Voordelen van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker

Wat zijn de voordelen van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker?

 • Doeltreffende behandeling
  Met een screeningsmammografie kan borstkanker al in een vroeg stadium worden ontdekt, lang voordat je klachten hebt of de afwijking zelf kunt voelen of zien. Daardoor vergroot de kans op een doeltreffende behandeling. Die is dan vaak ook minder zwaar, terwijl de kans op genezing groter is.
 • Het bevolkingsonderzoek naar borstkanker kan levens redden
  - Van de 1000 vrouwen die niet meedoen aan het borstkankeronderzoek zullen 8 vrouwen sterven aan borstkanker in de 10 jaar na de ontdekking van de kanker.
  - Van de 1000 vrouwen die wel meedoen aan het borstkankeronderzoek zullen 5 vrouwen overlijden aan borstkanker in de 10 jaar na de ontdekking van de kanker (ondanks het vroeger opsporen van de kanker).
  - Door het borstkankeronderzoek zullen dus 3 vrouwen minder op 1000 sterven aan borstkanker.
 • Kwaliteit van het onderzoek
  Het onderzoek gebeurt in een mammografische eenheid die door de Vlaamse overheid is erkend. De specialisten gebruiken voor het borstonderzoek streng gecontroleerde, hoogtechnologische apparatuur.
 • Resultaatsbeoordeling door meerdere artsen
  Minstens twee radiologen beoordelen de foto's, onafhankelijk van elkaar: de radioloog die de screeningsmammografie uitvoerde én een radioloog van het Centrum voor Kankeropsporing. Nam je al eerder deel, dan vergelijken ze ook de nieuwe röntgenfoto's met de oude. Zo worden veranderingen beter opgemerkt. Als de twee radiologen het niet met elkaar eens zijn, volgt een derde beoordeling door nog een andere radioloog. Deze aanpak beperkt het risico op een foute beoordeling tot een minimum. 
 • Het onderzoek is gratis
  Het onderzoek is volledig gratis voor vrouwen van 50 tot en met 69 die bij een Belgisch ziekenfonds zijn aangesloten en in orde zijn met hun ziekteverzekering. Niet aangesloten? Vraag vooraf aan je verzekeringsmaatschappij of die de kosten terugbetaalt. Let wel, enkel een borstonderzoek op uitnodiging in het kader van het bevolkingsonderzoek is gratis. Wil je een borstonderzoek op eigen initiatief, dan zal dit onderzoek jou wel aangerekend worden.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 06/02/2023 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Laatst aangepast op