Vroegopsporing van dikkedarmkanker: ben je jonger dan 50 jaar?

Het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker richt zich enkel tot mannen en vrouwen van 50 tot en met 74 jaar. Het is voor jou niet mogelijk om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek. Als je je zorgen maakt over jouw risico op dikkedarmkanker, neem dan contact op met je huisarts.

Negentig van de 100 gevallen van dikkedarmkanker komen voor na de leeftijd van 50 jaar. Als je je zorgen maakt over jouw risico op dikkedarmkanker, neem dan contact op met je huisarts. Bespreek met je huisarts of je mogelijke symptomen hebt en of je een verhoogd risico hebt op dikkedarmkanker. Heb je een eerstegraadsverwant (biologische ouders, kinderen, broers en zussen) bij wie de diagnose dikkedarmkanker werd gesteld, neem dan zeker contact op met je huisarts. 

Je huisarts kan met jou de voor- en nadelen van vroegtijdige opsporing bespreken, rekening houdend met jouw specifieke situatie. Je huisarts kan je alsnog aanraden om een stoelgangtest te doen om bloedspoortjes in jouw stoelgang op te sporen, maar dit onderzoek valt buiten het bevolkingsonderzoek. Een stoelgangtest die je laat doen op advies van je huisarts is niet gratis, maar wordt wel (gedeeltelijk) terugbetaald door de gewone ziekteverzekering. Je dient de remgelden voor de consultatie bij de huisarts en de test zelf te betalen.

Sinds januari 2020 worden ook de 50-jarigen uitgenodigd om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker. Daarmee volgt Vlaanderen vanaf 2020 de Europese richtlijnen.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 22/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Laatst aangepast op