Hoe kun je je medisch dossier inkijken?

Iedereen heeft het recht om zijn eigen medisch dossier te lezen. Je kunt het online inkijken via mijngezondheid.be of je kunt het opvragen bij je behandelend specialist. Je kunt je eventueel laten bijstaan door een vertrouwenspersoon – je huisarts bijvoorbeeld – om het dossier samen met jou of in jouw plaats in te kijken. Zo’n dossier is immers behoorlijk ingewikkeld. 

Laptop mijngezondheid.be

Waar vind je je medisch dossier? 

Je kan je medisch dossier online inkijken via de website mijngezondheid.be. Daar vind je al jouw gezondheidsgegevens die zorgverleners delen met anderen: verslagen van consultaties, resultaten van onderzoeken, vaccinatiegegevens, medicatievoorschriften enz. Zodra je bent aangemeld op mijngezondheid.be, heb je van daaruit ook toegang tot andere online gezondheidsdiensten zoals je ziekenfonds, Vitalink, COZO, Nexuzhealth enz. 

Je kunt ook steeds een kopie van je medisch dossier (of een gedeelte ervan) bij je zorgverlener opvragen. Dat kan handig zijn als je geen toegang tot het internet hebt of je kan hier niet goed mee werken en je wilt bijvoorbeeld voor een tweede mening naar een andere arts. Je krijgt de kopies toegestuurd binnen de vijftien dagen na je aanvraag. De eerste kopie is altijd gratis. 

Het recht op inzage van je dossier geldt ook voor het medisch dossier dat de adviserend arts van een verzekeraar bijhoudt als je een aanvraag voor een verzekering doet. Lees meer over verzekeringen en kanker

Hoe aanmelden op mijngezondheid.be?  

Je aanmelden op mijngezondheid.be doe je met je elektronische identiteitskaart of via Itsme. Meer informatie over hoe je kan inloggen op mijngezondheid.be en uitleg over het gebruik, vind je in deze brochure of in deze video.   

Welke gegevens kun je inkijken? 

Je kunt in principe al je medische gegevens inkijken tenzij de arts oordeelt dat er ‘een klaarblijkelijk ernstig nadeel is voor de gezondheid van de patiënt’. In dat geval kun je het dossier alleen laten inkijken door een zorgverstrekker – je huisarts bijvoorbeeld – die je zelf hebt aangeduid. 

Laatst aangepast op