Chirurgie bij leverkanker

Een operatie is bij leverkanker alleen mogelijk in een vroeg stadium en als de lever nog goed werkt. Een operatie is meestal niet mogelijk als er in de twee kwabben van de lever een tumor zit of als de tumor te dicht bij belangrijke bloedvaten zit.

Met een operatie verwijdert de chirurg de delen of segmenten van de lever waar de tumoren zitten. Dat heet een partiële hepatectomie. Na die ingreep groeit de lever in enkele weken tijd weer aan, als het overgebleven deel van de lever tenminste gezond en groot genoeg is.

Complicaties en risico’s

Een deel van de lever wegsnijden is een ingrijpende operatie. Overmatig bloeden is het belangrijkste risico. De lever regelt normaal de bloedstolling. Elke schade aan de lever, voor of tijdens de operatie, kan je meer doen bloeden.

Dat je leverfunctie tijdelijk verslechtert, leverfalen, is een andere mogelijke complicatie van leverchirurgie, vooral bij patiënten van wie de leverwerking niet optimaal is door een chronische leverziekte.

In de eerste dagen tot weken na de operatie kun je pijn in en rond het operatielitteken hebben. Andere mogelijke problemen bij zo’n ingrijpende operatie zijn een longontsteking, bloedklonters en infecties.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 01/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan dr. Alain Bols , prof. dr. Hans Van Vlierberghe en prof. dr. Chris Verslype
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op