Chirurgie bij prostaatkanker

Chirurgie wordt meestal gebruikt als men veronderstelt dat de kanker niet is uitgezaaid. Bij een operatie wordt de prostaat volledig weggenomen. In medische termen heet deze ingreep een radicale prostatectomie.

Complicaties

Radicale prostatectomie is technisch een delicate operatie, die nogal wat vaardigheid vergt van de chirurg. De belangrijkste complicaties zijn erectiestoornissen (impotentie) en urineverlies (incontinentie).

Aan weerszijden van de prostaat lopen zenuwen die essentieel zijn om een erectie te krijgen. De tumor bevindt zich meestal dicht in de buurt van deze zenuwen. Afhankelijk van de grootte van de tumor kan de chirurg meestal inschatten of hij één of beide zenuwen kan sparen. Bij jonge patiënten die aan beide zijden zenuwsparend geopereerd worden, zal de meerderheid van de mannen de potentie na een aantal maanden herwinnen. Worden de zenuwen aan beide zijden verwijderd, dan is de patiënt meteen na de operatie impotent en is de kans op blijvende impotentie groot. Er bestaat ook een kans op urineverlies na de ingreep. Het risico op deze problemen neemt toe naarmate de patiënt ouder is. Het is belangrijk te beseffen dat er voor deze complicaties oplossingen zijn met vaak een bevredigend effect.

Forum

Re: Info-avond rond prostaatkanker 14 november 2019

Dag Rudi,

Ik weet niet of het aan de locatie ligt hoor  ;)? Er is sinds augustus veel aandacht aan deze info-avond gegeven door de urologen zelf, verplegend personeel, op de schermen in de wachtruimtes door 5 bekende Antwerpse ziekenhuizen... KomOpTegenKanker heeft hier reclame rond gemaakt,...
Prostaatkanker blijft toch een beetje in de taboesfeer bij mannen. (en ik begrijp dit ook wel)

Een maand geleden is op deze locatie (met veel minder aandacht voor de avond) een infomoment rond borstkanker geweest. Er waren toen 50 (ex)kankerpatiënten komen opdagen.
Vrouwen gaan hier anders mee om als wij denk ik.

Re: Info-avond rond prostaatkanker 14 november 2019

Brasschaat is nu ook niet bepaald makkelijk te bereiken vanuit het binnenland ( Limburg ) zou zoiets niet beter doorgaan waar iedereen ook met het openbaar vervoer geraakt .
Ergens in het centrum van bv Antwerpen of andere stad .

Groeten,Rudi