Lees hieronder meer over borstkanker opsporen. U vindt hier onder andere informatie over het bevolkingsonderzoek naar borstkanker in ons land voor vrouwen van 50 tot en met 69, en informatie over vroege opsporing voor vrouwen uit verschillende leeftijdsgroepen. Met die informatie hebt u alles om voor uzelf de voor- en nadelen te kunnen afwegen. Maak een geïnformeerde keuze.

Mammografie

Borstkanker opsporen. U bent tussen 50 en 69 jaar?

De Vlaamse overheid raadt vrouwen van 50-69 jaar aan om elke twee jaar een borstkankeronderzoek te doen in het kader van het Vlaams bevolkingsonderzoek naar borstkanker – kortweg ook borstkankerscreening genoemd. Dat gebeurt met een gratis mammografie (röntgenfoto van de borsten) die door twee verschillende specialisten beoordeeld wordt. Het bevolkingsonderzoek is opgezet volgens Europese wetenschappelijke richtlijnen.

Jonge vrouw kijkt uit het raam

Borstkanker opsporen. U bent 49 jaar of jonger?

De Vlaamse overheid raadt systematische borstkankeropsporing met een mammografie of andere beeldvormingsonderzoeken af voor vrouwen van 49 en jonger. Dat u jonger bent dan 50 jaar, betekent natuurlijk niet dat u geen borstkanker kunt krijgen. Hebt u klachten of merkt u veranderingen aan uw borst(en), neem dan zeker contact op met uw huisarts of gynaecoloog. Lees meer over borstkanker opsporen onder de 50 jaar.

Bejaarde vrouw

Borstkanker opsporen. U bent 70 jaar of ouder?

De Vlaamse overheid raadt systematische borstkankeropsporing met een mammografie of andere beeldvormingsonderzoeken af vanaf 70 jaar. Borstkanker komt echter ook nog voor bij vrouwen boven de 70 jaar. Wil u verder regelmatig een mammografie laten nemen, hebt u klachten of of merkt u veranderingen aan uw borst(en), neem dan zeker contact op met uw huisarts of gynaecoloog. Lees meer over borstkanker opsporen boven de 69 jaar.