Het Vlaams bevolkingsonderzoek naar borstkanker is bestemd voor vrouwen van 50-69 jaar zonder symptomen en zonder sterk verhoogd risico. Bent u ouder dan 70 jaar? Overleg met uw arts of het verder laten nemen van een mammografie om de twee jaar voor u aangewezen is. Dat gebeurt dan op voorschrift van uw arts en niet meer via het bevolkingsonderzoek.

Vrouwen ouder dan 70 jaar worden niet meer uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek naar borstkanker, om verschillende redenen:

  • De meeste borstkankers komen voor bij vrouwen jonger dan 70 jaar. Minder dan 1 op 3 borstkankers komt voor bij vrouwen ouder dan 70 jaar.
  • Op die leeftijd sterven weinig vrouwen aan borstkanker in vergelijking met aan andere doodsoorzaken. Bij heel wat mensen van deze leeftijd wordt na hun overlijden kanker vastgesteld, terwijl ze daar nooit wat van hebben gemerkt. In dat geval zou vroegtijdige opsporing ongetwijfeld tot zware ingrepen hebben geleid, maar niet tot een verbeterde levensverwachting of levenskwaliteit. Vanaf 70 jaar wegen voor de meeste vrouwen de nadelen meer door dan de voordelen.
Bejaarde vrouw

Bekijk de gevolgen van al dan niet een mammografie laten nemen voor vrouwen van 70-79 jaar.

Indien u dat wilt, kunt u echter nog steeds een borstkankeronderzoek ondergaan. Overleg daarover eerst met uw arts. Die kent uw gezondheid en kan u de voor- en nadelen van borstkankeropsporing uitleggen. Als u een mammografie laat nemen, zal dat dan niet in het kader van het bevolkingsonderzoek zijn en dus ook niet gratis.

Ziet of voelt u veranderingen aan uw borsten (knobbeltje, kuiltje in borst, tepel die intrekt, uitslag rond tepel, ontsteking of vochtverlies), neem dan contact op met uw huisarts of gynaecoloog. En laat u ook verder opvolgen als u al in behandeling bent (geweest) voor borstkanker.

Meer informatie