Radiotherapie bij chronische lymfatische leukemie

Radiotherapie wordt gebruikt als de chemotherapie onvoldoende effect heeft of om pijn te verminderen als je sterk vergrote lymfeklieren hebt. Ook vóór een stamceltransplantatie wordt het lichaam soms bestraald.

Radiotherapie is een behandeling met ioniserende stralen om kankercellen te vernietigen. Dat kan met stralenbundels uit een machine buiten je lichaam, of met materiaal dat rechtstreeks in je lichaam zelf bestraalt. Bij chronische lymfatische leukemie gebeurt het uitwendig.

Het gebied dat moet worden bestraald, verschilt per persoon. Ook de dosis en het aantal bestralingen verschillen. De bestralingen op zich zijn pijnloos en meestal is geen ziekenhuisopname nodig.

Bijwerkingen

De radiotherapeut-oncoloog stelt de dosis en het bestralingsveld zo in dat gezonde weefsels en organen zoveel mogelijk gespaard blijven. Toch moet je rekening houden met mogelijke neveneffecten. Je arts of een verpleegkundige geeft je daarover op voorhand meer uitleg. Zo kan je huid rood en gevoelig worden op de bestraalde plek. Vaak voelen mensen zich moe tijdens en na radiotherapie. De meeste bijwerkingen zijn tijdelijk. Bespreek ze met je arts die je raad kan geven hoe je er het best mee kunt omgaan.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 01/02/2023 om 14:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan prof. dr. Gregor Verhoef
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op