Borstkanker opsporen. Ben je 70 jaar of ouder?

Het Vlaams bevolkingsonderzoek naar borstkanker is bestemd voor vrouwen van 50-69 jaar zonder symptomen en zonder sterk verhoogd risico. Ben je ouder dan 70 jaar? Overleg met je arts of het verder laten nemen van een mammografie om de twee jaar voor jou aangewezen is. Dat gebeurt dan op voorschrift van je arts en niet meer via het bevolkingsonderzoek.

Vrouwen ouder dan 70 jaar worden niet meer uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek naar borstkanker, om verschillende redenen:

  • De meeste borstkankers komen voor bij vrouwen jonger dan 70 jaar. Minder dan 1 op 3 borstkankers komt voor bij vrouwen ouder dan 70 jaar.
  • Op die leeftijd sterven weinig vrouwen aan borstkanker in vergelijking met aan andere doodsoorzaken. Bij heel wat mensen van deze leeftijd wordt na hun overlijden kanker vastgesteld, terwijl ze daar nooit wat van hebben gemerkt. In dat geval zou vroegtijdige opsporing ongetwijfeld tot zware ingrepen hebben geleid, maar niet tot een verbeterde levensverwachting of levenskwaliteit. Vanaf 70 jaar wegen voor de meeste vrouwen de nadelen meer door dan de voordelen.

Indien je dat wilt, kun je echter nog steeds een borstkankeronderzoek ondergaan. Overleg daarover eerst met je arts. Die kent jouw gezondheid en kan je de voor- en nadelen van borstkankeropsporing uitleggen. Als je een mammografie laat nemen, zal dat dan niet in het kader van het bevolkingsonderzoek zijn en dus ook niet gratis.

Zie of voel je veranderingen aan jouw borsten (knobbeltje, kuiltje in borst, tepel die intrekt, uitslag rond tepel, ontsteking of vochtverlies), neem dan contact op met je huisarts of gynaecoloog. En laat je ook verder opvolgen als je al in behandeling bent (geweest) voor borstkanker.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 01/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Laatst aangepast op