Chemotherapie bij baarmoederhalskanker

Chemotherapie wordt als aanvullende behandeling bij bestraling of voor een operatie geadviseerd. De toevoeging van chemotherapie tijdens de bestralingsperiode versterkt het effect van de bestraling op baarmoederhalskanker. Het kan ook voor een operatie worden gegeven om de tumor te verkleinen. Bij een vergevorderd stadium van baarmoederhalskanker kan chemotherapie de klachten helpen verminderen.

De naam ‘chemotherapie’ verwijst naar de kuur met geneesmiddelen die kankercellen vernietigen of hun groei remmen. Deze celremmende medicijnen (cytostatica) worden meestal met een injectie of een infuus in de bloedbaan gebracht, zodat ze zich in het hele lichaam verspreiden en uitzaaiingen op afstand kunnen bereiken. Niet alle kankercellen zijn even gevoelig voor dezelfde medicijnen. Daarom wordt vaak een combinatie (een ‘cocktail’) van cytostatica voorgeschreven.

Voor de toediening van chemotherapie wordt soms onder plaatselijke verdoving een poortkatheter ingeplant (voluit een subcutane veneuze poortkatheter, beter bekend onder de merknaam Port-a-cath). Een poortkatheter maakt het mogelijk om op een eenvoudige manier regelmatig gedurende langere tijd cytostatica en andere medicijnen en vloeistoffen toe te dienen. Het systeem is voor de patiënt comfortabeler omdat er niet telkens opnieuw in de aders geprikt hoeft te worden en omdat het minder problemen geeft met de aders in de arm.

Bijwerkingen

Chemotherapie tast behalve de kankercellen ook gezonde cellen aan. Daardoor kunnen er bijwerkingen optreden: vermoeidheid, misselijkheid en braken, verminderde eetlust, een ontstoken mond, een verhoogde kans op infecties door een tekort aan witte bloedcellen, een doof of slapend gevoel en/of tintelingen in de handen en voeten ... Ze verschillen van persoon tot persoon, en hangen onder andere af van de soort medicijnen, de hoeveelheid medicijnen en de duur van de behandeling. Om klachten zoals misselijkheid en braken tegen te gaan, wordt meestal preventief al de gepaste medicatie opgestart, die zo nodig tijdens de behandeling kan worden aangepast. Na de behandeling verdwijnen de meeste bijwerkingen. Bepaalde bijwerkingen kunnen echter maanden of jaren blijven aanslepen, bijvoorbeeld vermoeidheid, verminderde weerstand, smaakveranderingen, doof gevoel in de vingers ...

Meer informatie

Lotgenotengroepen

Forum

baarmoederkanker

Hallo
Ik heb baarmoederkanker maar  door uizaaiingen kan ik niet geopereerd worden dus eerst chemo waar ik veel negatieve punten bij ondervind namelijk haaruitval, vermoeidheid, maagpijn, rugpijn, hoofdpijn en geen zin in vrijen waar ik me allemaal slecht bij voel.
Zijn er lotgenoten die hun ervaring willen delen want ik heb geen idee hoe hiermee om te gaan en voel me schuldig tegenover mijn man.

cyste op eierstok, verhoogde CTA 125 waarde

In mei ben ik voor een routinecontrole naar de gynaecoloog gegaan. Ze vond dat mijn baarmoederslijmvlies toch wel heel dik was maar aangezien ik een paar dagen later mijn maandstonden moest krijgen, wou ze mij nadien terugzien. na een week was het beeld nog altijd niet goed en heeft ze mij naar een specialist in het ziekenhuis gestuurd. Die heeft een cyste op mijn linker eierstok gevonden met daarin een aantal poliepen, die er volgens hem niet goed uit zag. Het was allemaal nog redelijk klein maar mijn CTA 125 zijn ook verhoogd dus hebben ze beslist om baarmoeder en beide eierstokken te verwijderen. Ik ben 49 jaar dus ik heb geen kinderwens