Chirurgie bij prostaatkanker

Chirurgie wordt meestal gebruikt als men veronderstelt dat de kanker niet is uitgezaaid. Bij een operatie wordt de prostaat volledig weggenomen. In medische termen heet deze ingreep een radicale prostatectomie.

Complicaties

Radicale prostatectomie is technisch een delicate operatie, die nogal wat vaardigheid vergt van de chirurg. De belangrijkste complicaties zijn erectiestoornissen (impotentie) en urineverlies (incontinentie).

Aan weerszijden van de prostaat lopen zenuwen die essentieel zijn om een erectie te krijgen. De tumor bevindt zich meestal dicht in de buurt van deze zenuwen. Afhankelijk van de grootte van de tumor kan de chirurg meestal inschatten of hij één of beide zenuwen kan sparen. Bij jonge patiënten die aan beide zijden zenuwsparend geopereerd worden, zal de meerderheid van de mannen de potentie na een aantal maanden herwinnen. Worden de zenuwen aan beide zijden verwijderd, dan is de patiënt meteen na de operatie impotent en is de kans op blijvende impotentie groot. Er bestaat ook een kans op urineverlies na de ingreep. Het risico op deze problemen neemt toe naarmate de patiënt ouder is. Het is belangrijk te beseffen dat er voor deze complicaties oplossingen zijn met vaak een bevredigend effect.

Forum

Re: Stevig gestegen PSA, toch wel paniek, wat nu ....

Heeft er van jullie iemand soms een tip wat er te doen valt tegen de vapeurs/opvliegers??? Bij de vorige hormonenkuur ( weet de naam niet meer) had ik er ook wel maar nu zijn ze veel heftiger, bijna elke nacht wordt ik een keer of 5 wakker dat het dan zo warm is en overdag ook.
Blijven die vapeurs/opvliegers zo opkomen of verminderen ze na een tijdje als je lichaam zich misschien eerst nog moet aanpassen aan de hormonen?

Re: Stevig gestegen PSA, toch wel paniek, wat nu ....

Op 18/10 moet ik terug naar de uroloog voor mijn volgende spuit, een weekje ervoor moet ik dan bloed laten trekken en we zijn wel benieuwd hoe de waarden dan zullen zijn. Ook weten we nu niet of het blijvend is om de 3 maand die spuit of indien de PSA waarde goed is er een pauze tussenkomt.

We hebben een paar weken geleden ook vernomen dat een buurman ook prostaatkanker heeft, maar redelijk al uitgezaaid op zijn buikvlies. Opereren doen ze niet (volgens de arts is hij al te oud) dan was er gezegd om te bestralen maar omdat het te breed uitgezaaid is gaan ze heel binnenkort beginnen met chemo. Hij heeft ondertussen ook al Zoladex