die webpagina jouw geboortejaar invullen en je krijgt meteen te lezen wanneer je in aanmerking komt voor deelname.

Wat gebeurt er met de resultaten van de opsporingstest?

Als de opsporingstest niet afwijkend is - dat wil zeggen dat er geen bloed wordt aangetroffen in de stoelgang - dan krijg je gewoon twee jaar later weer een uitnodiging om deel te nemen aan het Vlaams bevolkingsonderzoek. Wordt er wel bloed gevonden in jouw stoelgangsstaal, dan word je doorverwezen voor een vervolgonderzoek: een coloscopie (d.i. een endoscopie in de dikke darm). Dat gebeurt in het ziekenhuis en duurt een twintigtal minuten. Met het onderzoek bekijkt de gastro-enteroloog de dikke darm op bloedingen, poliepen, ontstekingen en gezwellen.

Tijdens het onderzoek kan er ook een biopsie gebeuren, en vastgestelde poliepen indien mogelijk verwijderd worden. Een coloscopie kan onder verdoving. Je huisarts kan je verwijzen naar een gastro-enteroloog die het onderzoek zal uitvoeren of je kunt ook zelf een afspraak maken bij de specialist.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 01/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Laatst aangepast op