Chirurgie bij baarmoederhalskanker

Indien de ziekte beperkt is tot de baarmoederhals, er geen uitbreiding is naar de omgevende weefsels en er geen uitzaaiingen worden vermoed in de lymfeklieren, wordt meestal geopteerd voor een operatie. Hoe uitgebreid de operatie moet zijn, hangt af van het stadium van de baarmoederhalskanker en de grootte van de tumor.

In een voorstadium of een vroeg stadium van baarmoederhalskanker wordt er meestal slechts een klein gedeelte van de baarmoederhals verwijderd. De baarmoeder zelf blijft intact. Is de ziekte in een beginstadium en hebt u geen kinderwens, dan wordt soms de gehele baarmoeder verwijderd.
In een verder gevorderd stadium vindt een meer ingrijpende operatie plaats waarbij de baarmoederhals en baarmoeder volledig worden verwijderd, eventueel samen met de eierstokken en eileiders, het bovenste deel van de vagina (schede), een deel van het omgevende steunweefsel en de lymfeklieren in de onderbuik.

Gevolgen voor de vruchtbaarheid

Als de baarmoeder behouden kan blijven, kunt u normaal nog zwanger worden. Chemotherapie kan de vruchtbaarheid echter ook aantasten. Bij jonge vrouwen kunnen daarom vóór de behandeling eicellen worden ingevroren. Lees hier meer over vruchtbaarheidssparende ingrepen en technieken bij vrouwen.

Als de baarmoeder verwijderd moet worden, kunt u niet meer zwanger worden. Praat vóór uw behandeling over uw vruchtbaarheid en uw eventuele kinderwens met uw gynaecoloog. Vraag om u eventueel door te verwijzen naar een fertiliteitscentrum.

Andere gevolgen en bijwerkingen

Na het verwijderen van de eierstokken stopt de aanmaak van bepaalde hormonen. Hierdoor komt u versneld in de menopauze. Net als de natuurlijke overgang kan dat klachten geven zoals opvliegers, overmatig transpireren en een droge schede. Bespreek met uw gynaecoloog hoe u die klachten het beste opvangt.

Sommige vrouwen hebben na de operatie moeite om te plassen. Dat kan komen doordat bij de operatie kleine zenuwen van de blaas beschadigd zijn. Dat is niet altijd te voorkomen. Als deze zenuwen niet goed meer werken, kan de blaas te vol raken. U kunt dan plots een spanningsgevoel ter hoogte van de blaas krijgen of u verliest dan plotseling urine. De eerste maanden na de operatie is het daarom verstandig op geregelde tijden te gaan plassen. Meestal keert het signaal dat u moet plassen, na enige tijd geleidelijk weer terug.

Na een operatie van de baarmoederhals kan de ontlasting moeizamer gaan doordat de zenuwen naar de darm soms beschadigd zijn. Vaak is de obstipatie goed te verhelpen met laxeermiddelen.

De meeste vrouwen hebben in de periode direct na de operatie minder behoefte aan seks. Is die behoefte er wel, dan kan seks toch nog beladen zijn. Door de operatie kan de schede wat korter zijn, en minder vochtig worden. Meestal helpt een glijmiddel. Praat over seks met uw arts (ook als hij er zelf niet over begint). Vraag hem wat de mogelijke gevolgen zullen zijn en wat u eraan kunt doen.

Als bij de operatie de lymfeklieren in het bekken werden weggehaald, kunnen uw benen opzwellen door opstapeling van lymfevocht in het lidmaat, ook lymfoedeem genoemd. Als uw been opzwelt, strak of zwaar aanvoelt of pijnlijk wordt, meldt u dat het best meteen aan uw arts om te laten behandelen. Anders verandert na een tijd het weefsel onder de huid en wordt het moeilijk om er iets aan te doen. Sommige patiënten krijgen pas jaren na de behandeling last van lymfoedeem. Het is zeer belangrijk te vermijden dat er infecties ontstaan in de benen. Infecties kunnen uitgelokt worden door kleine wondjes aan de voeten of benen en kunnen lymfoedeem uitlokken. Afhankelijk van de ernst van het lymfoedeem bekijkt de arts op welke wijze de overlast kan worden verminderd.

Lees meer over lymfoedeem

Meer informatie