Chirurgie bij prostaatkanker

Chirurgie wordt meestal gebruikt als men veronderstelt dat de kanker niet is uitgezaaid. Bij een operatie wordt de prostaat volledig weggenomen. In medische termen heet deze ingreep een radicale prostatectomie.

Complicaties

Radicale prostatectomie is technisch een delicate operatie, die nogal wat vaardigheid vergt van de chirurg. De belangrijkste complicaties zijn erectiestoornissen (impotentie) en urineverlies (incontinentie).

Aan weerszijden van de prostaat lopen zenuwen die essentieel zijn om een erectie te krijgen. De tumor bevindt zich meestal dicht in de buurt van deze zenuwen. Afhankelijk van de grootte van de tumor kan de chirurg meestal inschatten of hij één of beide zenuwen kan sparen. Bij jonge patiënten die aan beide zijden zenuwsparend geopereerd worden, zal de meerderheid van de mannen de potentie na een aantal maanden herwinnen. Worden de zenuwen aan beide zijden verwijderd, dan is de patiënt meteen na de operatie impotent en is de kans op blijvende impotentie groot. Er bestaat ook een kans op urineverlies na de ingreep. Het risico op deze problemen neemt toe naarmate de patiënt ouder is. Het is belangrijk te beseffen dat er voor deze complicaties oplossingen zijn met vaak een bevredigend effect.

Forum

Re: prostaatkanker op 45 jaar

Beste lotgenoten,

misschien nog eens even een kleine update... gisteren op controle geweest en psa nog steeds onder de 0.01  ;)

Het geeft rust om op deze manier de urologe te bezoeken. (het is héél lang anders geweest  :( )

groeten,
Manu

Re: Diagnose prostaatkanker aan 39 jaar???

beste lotgenoot,ik denk niet dat je je veel zorgen moet maken momenteel,je psa is heel laag,ik heb reeds 7 jaar uitgezaaide kanker en dank zij 3 maandelijkse hormonenbehandeling blijft mijn psa nog steeds relatief goed laatste was 0.12,gezien je nog zo jong bent kan je nog helemaal genezen,is je prostaat verwijderd of gaat het nog gebeuren mss,ik wens je het beste en als je vragen hebt stel ze gerust,groeten yvan