Chirurgie bij eierstokkanker

Bij eierstokkanker wordt meestal chirurgie toegepast. Heel vaak volgt na de operatie een nabehandeling met chemotherapie en doelgerichte therapie of wordt de operatie uitgevoerd halfweg in de chemotherapiereeks (meestal na twee maanden).

De chirurgische ingrepen voor eierstokkanker zijn complex en riskant. Je overlevingskansen zijn beduidend beter in een ‘ervaren’ ziekenhuis. Het is aan te raden om een ziekenhuis en een chirurg te vinden die veel ervaring hebben met die operaties. Vraag de chirurg of de behandelend arts hoeveel ervaring je ziekenhuis heeft met moeilijke chirurgie bij eierstokkanker.

Bij eierstokkanker verwijdert de gynaecoloog de hele baarmoeder, de twee eierstokken, de eileiders en de grote inwendige vetschort. Soms moet hij ook de lymfeklieren in het bekken en langs de grote slagader weghalen. Als de ziekte al in de hele buikholte zit, neemt de gynaecoloog daar zoveel mogelijk tumorweefsel weg. Is de tumor doorgegroeid naar de darmen? Dan kan de gynaecoloog het nodig vinden ook een deel van de darmen weg te nemen. Vaak moet ook het buikvlies en soms een stuk van het middenrif verwijderd worden. Dat is een ‘debulking’.

Als de ziekte in het beginstadium is en de patiënte graag nog kinderen wil, bekijkt de gynaecoloog of hij de operatie kan beperken tot het weghalen van één eierstok, één eileider en de grote inwendige vetschort.
 

Bijwerkingen

Vrouwen die nog niet in de menopauze waren, komen door de operatie vroeger in de menopauze (behalve als één eierstok kan blijven zitten). Dat kan deze klachten veroorzaken: opvliegers, een drogere vagina, stemmingswisselingen, nachtelijk zweten, minder libido. Praat erover met je gynaecoloog. Hij kan je vertellen of de fysieke veranderingen blijven of wat eraan te doen is. Zowel hormonen als beschermers van het beendergestel kunnen nuttig zijn.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 24/04/2024 om 14:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan prof. dr. Sileny Han
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op