Vroegopsporing van dikkedarmkanker: ben je ouder dan 74 jaar?

Het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker richt zich enkel tot mannen en vrouwen van 50 tot en met 74 jaar. Het is voor jou niet mogelijk om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek. Als je je zorgen maakt over jouw risico op dikkedarmkanker, neem dan contact op met je huisarts.

Voor personen ouder dan 74 jaar is niet wetenschappelijk aangetoond dat de voordelen van vroegtijdige opsporing van dikkedarmkanker groter zijn dan de nadelen. Dat is de reden waarom de Vlaamse overheid de bovengrens voor het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker op 74 jaar legt.

Screening is bedoeld voor gezonde personen die geen klachten hebben. Bedoeling is vooral om de sterfte door dikkedarmkanker te doen dalen. Het is belangrijk dat risico’s en ongemakken van de vroegopsporing zo veel mogelijk beperkt worden en dat de screening meer voordelen oplevert dan nadelen.

Een mogelijk nadeel dat meer meespeelt bij personen ouder dan 74 jaar is dat sommige kankers zo langzaam evolueren dat ze, zelfs zonder behandeling, geen invloed hebben op de gezondheid. Door screening worden ook deze kankers opgespoord en behandeld. Dat kan je levenskwaliteit aantasten.

Bespreek met je huisarts of je mogelijke symptomen hebt en of het voor jou nuttig is om je verder tweejaarlijks te laten screenen. Je huisarts kan met jou de voor- en nadelen van vroegtijdige opsporing bespreken, rekening houdend met jouw specifieke situatie. De screening valt buiten het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker en is betalend. Je betaalt nog het remgeld van de test en de analyse in het lab. Ook voor de consultatie met de huisarts betaal je nog het remgeld.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 22/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Laatst aangepast op