Chirurgie wordt meestal gebruikt als men veronderstelt dat de prostaatkanker niet is uitgezaaid. Over het algemeen opereert men patiënten tot een leeftijd van 75 jaar, maar patiënten die ouder zijn en in zeer goede conditie kunnen hiervoor ook nog in aanmerking komen. Bij uitzaaiingen wordt de prostaat niet verwijderd, enkel in het kader van bepaalde klinische studies.
Bij een operatie wordt de prostaat volledig weggenomen. In medische termen heet deze ingreep een radicale prostatectomie. Die ingreep gebeurt tegenwoordig door middel van robotchirurgie.
Complicaties
Radicale prostatectomie is technisch een delicate operatie, die nogal wat vaardigheid vergt van de chirurg. De belangrijkste complicaties zijn erectiestoornissen (impotentie) en urineverlies (incontinentie).
Aan weerszijden van de prostaat lopen zenuwen die essentieel zijn om een erectie te krijgen. De tumor kan zich dicht in de buurt van deze zenuwen bevinden. Afhankelijk van de kenmerken van de tumor kan de chirurg inschatten of hij één of beide zenuwen kan sparen. Bij jonge patiënten die aan beide zijden zenuwsparend geopereerd worden, zal de meerderheid van de mannen de potentie na enige tijd herwinnen. Worden de zenuwen aan beide zijden verwijderd, dan is de patiënt meteen na de operatie impotent. Er bestaat ook een kans op urineverlies na de ingreep. Het risico op deze problemen neemt toe naarmate de patiënt ouder is. Het is belangrijk te beseffen dat er voor deze complicaties oplossingen zijn met vaak een bevredigend effect.
Lotgenotengroepen
Veelgestelde vragen
- Is oplettend afwachten in plaats van behandelen gebruikelijk bij prostaatkanker?
- Mag ik intensief fietsen tijdens hormoonbehandeling?
- Hoe gaan bekkenbodemspieroefeningen tegen urineverlies precies in z'n werk?
- Hoe zit het met seks na een prostaatoperatie?
- Waarom wordt de uitzaaiing in mijn ruggenwervel niet weggesneden?
- Is een tweede mening nuttig?
- Wat betekenen CEA-waarden en wat zijn tumormarkers?
- Kan kanker opgespoord worden in het bloed?
- Hoe geraak ik in het ziekenhuis voor mijn kankerbehandeling?
- Kanker en erfelijkheidsonderzoek: wat en voor wie?