Chirurgie bij prostaatkanker

Chirurgie wordt meestal gebruikt als men veronderstelt dat de kanker niet is uitgezaaid. Bij een operatie wordt de prostaat volledig weggenomen. In medische termen heet deze ingreep een radicale prostatectomie.

Complicaties

Radicale prostatectomie is technisch een delicate operatie, die nogal wat vaardigheid vergt van de chirurg. De belangrijkste complicaties zijn erectiestoornissen (impotentie) en urineverlies (incontinentie).

Aan weerszijden van de prostaat lopen zenuwen die essentieel zijn om een erectie te krijgen. De tumor bevindt zich meestal dicht in de buurt van deze zenuwen. Afhankelijk van de grootte van de tumor kan de chirurg meestal inschatten of hij één of beide zenuwen kan sparen. Bij jonge patiënten die aan beide zijden zenuwsparend geopereerd worden, zal de meerderheid van de mannen de potentie na een aantal maanden herwinnen. Worden de zenuwen aan beide zijden verwijderd, dan is de patiënt meteen na de operatie impotent en is de kans op blijvende impotentie groot. Er bestaat ook een kans op urineverlies na de ingreep. Het risico op deze problemen neemt toe naarmate de patiënt ouder is. Het is belangrijk te beseffen dat er voor deze complicaties oplossingen zijn met vaak een bevredigend effect.

Forum

Re: lotgenoten met agressieve uitgezaaide prostaatkanker

Dag Yvan,
Dank voor je reactie.
Voor jou ook sterkte.

Re: lotgenoten met agressieve uitgezaaide prostaatkanker

beste lotgenoot,na mijn verwijdering van de prostaat in 2012 heb ik 33 bestralingen gehad,ziek was ik daar niet van maar nagelang het vorderde wel vlug moe

en een loom gevoel, ik heb uitzaaiingen in een klier in mijn buik,mijn psa staat momenteel op 0.15 na 4 jaar hormoontherapie .de bestraling op zich is draaglijk en de verpleegkundigen vallen heel goed mee en zijn heel behulpzaam en het is maar een paar minuutjes per keer,ik wens je man veel sterkte en aarzel niet om vragen te stellen mvg yvan