Chemotherapie en voeding

Het is belangrijk om goed, evenwichtig en gezond te eten tijdens uw chemotherapie. Door een goede voeding kunnen de gezonde cellen die door de chemotherapie beschadigd zijn, zich sneller herstellen. Het is echter niet altijd gemakkelijk om tijdens de chemotherapie goed te blijven eten. Uw eetlust kan verminderen, eten gaat anders smaken, u kunt een afkeer krijgen van bepaalde gerechten of voedingsmiddelen, u kunt last hebben van misselijkheid, een pijnlijke mond of keel ...

Als u tijdens de behandeling gewicht verliest, is het van belang om voldoende calorieën op te nemen. Als u tijdens de behandeling juist aankomt, is het beter minder calorieën te verbruiken. Alcohol vertraagt de afbraak van geneesmiddelen in de lever, waardoor u meer last kunt ondervinden van uw behandeling. Het is daarom aangeraden 24 uur voor en 48 uur na de toediening van cytostatica geen alcohol te gebruiken. Ook andere schadelijke stoffen, zoals tabak, kunnen de effecten van de therapie beïnvloeden.

Persoonlijk voedingsadvies

Een oncodiëtist (een diëtist die gespecialiseerd is in de begeleiding van mensen met kanker) kan u voedingsadvies geven dat speciaal gericht is op uw situatie. Stel een consultatie bij de oncodiëtist niet uit. U krijgt onder meer adviezen en tips om mogelijke bijwerkingen van de chemotherapie zoals ongewenst gewichtsverlies, misselijkheid, smaakveranderingen en mond- en slikproblemen tegen te gaan. Een tweetal consultaties volstaat meestal.

Het advies van een oncodiëtist is gratis voor wie gehospitaliseerd is. De patiënt kan zijn behandelend arts om een doorverwijzing vragen. Wie ambulant behandeld wordt, en dus niet in het ziekenhuis overnacht, of wie thuis behandeld wordt, betaalt de consultaties bij een diëtist in of buiten het ziekenhuis wél zelf. De verplichte ziekteverzekering komt niet tussen; sommige ziekenhuizen rekenen ook bij ambulante behandeling de consultaties van kankerpatiënten bij een oncodiëtist niet aan.

Tips bij gebrek aan eetlust

Soep
 • Eet en drink vaak kleine beetjes (vier tot zes keer per dag) in plaats van drie volwaardige maaltijden per dag te nemen.
 • Als u geen vast voedsel verdraagt, probeer dan vruchtensap, soep, yoghurt en andere dranken die ervoor zorgen dat u toch de nodige calorieën en voedingsstoffen opneemt.
 • Drink niet voor of tijdens de maaltijd om het gevoel van een overvolle maag te vermijden.
 • Varieer met nieuwe smaken en recepten als u bepaalde dingen niet meer lust. Smaakveranderingen door chemotherapie komen geregeld voor. Na de behandeling worden uw smaak en reuk meestal (maar niet altijd) weer zoals vroeger.
 • Probeer uw eetgewoontes te veranderen: eet eens in een andere ruimte, eet samen met vrienden of familie, maak een wandeling voor het eten ...

Praat met uw arts en uw oncodiëtist voor u op eigen houtje vitamines of voedingssupplementen neemt of een dieet begint.

Diëten, vitamines, voedingssupplementen

Zeg het aan uw arts als u vitamines of voedingssupplementen neemt of een dieet begint

Een gezonde, evenwichtige voeding bevat normaal alle vitamines en mineralen die u nodig hebt. Toch willen veel kankerpatiënten extra vitamines nemen, of een speciaal dieet volgen.

Hoewel er wetenschappelijk geen bewijzen zijn voor het nut en de waarde van voedingssupplementen en diëten bij kanker, voelen sommige patiënten zich goed bij een bepaald dieet of supplement en hebben ze het gevoel op die manier zelf bij te dragen aan hun herstel.

Kom op tegen Kanker adviseert hierover het volgende:

 • Vertel uw behandelend oncoloog of radiotherapeut-oncoloog welk dieet u volgt of welke voedingssupplementen u neemt, zodat kan worden ingeschat of het geen negatieve effecten heeft op uw kankerbehandeling. Bepaalde voedingssupplementen kunnen immers effect hebben. Af te raden bij chemotherapie zijn pompelmoes en Sint-Janskruid. Een pompelmoes zorgt ervoor dat een geneesmiddel langer in het lichaam blijft, waardoor het beduidend toxischer wordt zonder efficiënter te zijn. Sint-Janskruid doet net het tegenovergestelde: het zorgt voor een snellere afbraak en een verminderde opname van geneesmiddelen waardoor ze minder toxisch worden. De patiënt voelt zich beduidend ‘beter’, maar de chemo wordt ook minder tot niet meer efficiënt.
 • Informeer u goed over wat u inneemt, eet of over een aanvullende therapie die u overweegt. Een gezonde portie argwaan kan daarbij zeker geen kwaad. Vragen die u moet stellen:
  › Wat houdt de therapie precies in?
  › Hoelang gaat de behandeling duren?
  › Wat mag u ervan verwachten?
  › Wat zijn de kosten precies? (voedingssupplementen en dergelijke zijn vaak erg duur!)
  › Wat wordt door de ziekteverzekering vergoed?
 • Wantrouw een therapeut die beweert met zijn aanvullende behandeling kanker te kunnen genezen.
 • Ga niet in zee met een therapeut die vraagt de klassieke behandeling te staken.