Column Bart van Eldert - Winst

Elke dag is winst maar brengt ook nieuw verlies met zich mee.
Bart van Eldert
Uit Leven, editie 92, september 2021

Bart van Eldert (°Amsterdam, 1966) werkte vroeger als verslaggever en columnist voor het Algemeen Dagblad en schreef samen met Danielle Pinedo het brievenboek Beter worden is niet voor watjes. Hij heeft leukemie en kan door zijn ziekte niet meer werken. Zijn vrouw is behandeld voor borstkanker. Ze hebben twee kinderen.

Auteur: Bart van Eldert - Fotograaf: ID / Koen Verheijden

We moeten het vaker over verlies hebben. De gezonde buitenwereld denkt dat ik als overlever ook overwinnaar ben. Ik houd daar niet van. Het suggereert dat de mensen die ik niet meer in de wachtkamer tegenkom, zijn gestorven omdat ze hebben verloren. Niet goed genoeg om te winnen. Liever maak ik dagelijks de balans op van winst en verlies. Elke dag is winst maar brengt ook nieuw verlies met zich mee.

Het is geen rouw om wat niet meer is, maar rouw om wat niet meer gaat komen. Zoals rouw om de door kanker weggeknipte jaren van een jong gezin samen, lekker thuis en fijn op vakantie. ‘Die tijd komt nooit meer terug’, vertelden oudere vrienden vroeger nog nagenietend. Hier zijn die jaren nooit gekomen.

Onverwacht botsen we steeds op nieuw verlies. Juist dat maakt het schrijnend. Eindelijk weer een etentje en ik proef het niet. Sporten, maar vandaag zijn mijn spieren er niet. Lezen, maar vandaag is mijn hoofd er niet.

Onverwacht botsen we steeds op nieuw verlies. Juist dat maakt het schrijnend. Eindelijk weer een etentje en ik proef het niet. Sporten, maar vandaag zijn mijn spieren er niet. Lezen, maar vandaag is mijn hoofd er niet. Een lome zomerdag op dat nieuwe terras in de stad, ik ben er niet. Zelfs de lente is er niet meer. De zonsopgang komt te vroeg. In mijn soort leven zie je vooral de zon in het donker wegzakken.

Een bezoekende vriendin vertelde laatst over nieuwe plannen: uitgebreid heel Europa door met de camper. Dan de vraag: ‘En waar gaan jullie dit jaar heen?’ Wij gaven hetzelfde antwoord als in vorige jaren. Woonkamer en wachtkamer. Ze knikte, oh ja dat was zo. Ander onderwerp.

Voor gezonde mensen is kanker overleven voltooid verleden tijd. Maar wij schrappen steeds een stuk van de ons nog toekomende tijd. Zo lijden we weer nieuwe verliezen. Begrip vind ik belangrijk. Voor mijn omgeving is die ziekte een van de vele dingen van gisteren. Het leven gaat door en als je gezond bent, dan raast het in propvolle dagen voorbij.

Toch kan ik als chronisch zieke best meer doen dan begripvol naar al dat voorbijrazende gezonde leven kijken. Ik mag wijzen op de eigen voorbij sukkelende ongezond lege dagen, wijzen op rouw om wat niet meer gaat komen. Misschien levert praten over ‘toekomstverlies’ wel een dieper gesprek tussen vrienden op. Zou dat voor beiden geen grote winst kunnen zijn?

Het bezoek van laatst vertrok richting camper met de in pandemische tijden gewoon geworden afscheidsgroet: ‘En blijf lekker gezond hé.’ Licht verbijsterd zwaaiden we haar uit.
We moeten het vaker over verlies hebben.

 

Uw reactie op deze column is altijd welkom. Mail ons via leven@komoptegenkanker.be.

Leven

Dit artikel is verschenen in het magazine Leven van Kom op tegen Kanker. U kunt hier alle verhalen uit het magazine lezen.