Chirurgie bij spierinvasieve blaaskanker

Voor spierinvasieve blaaskanker volstaat een transurethrale resectie niet en is een radicale cystectomie (volledige operatieve verwijdering van de blaas) nodig. Tijdens deze ingreep worden ook de lymfeklieren in de buurt verwijderd.

Bij mannen wordt de prostaat mee weggenomen. Als bij vrouwen de blaas helemaal weggehaald moet worden, verwijdert de chirurg soms ook de baarmoeder, eierstokken en de voorwand van de vagina die vlak bij de blaas liggen.

Urinestoma of vervangblaas

Incontinent urostoma

Als de blaas volledig verwijderd is, moet de urine langs een andere weg afgevoerd worden. Dat kan via een urinestoma (ook urostoma genoemd) of een vervangblaas (ook neoblaas genoemd).

Bij een urinestoma wordt een soort buisje gemaakt van een stuk uit de dunne darm. Het ene uiteinde van de darm sluit de chirurg af en hierin worden de urineleiders die van de nieren komen ingeplant. Het andere uiteinde van het stukje darm wordt met de huid verbonden zodat een kunstmatige uitgang aangemaakt wordt waarlangs de urine het lichaam kan verlaten via de buikwand. Op de buik kleeft dan een zakje waarin de urine opgevangen wordt.

Als aan bepaalde voorwaarden is voldaan kan er een vervangblaas aangelegd worden. Ook daarbij wordt van een stuk darm een reservoir gemaakt om de urine op te vangen, maar die wordt rechtstreeks op de urinebuis aangesloten. De patiënt zal onder andere door kinesitherapie moeten leren hoe hij die nieuwe blaas leegmaakt.

Vraag aan uw behandelend arts voor welke optie(s) u in aanmerking komt en met welke mogelijke neveneffecten u rekening moet houden. Soms zijn beide opties mogelijk en hangt de behandelingskeuze geheel af van de persoonlijke voorkeur van de patiënt.

Complicaties

Behalve de specifieke problemen van een stoma (infectie, urinelekken ...) is impotentie een belangrijke en frequente complicatie van een blaasverwijdering bij mannen. Als bij de operatie de zenuwen die essentieel zijn om een erectie te krijgen, niet gespaard kunnen worden, verliest de patiënt de mogelijkheid om door een seksuele prikkel een erectie te krijgen. Uw behandelend arts zal voor de ingreep uitgebreid het te verwachten hospitalisatieverloop en de mogelijke complicaties bespreken zodat u goed voorbereid bent.

Meer informatie