De Vlaamse overheid organiseert een bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker voor alle mannen en vrouwen van 51 tot en met 74 jaar. Hoe kunt u deelnemen aan dit onderzoek? Wat als u nog geen 51 jaar bent of ouder dan 74? Welke klachten kunnen wijzen op dikkedarmkanker en hoe kunt het risico op deze ziekte verminderen? U vindt hier alles om voor uzelf de voor- en nadelen te kunnen afwegen. Maak een geïnformeerde keuze.

Illustratie van een darmpoliep

Bent u tussen 51 en 74 jaar?

Darmkanker ontwikkelt zich langzaam. In het begin hebben mensen met dikkedarmkanker geen klachten, waardoor de ziekte vaak pas laat ontdekt wordt. Het Vlaams bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker is bedoeld om bij mensen tussen 51 en 74 jaar dikkedarmkanker op te sporen, nog voor er klachten zijn.

Jonger dan 51 jaar, of ouder dan 74 jaar?

Het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker richt zich enkel tot mannen en vrouwen van 51 tot en met 74 jaar. Het is voor u niet mogelijk om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek. Als u zich zorgen maakt over uw risico op dikkedarmkanker, neem dan contact op met uw huisarts.

Dokter bespreekt testresultaten met patiënte

Vroegtijdige opsporing dikkedarmkanker: voor- en nadelen

Aan screening zijn voor- en nadelen verbonden. Bespreek dit met uw arts:

Patiënt bespreekt klachten met zijn arts

Welke klachten kunnen wijzen op dikkedarmkanker?

De volgende symptomen kunnen wijzen op dikkedarmkanker: 

Chromosomenonderzoek

Wanneer is er sprake van een verhoogd risico op dikkedarmkanker?

In 70 op de 100 gevallen is er bij dikkedarmkanker geen sprake van een bepaalde risicofactor. Toch zijn er een aantal factoren die een verhoogd risico geven op het ontstaan van dikkedarmkanker. In dit geval is het bevolkingsonderzoek niet geschikt voor u en moet u een gepaste begeleiding en opvolging krijgen. Hebt u of vermoedt u dat u een verhoogd risico hebt, raadpleeg dan uw arts.

Joggende vrouw

Wat kunt u zelf doen om uw risico op dikkedarmkanker te verminderen?

Door een gezonde levensstijl en een gezond voedingspatroon aan te houden, kunt u uw risico op dikkedarmkanker verlagen. Enkele tips: