Chirurgie bij plaveiselcelkanker

Bij een operatie voor plaveiselcelkanker wordt de tumor helemaal weggehaald. De arts haalt meestal ook een beetje omringende huid weg om er zeker van te zijn dat alle kankercellen verwijderd zijn.

Met de Mohs-techniek kan de chirurg de tumor wegnemen en zoveel mogelijk gezond weefsel sparen. De weggenomen tumor wordt onmiddellijk onderzocht in het laboratorium. Als uit dat onderzoek blijkt dat de tumor nog niet helemaal weg is, snijdt de chirurg een extra laagje huid weg. Dat wordt ook onmiddellijk onderzocht. Afhankelijk van de uitslag, wordt er nog een laagje huid weggehaald of niet, tot er in het onderzochte weefsel geen kanker meer zichtbaar is. Op die manier blijft de wonde zo klein mogelijk.

Klierbiopsie

Als de arts naast plaveiselcelkanker ook een lokaal opgezette lymfeklier in hals, oksel of lies vindt, wordt met een biopsie onderzocht of die klier aangetast is.

Bijwerkingen

Na een klierbiopsie zijn kleine ongemakken mogelijk, bijvoorbeeld een zwelling onder het litteken, door onderhuidse vochtopstapeling. Dat is tijdelijk. Na enkele weken werkt het lichaam die zwelling vanzelf weg.

Klieruitruiming

Als uit de klierbiopsie blijkt dat een lymfeklier aangetast is, wordt die klier verwijderd. Ook de omringende klieren worden meestal weggenomen, omdat ook daarin cellen van het plaveiselcelcarcinoom kunnen zitten. Dat heet een klieruitruiming.

Bijwerking

Een mogelijke bijwerking van een klieruitruiming is een gezwollen arm (bij uitruiming van de klieren in de oksel) of vaker van het been (bij uitruiming van de klieren in de lies), door lymfoedeem. Als de lymfeklieren in de hals weggehaald worden, komt er geen lymfoedeem.

Als je arm of voet opzwelt, strak of zwaar aanvoelt of pijnlijk wordt, meld dat dan meteen aan je arts. Sommige patiƫnten krijgen pas jaren na de behandeling last van lymfoedeem. Regelmatige controle en gespecialiseerde kinesitherapie kunnen problemen voorkomen. Soms is een steunkous van waarde.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 29/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan prof. dr. Marjan Garmyn, dr. Vibeke Kruse en dr. Bert Jan ten Tije
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op