Naast een mammografie ook een echografie?

Mijn arts raadt aan om bij de screeningsmammografie meteen ook een echografie te laten nemen. Is dat niet beter dan alleen een mammografie?

De echografie is een erg gevoelige onderzoekstechniek. Jammer genoeg worden erdoor veel te veel letsels gevonden die na bijkomende onderzoeken helemaal geen kanker blijken te zijn, met mogelijk een grote fysieke en emotionele belasting voor de vrouw tot gevolg.

Een echografie kan waardevolle extra informatie opleveren als een vrouw met bepaalde borstklachten op consultatie komt. In dat geval zal ze een diagnostische mammografie voorgeschreven krijgen: een combinatie van een mammografie en een echo. Een echografie kan daarnaast ook aangewezen zijn als op een screeningsmammografie iets verdachts ontdekt wordt.

Er is dus niets mis met het inzetten van de echografie ter verduidelijking ná een screeningsmammografie. Maar er is geen wetenschappelijke bewijs dat een echografie vóór of tegelijk met een screeningsmammografie nuttig is. Daarom is beslist om bij het bevolkingsonderzoek geen mammografie te nemen.

Al zijn er in ons land wel artsen die een screeningsmammografie alleen niet voldoende vinden en vrouwen voorstellen om een mammografie en een echografie meteen samen uit te voeren. Zo'n mammografie met echo valt buiten het bevolkingsonderzoek. Deze artsen volgen daarmee niet de kwaliteitsnormen van de Europese en Belgische overheid. Aarzel niet om het er met jouw arts over te hebben.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 27/03/2023 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Laatst aangepast op