Boeken

Hartverwarmende verhalen van lotgenoten, boeken die aanmoedigen, boeken voor wie in zijn omgeving met een ernstig zieke te maken krijgt, en zo veel meer. Bekijk de lijst hieronder.

Verhalen van lotgenoten

Warriors against cancer

Fotoboek met eerlijke getuigenissen, met als doel om mensen met kanker te helpen hun zelfbeeld en -vertrouwen te herstellen. Aangrijpende portretten, allen heel kwetsbaar, met of zonder haar of pruik, maar vooral zeer moedig en veerkrachtig.

Warriors against cancer vzw, 2018, 248p.
ISBN 9789090307831
Cover Evenwichtkunstenaars
Margot Scholte en Heleen van Deur

Mensen met kanker leven tegenwoordig vaak langer, ook wanneer duidelijk is dat de kanker niet te genezen is. Ondanks hun ziekte is de kwaliteit van leven tussen de behandelingen relatief hoog. Zij staan voor de moeilijke opdracht om opnieuw inhoud en betekenis aan hun leven te geven. Hoe doen zij dat? Weerslag van interviews met twaalf lotgenoten, aangevuld met reflecties van experts.

Coutinho, 2019, 168p.
ISBN 9789046906958
Lara Switten en Ine Nijs

Over de liefde, de lichtpuntjes en de levenslust van een mama die lijdt aan baarmoederhalskanker.

Uitgeverij Lannoo, 2021, 181p.
ISBN 9789401479387
Elvira Geraerts

Terwijl ze herstelt van een schouderoperatie krijgt Elvira de diagnose borstkanker. Er volgen bewogen maanden, zowel fysiek, psychisch als emotioneel. Via haar dagboek vertelt ze hoe ze omgaat met wat haar overkomt. Door haar spirituele kijk op het leven vindt ze met vallen en opstaan de nodige moed en het vertrouwen om hoopvol te blijven. Ze ontdekt dat liefde voor zichzelf de voornaamste sleutel is tot geluk.

Het Punt, 2020, 335p.
Warriors against cancer en David Losfeld

Fotoboek met de fotoreeks van David Losfeld met foto's en quotes van jongeren die vechten tegen kanker.

Snoeck Publishers, 2018, 60p.
ISBN 9789461614827

Baarmoederhalskanker

Ann Pyp

Dit is het verhaal van Joke, die een dag voor haar 37ste verjaardag te horen kreeg dat ze baarmoederhalskanker had. De strijd heeft twee jaar geduurd. Ondanks alle verdriet en pijn heeft Joke heel veel liefde mogen ervaren in haar laatste weken. Ze heeft bewust naar haar dood toegeleefd, en ze haalde alles uit elke dag, ondanks de pijn die ze had. Uiteindelijk heeft Joke gekozen voor euthanasie. 

Boekscout.nl, 2016, 262p.
Lara Switten en Ine Nijs

Over de liefde, de lichtpuntjes en de levenslust van een mama die lijdt aan baarmoederhalskanker.

Uitgeverij Lannoo, 2021, 181p.
ISBN 9789401479387

Borstkanker

Nicky Westerhof

Nicky is een 22-jarig meisje dat een ingrijpende beslissing moet nemen om te overleven. Met een grootmoeder en een overgrootmoeder die beiden aan borstkanker overleden zijn, is Nicky zich al van kinds af aan bewust van het feit dat ze ook drager van het erfelijke kankergen kan zijn. Terwijl ze omringd wordt door vriendinnen die blij zijn dat ze borsten beginnen te krijgen, ziet Nicky die van haar als twee tikkende tijdbommen.

Prometheus, 2014
boekcover 'De tietenbus'
Yvonne Kroonenberg

Een paar jaar geleden kreeg de Nederlandse Yvonne Kroonenberg het slechte nieuws: borstkanker. Haar ervaringen schreef ze op in een nieuw boek, in eenvoudige taal, getiteld 'De tietenbus'. Dat is de bijnaam voor de Mammobiel in Nederland, waar vrouwen een röntgenfoto van de borsten konden laten maken. In 'De tietenbus' kan iedereen, welk leesniveau ook, lezen over borstkanker, doktersjargon, ziekenhuisbezoeken en alle emoties die bij het hebben van kanker komen kijken. Met dit boek geeft Yvonne Kroonenberg een persoonlijk en intiem kijkje in de recentste jaren van haar leven. Vanaf het moment dat haar verteld wordt dat ze kanker heeft tot aan de emoties die volgen wanneer ze hoort of ze chemotherapiebehandeling moet.

Uitgeverij Eenvoudig Communiceren, 2022, 72p.
ISBN 978-90-8696-700-1
Anna van Wittenberghe

Het borstkankerhandboek geeft inzicht in de soorten borstkanker, de behandelingen, de wetenschappelijke onderzoeken die lopen en wat je allemaal kunt doen om het proces beter aan te kunnen. Van Wittenberghe – zelf ervaringsdeskundige – geeft een schat aan praktische tips, over alles wat maar kan helpen in zo’n onzekere tijd. Ze wil met haar boek ondersteuning bieden op sociaal, emotioneel en psychisch vlak. Waar vind je bijvoorbeeld lotgenoten? Welke manieren zijn er om te ontspannen? Hoe ga je met je lijf en je uiterlijk om? Alle theorie en tips worden afgewisseld met openhartige getuigenissen van vrouwen en één man die zelf borstkanker kregen.

Het boek geeft antwoorden. Niet alleen aan de patiënten zelf, maar ook aan hun gezinsleden, vrienden, collega’s en familie. Om steun te krijgen én te geven. 

Noblesse Uitgevers, 2021, 358p.
ISBN 9789083067605
Cover Het ontsterven
Anne Boyer

‘Het ontsterven’ is het Pulitzer Prijswinnende boek van Anne Boyer. Een week na haar 41ste verjaardag wordt bij haar een zeer agressieve vorm van borstkanker vastgesteld. Voor Boyer, een alleenstaande moeder die maar net de eindjes aan elkaar weet te knopen, betekent de diagnose zowel een crisis als een inwijding in een nieuwe wereld: die van ziekte, sterfte en gendergerelateerde ziekenhuispolitiek. In deze memoires put ze uit een rijk scala aan bronnen om die ervaring te onderzoeken.

Atlas Contact, 2021, 272p.
ISBN 9789045043142
Eva Visser

Eva kreeg borstkanker ... op haar 21ste. Dit is haar verhaal over een medische en psychische achtbaan, vol moed, kracht en humor.

In 2018 voelt Eva een knobbel in haar borst. ‘Niets om je zorgen over te maken’, zegt haar huisarts. Logisch ook. Borstkanker krijg je toch niet als je 21 bent? Nou, dus wel. Een jaar later wordt ontdekt dat de knobbel wel degelijk kwaadaardig is. Eva belandt in een medische en psychologische achtbaan vol onderzoeken, operaties en vragen.
'Huisje, boompje … borstkanker' is geen somber verslag van het verloop van een ernstige ziekte, maar een verhaal vol moed, doorzettingsvermogen, veerkracht en humor. Met dit boek geeft Eva een boodschap aan jonge vrouwen: kanker kent geen leeftijdsgrens, dus pas op jezelf, want niemand kan dat zo goed als jij.

GrowingStories, 2021, 172p.
ISBN 9789493089556
Cover Man op de mammapoli
Jaap Luikenaar

Jaap Luikenaar schrijft over de borstkanker van zijn vrouw Helma. Zowel de narigheid en verwikkelingen tijdens de behandeling in het ziekenhuis als in de tijd erna, komen aan de orde. Om zijn ervaringen te toetsen heeft Jaap ook andere partners van borstkankerpatiënten geïnterviewd. Een boek over de belangrijke rol die de partner van een borstkankerpatiënt kan vervullen bij het herstel van de patiënt.

Meer info op manopdemammapoli.nl

Uitgeverij Lente, 2021, 206p.
ISBN 9789492783257
Elvira Geraerts

Terwijl ze herstelt van een schouderoperatie krijgt Elvira de diagnose borstkanker. Er volgen bewogen maanden, zowel fysiek, psychisch als emotioneel. Via haar dagboek vertelt ze hoe ze omgaat met wat haar overkomt. Door haar spirituele kijk op het leven vindt ze met vallen en opstaan de nodige moed en het vertrouwen om hoopvol te blijven. Ze ontdekt dat liefde voor zichzelf de voornaamste sleutel is tot geluk.

Het Punt, 2020, 335p.
Lander Deweer

Sereen en glashelder beschrijft Lander Deweer hoe een tumor in de borst van zijn vriendin hun leven in luttele weken op zijn kop zet. Twee hoofden vol reizen, vrienden en lachen moeten plaats maken voor dokters, pijn, chemo en een onzekere toekomst.

Manteau, 2015, 192p.
ISBN 9022331121
Cover 'Passie voor de patiënt. Werken met kanker'
Manon Huizing, Raf Willems, Sandra Meeuwsen en Guus van Holland

In Passie voor de patiënt. Werken met kanker deelt oncologe Manon Huizing haar ervaringen met en haar visie op kanker en kankerzorg. Aan de hand van pakkende portretten van haar patiënten maakt ze duidelijk hoe deze ziekte op vele gebieden ingrijpt in het dagelijks leven van mensen. Manon Huizing kreeg zelf borstkanker en beschrijft hier ook hoe ze 'aan de andere kant van de barrière' omgaat met deze ziekte. Lees het verslag van de boekvoorstelling in het UZA (juni 2017)

Willems Uitgevers, 2017, 220p.
Frieda Joris

Borstkanker overkwam ook journaliste Frieda Joris. Elke week publiceerde ze een dagboek in Het Laatste Nieuws: over de goede en de slechte dagen, over hoop en wanhoop, over de plotse confrontatie met de wereld achter de ziekenhuismuur waarin alles anders wordt en waarin je lot voor een deel in de handen van de medici ligt. 

Houtekiet, 2001
Sabine Moons

Sabine heeft twee keer kanker gehad met telkens zware behandelingen. Héél eerlijk en met veel vechtlust en een vleugje humor beschrijft ze haar relaas in dit boek. Carpe diem is haar levensmotto. Ze schrijft over gezonde voeding en beweging. Dat heeft een gunstig effect op haar en ze heeft zo minder last van alle bijwerkingen. 

Boekscout.nl, 2016, 156p.
Cover 'Voorbij de angst' (Anne-Catherine Boes)
Anne-Catherine Boes

Dit is het verhaal van een jonge vrouw die na de diagnose ‘ongeneeslijke borstkanker’ beslist om alles uit het leven te halen wat mogelijk is. Ze start een persoonlijke zoektocht naar manieren om haar lichaam en geest te leren zichzelf te beschermen en schrijft haar ervaringen neer in een manuscript van meer dan vijfhonderd bladzijden. Voorbij de angst is daar de neerslag van.

Uitgeverij Neno, 2017, 240p.
ISBN 9789082221568
Willem Ritstier

In de borst van Will wordt een knobbeltje ontdekt. Dat is het begin van 5 onzekere, pijnlijke jaren voor Will en haar gezin. Een aangrijpend stripverhaal (graphic novel) over de strijd van Willems geliefde tegen kanker.

Subq, 2017, 168p.

Darmkanker

Rietje Krijnen

Een interactief, informatief handboek. Een combinatie van medische en praktische informatie en een open dagboek of logboek waarin de patiënt zijn of haar eigen ervaringen en andere vermeldenswaardigheden kan noteren en in detail uitgelegd wordt hoe hij/zij dat goed kan doen. 

Thoeris, 2010
Marian Coquel

Marian Coquel kreeg een keiharde diagnose te horen: darmkanker. Ze vocht terug, maar het noodlot sloeg weer toe. Net op het moment dat Marian er weer bovenop kwam, werd haar man ziek. Opnieuw luidde het vonnis: darmkanker. Het verhaal van Marian die zelf kanker overwon, maar haar man aan dezelfde ziekte verloor. 

Lannoo, 2008

Eierstokkanker

Cover Beter worden is niet voor watjes
Danielle Pinedo en Bart van Eldert

Briefwisseling tussen twee bevriende Nederlandse journalisten, gestart nadat ze van elkaars diagnose hoorden. Danielle Pinedo en Bart van Eldert werden geconfronteerd met respectievelijk eierstokkanker chronische leukemie. In hun briefwisseling laten ze ontroerend en met humor zien hoe ze de afgelopen jaren hun weg zochten in dit nieuwe extra bestaan. Hoe een zware ziekte je beter kan maken.

Prometheus, 2018, 160p.
ISBN 9789044636109
Anette Hartman

Een getuigenis van een jonge vrouw in de bloei van haar leven, die op 37-jarige leeftijd met eierstokkanker wordt geconfronteerd. Op een heel persoonlijke wijze laat Anette zien hoe zij haar ziekte beleefd heeft. Op een open en eerlijke manier laat ze haar geestelijke worstelingen aan bod komen.

Jongbloed, 2010

Hersentumor

Dominique Deseure

Dominique Deseure, die zelf een hersenletsel heeft opgelopen, vertelt over haar leven vóór en het leven ná een hersenletsel. En die twee zijn heel verschillend. Je hele bestaan wordt overhoop gehaald. Tijdens de eerste periode kun je op heel wat steun rekenen en je probeert andere manieren te vinden om nog te doen wat je graag doet. Maar het stopt niet na die eerste periode. Stilaan wordt duidelijk met welke beperkingen je moet leren leven. En dan begint ook het gevecht tegen onbegrip.

Garant, 2013
Kenneth Nijs

Wanneer Kenneth (1993) op 18-jarige leeftijd net was begonnen aan een studie Psychologie en Wijsbegeerte aan de KU Leuven wordt hij ineens ernstig ziek. Na een hardnekkige klierkoorts begint zijn hypofyse uit te vallen. In 2015 krijgt hij de diagnose ‘hersenkanker’. Bestralingen volgen en gelukkig lukt het om de kanker af te vechten. De hypofyse wil echter niet herstellen, met als gevolg dat Kenneth chronisch ziek is.

Kenneth leert omgaan met zijn nieuwe situatie, leert zichzelf kennen en vindt een remedie tegen de “anders overheersende negativiteit”. Hij neemt zijn wispelturige gedachten waar, zonder er door meegesleurd te worden. Zo ontdekt hij dat hij alles al in zich heeft om het leven makkelijker en aangenamer te maken. Hij gaat zienderogen mentaal en lichamelijk vooruit.

In dit boek wil Kenneth zijn levenslessen en ervaringen delen. Hopelijk zijn deze ‘Lessen uit Ellende’ ook anderen tot steun.

Obelisk Boeken, 2020, 160p.
ISBN 978-9493071353
Cover 'Levenshaast' (Ingeborg van Beek)
Ingeborg van Beek

In Levenshaast vertelt Ingeborg van Beek over leven met een hersentumor. Over haar spijt en haar verlangens, haar verdriet en haar optimisme en haar rotsvaste geloof in de kracht van het nu.

Xander Uitgevers, 2017, 254p.
ISBN 9789401605168
Cover 'SOP' (Ann Huybens)
Ann Huybens

De hersentumor en de epilepsieaanvallen enerzijds en de cocktail van medicatie en routine anderzijds. Daartussen de wereld die langs haar ‘kijkkamer’ passeert. De herinneringen. Haar moeder, haar zuster, haar dochter. Haar broer. Haar kat. Als een archivaris houdt Ann Huybens de dagen bij.

MER. Paper Kunsthalle, 2017
ISBN 9789492321657

Leukemie

Maarten Van der Weijden

Het levensverhaal van topzwemmer Maarten van der Weijden, bij wie in 2001 acute lymfatische leukemie geconstateerd wordt. Na zware chemo en een stamceltransplantatie genas hij van zijn ziekte. Hij pakt zijn sportleven weer op en wint een zilveren en een gouden medaille. Een indringend en ontroerend boek over toeval, pech en geluk in het leven.

Ambo Anthos, 2009
Cover Beter worden is niet voor watjes
Danielle Pinedo en Bart van Eldert

Briefwisseling tussen twee bevriende Nederlandse journalisten, gestart nadat ze van elkaars diagnose hoorden. Danielle Pinedo en Bart van Eldert werden geconfronteerd met respectievelijk eierstokkanker chronische leukemie. In hun briefwisseling laten ze ontroerend en met humor zien hoe ze de afgelopen jaren hun weg zochten in dit nieuwe extra bestaan. Hoe een zware ziekte je beter kan maken.

Prometheus, 2018, 160p.
ISBN 9789044636109
Inge Van Limbergen

De auteur over haar boek: ‘Nooit had ik gedacht dat ik in mijn leven een boek zou schrijven en uitgeven. Maar door de ziekte van mijn oudste dochter heb ik ontdekt dat schrijven vanuit mijn emotie en gevoel niet alleen heel vlot gaat, maar mij ook helpt om alles een plaats te geven en te verwerken. Hoop en verdriet, de angst voor wat komen zou, de onmacht waarmee je geconfronteerd wordt als je kind ziek is, …  En uiteindelijk het besef dat 'gewoon gezond zijn' toch niet altijd zo alledaags is …’

Het Punt, 2014
Lindsey De Grande

Atlete Lindsey De Grande vertelt haar verhaal over topsport, kanker en hoop. Haar toekomst oogt stralend wanneer ze in 2011 naar een knappe zesde plaats op het Europees Kampioenschap loopt. Maar dan slaat het noodlot toe. In een ontroerend dagboekverhaal vertelt ze over de rollercoaster aan emoties en gebeurtenissen van de afgelopen jaren.

Lannoo, 2015

Lymfeklierkanker

Peter Kapitein

Peter Kapitein, die zelf lymfeklierkanker kreeg, maakt duidelijk hoe je een vreselijke boodschap een positieve en optimistische wending kunt geven. Hoe je niet bij de pakken neer gaat zitten, maar het heft in eigen hand neemt en goed, gelukkig en gezond leeft met kanker. Steeds vanuit een andere invalshoek beschrijft hij welke impact de diagnose kanker op iemand heeft. Niet alleen op de patiënt zelf, maar ook op zijn eigen omgeving, zijn relatie, zijn familie en zijn werk. 

Karakter Uitgevers, 2011

Multipel Myeloom

Cover Kalk
Ludo Meesters

Ludo Meesters vertelt over zijn ervaringen als kankerpatiënt sinds 2010 en over 50 jaar avontuur als fietser, klimmer en reiziger.

Livane, 2019, 124p.
Helga Van Dale

Dagboek van een patiënte met multipel myeloom (ziekte van Kahler). Boek van 159 pagina’s, gevolgd door een chronologische samenvatting van behandelingen, onderzoeken, medicatie en de reacties daar op.

Bola Editions, 2013

Prostaatkanker

Cover Diagnose prostaatkanker
Jan Gevers en Mimi van Meir

Op een dag heb je kanker! Naast het verhaal van Jan geven experts een antwoord op: Wat is prostaatkanker?, Wanneer is een behandeling nodig?, Wat kun je zelf doen?, Is er nog ruimte voor seksualiteit?, Kan je manier van denken je genezing beïnvloeden?, Helpt beweging je immuniteit versterken?, Kan een 'powernap' je gezondheid ondersteunen?, Welke rol kan voeding spelen voor je gezondheid? Lees hier een interview met Jan Gevers.

Graffiti 4Paper, 2019, 144p.
ISBN 9789463963404

Teelbalkanker

Thomas Zijlma

Het aangrijpende verhaal van Thomas die op zijn 17de teelbalkanker kreeg. Over levensbedreigend ziek zijn en hoe hij met ongeneeslijk optimisme, vechtlust en humor het leven weer heeft kunnen omarmen.

A.W. Bruna, 2009
Thomas Van der Plaetsen

Tienkamper Thomas Van der Plaetsen werd op 1 oktober 2014 preventief geschorst omdat hij 'abnormale waarden' liet noteren bij een dopingtest. Op 2 oktober bleek hij teelbalkanker te hebben. Op 3 oktober werd hij geopereerd en begon er een lange periode van chemo en revalidatie. Terwijl veel mensen al blij zouden zijn met een volledig herstel, werkte Thomas aan een wonderbaarlijke comeback. 
In dit boek praat Thomas over de donkere dagen van zijn ziekte en zijn revalidatieproces, maar ook over zijn fonds Back on Track (ter ondersteuning van kankerpatiënten), over topsport, trainen, persoonlijke ontwikkeling ... Ook zijn zus Helena, die hem begeleidt, en zijn broer Michaël, zijn trainer, komen aan bod.

Borgerhoff & Lamberigts, 2016, 175p.
ISBN 9789089316998

Andere verhalen

Cover 'Asbest' (Eric Jonckheere)
Eric Jonckheere

Zoals half Kapelle-op-den-Bos ademde de familie Jonckheere een half leven op het ritme van Eternit. Vader werkte er, het gezin woonde in de schaduw van de fabriek en de kinderen speelden op het asbeststort, zoals al hun vriendjes uit het dorp. Met het overlijden van vader, moeder en twee van de vijf zonen groeide het besef: hier klopt iets niet. In dit boek beschijft Eric Jonckheere hoe asbest zijn familie en vele andere families verwoestte. De auteur is voorzitter van Abeva, de Vereniging van Asbestslachtoffers.

EPO, 2017, 220p.
ISBN 9789462671188
Minke Koks

De Nederlandse Minke Koks krijgt als jonge moeder van 30 jaar de diagnose schildklierkanker, en schrijft in 'Bij heldere hemel' over die heel kwetsbare periode. Een tijd waarin haar worsteling met kanker, een bijna-doodervaring, lompe artsen en een boze heks haar tot het uiterste drijven. Een eerlijk, intiem en oprecht inkijkje in haar leven dat niet alleen over vechten en overleven gaat, maar vooral over opkrabbelen, oerkracht, verbinding en nóg krachtiger in het leven staan dan voorheen.

Nexus, 2021, 164p.
ISBN 9789464066067
Leander Verdievel

Een humoristisch boek boordevol situaties met voor jonge kankerpatiënten herkenbare situaties. Van dit boek werd in het voorjaar 2018 de tv-serie uitgezonden op Eén.

Lannoo, 2018, 192p.
ISBN 9789401452434
Melanie Van 't Hof

Melanie wordt ongeneeslijk ziek verklaard, levercarcinoom. Plots blijkt ze in aanmerking te komen voor een levertransplantatie. Haar kansen zijn klein, maar ze neemt de uitdaging aan. Herwerkte versie van 'Een afgekeurde lever' (2012).

Aspekt, 2015, 274p.
ISBN 9789461537898
Bibian Mentel

In juli 2017 hoort paralympisch snowboardkampioen Bibian Mentel dat ze voor de negende keer kanker heeft. Maar Bibian is een knokker en een optimist, met een ijzersterke wil. Haar grootste sportieve droom is dat ze op de Paralympische Spelen in maart 2018 haar olympische titel kan verdedigen. Maar eerst moet ze deze nieuwe tegenslag zien te overwinnen.
Lutske Bonsma interviewde Bibian Mentel in wat Bibian 'de zwaarste periode in mijn leven' noemt en schreef naar aanleiding hiervan het boek 'Kut kanker! Door jou laat ik mijn leven niet verpesten!'

Splint Media, 2017, 159p.
ISBN 9789082417753
Kees Santbergen

Onderwijsinspecteur Anton was altijd vitaal en gezond. Maar het doodvonnis van de artsen is onverbiddelijk. Voor Anton en zijn vrouw Wenneke begint een bewogen tijd. Anton wil er niet aan dat hij nog maar een beperkte tijd te leven heeft. Hij zoekt zijn genezing in het reguliere circuit en hoewel hij er grote bedenkingen bij heeft ook in Chinese meditatie en een collectieve intentieheling. Een roman over de zoektocht naar genezing van kanker in een vergevorderd stadium.

Elikser, 2014

Voor kinderen

Voor kleuters

Cover boek 'Afscheid van grote boom'
Nathalie Slosse & Rocco del Moral

Afscheid van Grote Boom is een vervolg op het prentenboek Grote Boom is ziek. Het personaliseerbaar vouwboekje kan thuis of op school ingezet worden in de begeleiding van kinderen die een dierbare verliezen na een slepende ziekte. U kunt het per mail bestellen bij info@talismanneke.be of op de website van vzw Talismanneke tegen 5 euro per stuk. Het boekje bestaat ook in het Frans: Adieu Grand Arbre.

vzw Talismanneke, 2015
ISBN 9789082125221
Cover Als vlinders spreken konden
Yvonne van Emmerik

Teksten en symbolen voor de begeleiding van kinderen die geconfronteerd worden met het sterven van iemand in hun naaste omgeving.
Wat gaat er in een kind om als een klasgenootje sterft. Of een kind verliest een broer of zus, misschien een vader of moeder of opa of oma! Kan het iets zeggen? Sluit het zich op in een kamer? Huilen kinderen, of worden ze heel boos? Hoe nemen zij afscheid van die persoon die eerst zo dichtbij waren en plotseling niet meer? Korte, eenvoudige teksten die zoeken naar lichtpuntjes, naar woorden voor verder dan dood.

VBK Media, 2016, 118p.
ISBN 9789025905293
Cover Buurman Reus
Stefan Boonen en Mirèn van Alphen

Wanneer zijn buurman sterft, wordt een jongetje plots geconfronteerd met de dood. Een gevoelig en eerlijk verhaal met bijkomende informatie en tips voor ouders en opvoeders. Het boek is geschikt om te gebruiken als jonge kinderen, rechtstreeks of onrechtstreeks, in aanraking komen met een overlijden.

Clavis Uitgeverij, 2010, 26p.
ISBN 9789044812329
Katrijn Vannerum

Over een mama die ziek is. Het meisje in dit prentenboek probeert het verdriet een plek te geven. Een aangrijpend verhaal over hoe een gezin omgaat met een diagnose die de wereld op z’n kop zet. ‘Op een dag droeg ik twee verschillende sokken. Maar mama zag het niet eens’, vertelt een meisje. Mama heeft zorgen want ze heeft een boze knoop in haar lijf. Hoe komt die knoop daar? En heeft iemand er schuld aan?

Voor kinderen vanaf 5 jaar.

De Eenhoorn, 2020, 28p.
ISBN 9789462914957
Nathalie Slosse en Rocio del Moral

Snuiter houdt veel van Grote Boom. Wanneer de dokter houtwormpjes ontdekt onder de schors van Grote Boom, wordt zijn wereldje helemaal op z'n kop gezet... Een verhaal, maar ook heel wat ideeën om op een creatieve manier met emoties van kinderen aan de slag te gaan. Hierbij hoort het vouwboekje ‘Afscheid van grote boom’ om kinderen te leren omgaan met de (naderende) dood.

Prentenboek, vanaf 2 jaar.

Abimo, 2009
Christianne van Dooijewaard en Steffie Padmos

Egeltje werd geboren op een mooie winterdag. Egeltje groeide flink en hij kreeg stevige stekels. Maar na een paar maanden begon mama egel zich ongerust te maken. Egeltje speelde niet zoals de andere egeltjes en zijn stekeltjes leken wel slapper te worden. Hij is ziek en zal ook nooit meer beter worden.

Vanaf 4 jaar.

Nino, 2013, 24p.
ISBN 9789085606567
Pascale de Snijder

Mama krijgt het verschrikkelijke nieuws dat ze kanker heeft. Hiermee begint voor een kind een verwarrende tijd met heel veel vragen en verdriet. Het prenten- en voorleesboek 'Het hart van mama' kan een hulpmiddel zijn om met de kinderen te communiceren over deze aangrijpende gebeurtenis.

Van 5 tot 8 jaar.

Baeckens Books, 2011
Cover Kikker en het vogeltje
Max Velthuijs

Kikker en zijn vriendjes vinden in het bos een dood vogeltje. Prentenboek over dood en de rituelen die daarbij horen.

Leopold, 2011, 25p.
ISBN 9789025847548
Dick Bruna

Oma Pluis is doodgegaan en Nijntje heeft veel verdriet. Oma wordt thuis opgebaard en de begrafenis vindt plaats op een rustig plekje in het bos. Ten slotte zien we Nijntje plantjes brengen naar het graf. Een moeilijk thema dat op lichtvoetige en directe wijze beschreven is en aansluit bij de kinderlijke belevingswereld. 

Vanaf 2 jaar.

Mercis, 2009
Sine Van Mol en Ann De Bode

Dit gratis prentenboek gaat over de rouwverwerking van een kind en wat voor invloed dit heeft op het leven van het meisje. Het is een boek dat kind en ouder samen kunnen lezen en dat zowel kind als ouder verder kan helpen. Een initiatief van Kom op tegen Kanker en de dienst Sociaal Werk van de Universitaire Ziekenhuizen Leuven. Stuur een mail naar info@komoptegenkanker.be om het te bestellen. 

Prentenboek, vanaf 2 jaar.

De Eenhoorn, 2003, 24p.
J. Moore-Mallinos

De mama van Tibo heeft kanker. Daardoor verandert er heel veel voor Tibo. Hij blijft door alle drukte alleen met een heleboel vragen. Het boek tracht een antwoord te geven op de vele vragen die kinderen zich stellen. Mama wordt al snel weer beter, maar Tibo hoort ook dat mama altijd terug ziek kan worden.

Strip, van 0 tot 6 jaar.

Veldboeket Lektuur, 2013, 32p.
ISBN 9789054614357
Kelli Brouwer-van der Weijden en Netty van der Weijden

Prinsesje Isabel is boos en verdrietig. Haar moeder is erg ziek en heeft verteld dat ze een sterretje gaat worden. Het prinsesje snapt het niet, hoe kan mama nu een sterretje worden? Ze praat erover met Konijn. Konijn weet het ook niet, maar weet wel aan wie ze het kunnen vragen. Samen gaan ze naar Uil. Uil legt aan beiden uit dat je een sterretje kunt worden als je dood gaat, maar wat is dood?

Hoe vertel je aan jonge kinderen dat een geliefd persoon gaat sterven? Dit boek vertelt een eerlijk en duidelijk verhaal dat de dood bespreekbaar maakt en kinderen helpt te begrijpen wat er gaat gebeuren. Voor kinderen van 3 tot 7 jaar.

Cultuurverspreiding.nl , 2014, 32p.
Cover Mia's Mormor
Charlotte De Win en Sachimir (ill.)

Verhaal over een jongen bij wiens zusje Mia kanker wordt vastgesteld. Kanker, speels en eerlijk uitgelegd aan kinderen. Met creatieve illustraties, die de jonge lezers visuele ondersteuning zullen bieden om het complexe begrip van “kanker” beter te begrijpen.
Van 4 tot 9 jaar.

NOKIDDING, 2019, 32p.
ISBN 9789082931501
Cover Nooit meer beter
Tomas Bruyland en Diewer Van der Meijden

Prentenboek, bedoeld om voor te lezen of zelf te ontdekken, maar bovenal om te helpen de dood bespreekbaar te maken met en bij kinderen.
Voor kinderen van 4 tot 9 jaar.

Lucas For Life vzw, 2019, 28p.
ISBN 9789463963022
Cover Poes denkt aan vis
Judith Koppens

Wat gek. De Vis van Poes beweegt niet meer. Hond en Poes proberen Vis weer te laten zwemmen, maar dat lukt niet. Giraf weet wat er aan de hand is: Vis is dood. Samen besluiten ze Vis te begraven. Maar Poes wil Vis niet vergeten. Hoe kan Poes aan Vis blijven denken? Een zacht verhaal over verdriet en steun, voor peuters vanaf 30 maanden, met de emoties van het kind als thema.

Clavis Uitgeverij, 2012
ISBN 9789044817874
Brigitte van den Heuvel en Marianne C. Naafs-Wilstra

Bestraling is ontastbaar, je voelt het niet. Daarom is het moeilijk om een kind uit te leggen wat bestraling precies is. Radio-Robbie legt in eenvoudige bewoordingen en aan de hand van tekeningen uit wat kanker is, wat er gebeurt als je bestraald wordt en waarom je er bijvoorbeeld zo moe van wordt. Bekijk de pdf van het boek hier.

Vanaf vier jaar.

Vereniging 'Ouders, Kinderen en Kanker', 2008
ISBN 9789075281224
Cover Rikki en de eekhoorn
Guido van Genechten

Rikki vindt op de grond in het bos een eekhoorn. Slaapt hij? Is hij ziek of heeft hij zijn pootje gebroken? Rikki haalt zijn vriendinnetje Anni erbij en samen brengen ze de eekhoorn naar Rikki's mama. Die ziet meteen wat er aan de hand is. Een ontroerend verhaal over afscheid nemen en het ritueel van begraven.

Clavis Uitgeverij, 2010, 32p.
ISBN 9789044813159
Nathalie Slosse

Snuiter is verdrietig want zijn vriend Grote Boom is ziek. Wanneer hij huilt, verschijnt de Tranenfee. Ze vangt zijn tranen op in een flesje, want zij noemt dat toverdruppels. Ze vertelt Snuiter dat verdriet in je hart pijn vanbinnen is. Dit verhaal leert kinderen omgaan met verdriet.

Vanaf 4 jaar.

Abimo, 2012
Cover Zebra Blos
Frank Geleyn

Teder en warm prentenboek over ziek zijn. NET-kanker heeft als internationaal symbool de zebra.
Honderden zebra’s denderen over de dorre vlakte. Hun ruggen glimmen. Hun hoeven slaan vonken. Eén zebra rent achteraan: Blos. Het valt niet mee, rennen terwijl je het gevoel hebt dat een leeuw zijn scherpe tanden in je buik zet. Blos wil niet laten merken dat ze pijn heeft. Dat ze al dagen moe is. Dat ze een bult op haar kop voelt. Ze is bang om achter te blijven.
Vanaf 5 jaar

De Eenhoorn, 2019, 32p.
ISBN 9789462914353

Voor kinderen uit de lagere school

Cover Als vlinders spreken konden
Yvonne van Emmerik

Teksten en symbolen voor de begeleiding van kinderen die geconfronteerd worden met het sterven van iemand in hun naaste omgeving.
Wat gaat er in een kind om als een klasgenootje sterft. Of een kind verliest een broer of zus, misschien een vader of moeder of opa of oma! Kan het iets zeggen? Sluit het zich op in een kamer? Huilen kinderen, of worden ze heel boos? Hoe nemen zij afscheid van die persoon die eerst zo dichtbij waren en plotseling niet meer? Korte, eenvoudige teksten die zoeken naar lichtpuntjes, naar woorden voor verder dan dood.

VBK Media, 2016, 118p.
ISBN 9789025905293
Lies Scaut

Een mooi, gevoelig en pakkend verhaal over een jongen met kanker. Boeken van Pleister bevatten een warm verhaal, een spelletje en een versje of liedje op kindermaat. Maar ook een informatieve bijlage voor volwassenen, met een aangrijpende getuigenis of een interview met een Pleister-expert. Op die manier nodigt Pleister uit tot praten met en begrip krijgen voor elkaar. 
Voor kinderen vanaf 6 jaar.

Clavis Uitgeverij, 2019
ISBN 9789044835403
Valerie Strategier

Valerie is zeven als wordt ontdekt dat ze nierkanker heeft. Het boek gaat over Valeries gevecht tegen de chemoprikken, waarvan ze niet begrijpt dat die haar juist beter maken. Het boek gaat ook over de jaren daarna, over de angst van terugkeer van de ziekte, de nawerkingen van de behandeling en de psychische weerslag op haar puberteit.

Vanaf 10 jaar.

L.J. Veen, 2010
Carl Van Dyck

Wanneer alle mogelijkheden ter bestrijding van een levensbedreigende ziekte zijn opgebruikt, wanneer genezing onmogelijk wordt en het einde van een kinderleven nadert, kan het vertellen van een verhaal dan troost bieden? Misschien wel. Dit is een verhaaltje van Carl Van Dyck over vogels en poppen dat hij zelf in de laatste levensfase aan zijn dochter Marieke vertelde.

Uitgeverij Het Punt, 2016, 20p.
Katrijn Vannerum

Over een mama die ziek is. Het meisje in dit prentenboek probeert het verdriet een plek te geven. Een aangrijpend verhaal over hoe een gezin omgaat met een diagnose die de wereld op z’n kop zet. ‘Op een dag droeg ik twee verschillende sokken. Maar mama zag het niet eens’, vertelt een meisje. Mama heeft zorgen want ze heeft een boze knoop in haar lijf. Hoe komt die knoop daar? En heeft iemand er schuld aan?

Voor kinderen vanaf 5 jaar.

De Eenhoorn, 2020, 28p.
ISBN 9789462914957
Jana Rymen

Rik is een jongen van acht die in zijn fantasiewereld voor zichzelf een superheld heeft ontwikkeld. Zijn zus Emma heeft kanker. Rik gelooft dat hij als superheld zijn zus kan redden. Te gebruiken als houvast bij verlies.

Brave New Books, 2018, 46p.
ISBN 9789402173710
Christianne van Dooijewaard en Steffie Padmos

Egeltje werd geboren op een mooie winterdag. Egeltje groeide flink en hij kreeg stevige stekels. Maar na een paar maanden begon mama egel zich ongerust te maken. Egeltje speelde niet zoals de andere egeltjes en zijn stekeltjes leken wel slapper te worden. Hij is ziek en zal ook nooit meer beter worden.

Vanaf 4 jaar.

Nino, 2013, 24p.
ISBN 9789085606567
Pascale de Snijder

Mama krijgt het verschrikkelijke nieuws dat ze kanker heeft. Hiermee begint voor een kind een verwarrende tijd met heel veel vragen en verdriet. Het prenten- en voorleesboek 'Het hart van mama' kan een hulpmiddel zijn om met de kinderen te communiceren over deze aangrijpende gebeurtenis.

Van 5 tot 8 jaar.

Baeckens Books, 2011
Cover boek 'Ik zal je nooit vergeten'
Riet Fiddelaers-Jaspers

Dit herinneringsboek kan kinderen helpen bij het verwerken van hun verdriet. Zij kunnen erin vastleggen wat er gebeurt als iemand, die belangrijk is voor hen, doodgaat. Ook hun herinneringen aan de persoon kunnen er een plek in krijgen. Het is bestemd voor kinderen tot 12 jaar en is zowel in de gezinssituatie als op school bruikbaar.

In de Wolken, 2010, 24p.
ISBN 9789080477322
prof. dr. Michael Grotzner en Anna Sommer

Kinderboek over het krijgen en de behandeling van een hersentumor. Niet meer verkrijgbaar in boekvorm, hier wel als e-book te downloaden.

Stop Hersentumoren.Nl, 2011
Sine Van Mol en Ann De Bode

Dit gratis prentenboek gaat over de rouwverwerking van een kind en wat voor invloed dit heeft op het leven van het meisje. Het is een boek dat kind en ouder samen kunnen lezen en dat zowel kind als ouder verder kan helpen. Een initiatief van Kom op tegen Kanker en de dienst Sociaal Werk van de Universitaire Ziekenhuizen Leuven. Stuur een mail naar info@komoptegenkanker.be om het te bestellen. 

Prentenboek, vanaf 2 jaar.

De Eenhoorn, 2003, 24p.
Kelli Brouwer-van der Weijden en Netty van der Weijden

Prinsesje Isabel is boos en verdrietig. Haar moeder is erg ziek en heeft verteld dat ze een sterretje gaat worden. Het prinsesje snapt het niet, hoe kan mama nu een sterretje worden? Ze praat erover met Konijn. Konijn weet het ook niet, maar weet wel aan wie ze het kunnen vragen. Samen gaan ze naar Uil. Uil legt aan beiden uit dat je een sterretje kunt worden als je dood gaat, maar wat is dood?

Hoe vertel je aan jonge kinderen dat een geliefd persoon gaat sterven? Dit boek vertelt een eerlijk en duidelijk verhaal dat de dood bespreekbaar maakt en kinderen helpt te begrijpen wat er gaat gebeuren. Voor kinderen van 3 tot 7 jaar.

Cultuurverspreiding.nl , 2014, 32p.
Cover Mia's Mormor
Charlotte De Win en Sachimir (ill.)

Verhaal over een jongen bij wiens zusje Mia kanker wordt vastgesteld. Kanker, speels en eerlijk uitgelegd aan kinderen. Met creatieve illustraties, die de jonge lezers visuele ondersteuning zullen bieden om het complexe begrip van “kanker” beter te begrijpen.
Van 4 tot 9 jaar.

NOKIDDING, 2019, 32p.
ISBN 9789082931501
Cover Nooit meer beter
Tomas Bruyland en Diewer Van der Meijden

Prentenboek, bedoeld om voor te lezen of zelf te ontdekken, maar bovenal om te helpen de dood bespreekbaar te maken met en bij kinderen.
Voor kinderen van 4 tot 9 jaar.

Lucas For Life vzw, 2019, 28p.
ISBN 9789463963022
Ina Sipkes de Smit

In persoonlijke en troostrijke gedichten brengt Ina Sipkes de Smit de gevoelens van kinderen onder woorden als iemand in hun naaste omgeving ziek wordt, zoals vader, moeder, oma, broertje of zusje of een huisdier. Met prachtige illustraties.

Van 6 tot 10 jaar.

Ten Have, 2006
Griet De Broeck

In 2010 werd Griet De Broeck behandeld voor borstkanker. Haar kleindochter was op dat moment bijna drie. Ze stelde veel vragen en maakte de ziekte van haar oma van zeer nabij mee. Haar vragen en fantasievolle beleving van het 'gevecht' maakten die periode voor haar draaglijk en soms zelfs grappig. 

MjPublishing , 2012, 12p.
ISBN 9789078715603
Brigitte van den Heuvel en Marianne C. Naafs-Wilstra

Bestraling is ontastbaar, je voelt het niet. Daarom is het moeilijk om een kind uit te leggen wat bestraling precies is. Radio-Robbie legt in eenvoudige bewoordingen en aan de hand van tekeningen uit wat kanker is, wat er gebeurt als je bestraald wordt en waarom je er bijvoorbeeld zo moe van wordt. Bekijk de pdf van het boek hier.

Vanaf vier jaar.

Vereniging 'Ouders, Kinderen en Kanker', 2008
ISBN 9789075281224
Sarah Kumar

Ben jij ook ziek? En is het meer dan een griepje? Misschien heb je kanker? Weet je soms niet goed hoe je met je zieke lichaam om moet gaan? Maakt je ziekte je soms boos of net heel verdrietig? Zou je graag je vrienden zien, maar kan of wil je niet? Is praten over je ziekte moeilijk? Staat jouw leven op zijn kop sinds je ziek bent? Dan is dit boekje iets voor jou.

Van 8 tot 12 jaar.

Uitgeverij Abimo ism Bednet en UZ Gent, 2012, 103p.
ISBN 978-90-5932-838-9
Nathalie Slosse

Snuiter is verdrietig want zijn vriend Grote Boom is ziek. Wanneer hij huilt, verschijnt de Tranenfee. Ze vangt zijn tranen op in een flesje, want zij noemt dat toverdruppels. Ze vertelt Snuiter dat verdriet in je hart pijn vanbinnen is. Dit verhaal leert kinderen omgaan met verdriet.

Vanaf 4 jaar.

Abimo, 2012
Cindy Verhulst en Katrien Vanhauwaert

Wat als een kind lijdt onder de ziekte van een familielid? Wat als een kind een dierbare verliest? Wat als je een kind wil steunen of troosten, maar niet weet hoe? De troostkaarten zijn een middel om contact te maken: ze zetten de deur open voor verdere gesprekken. Elke kaart bevat een opdracht. Die kan een handvat zijn voor de verzender om de juiste woorden te vinden of het kan een creatieve verwerkingsopdracht zijn voor de ontvanger. Met bijbehorende A4-werkbladen; handig om thuis of in de klas mee aan de slag te gaan.

Uitgeverij Acco, 2017, 32p.
ISBN 9789462927162
Nathalie Slosse en Rocío Del Moral

Wanneer een geliefd iemand doodgaat, blijft een grote leegte achter. Herinneringen zorgen ervoor dat die persoon een beetje verder leeft. Dit invulboekje helpt uw kind om die herinneringen te verzamelen. Het boekje kan kinderen steun en troost bieden vlak na het overlijden, maar ook jaren later, en het kan een aanzet zijn om hun gevoelens te delen met anderen. Met illustraties van Rocío Del Moral uit de Snuiter-boeken.

Van Halewyck, 2017, 48p.
ISBN 9789461317926
Cover Zebra Blos
Frank Geleyn

Teder en warm prentenboek over ziek zijn. NET-kanker heeft als internationaal symbool de zebra.
Honderden zebra’s denderen over de dorre vlakte. Hun ruggen glimmen. Hun hoeven slaan vonken. Eén zebra rent achteraan: Blos. Het valt niet mee, rennen terwijl je het gevoel hebt dat een leeuw zijn scherpe tanden in je buik zet. Blos wil niet laten merken dat ze pijn heeft. Dat ze al dagen moe is. Dat ze een bult op haar kop voelt. Ze is bang om achter te blijven.
Vanaf 5 jaar

De Eenhoorn, 2019, 32p.
ISBN 9789462914353

Voor tieners

Cover Als vlinders spreken konden
Yvonne van Emmerik

Teksten en symbolen voor de begeleiding van kinderen die geconfronteerd worden met het sterven van iemand in hun naaste omgeving.
Wat gaat er in een kind om als een klasgenootje sterft. Of een kind verliest een broer of zus, misschien een vader of moeder of opa of oma! Kan het iets zeggen? Sluit het zich op in een kamer? Huilen kinderen, of worden ze heel boos? Hoe nemen zij afscheid van die persoon die eerst zo dichtbij waren en plotseling niet meer? Korte, eenvoudige teksten die zoeken naar lichtpuntjes, naar woorden voor verder dan dood.

VBK Media, 2016, 118p.
ISBN 9789025905293
Valerie Strategier

Valerie is zeven als wordt ontdekt dat ze nierkanker heeft. Het boek gaat over Valeries gevecht tegen de chemoprikken, waarvan ze niet begrijpt dat die haar juist beter maken. Het boek gaat ook over de jaren daarna, over de angst van terugkeer van de ziekte, de nawerkingen van de behandeling en de psychische weerslag op haar puberteit.

Vanaf 10 jaar.

L.J. Veen, 2010
Dolf Verroen

De vader van Ruben heeft darmkanker. Hij moet geopereerd worden en krijgt een stoma. Zowel Ruben als zijn vader hebben het er moeilijk mee. Ruben heeft goede vrienden, maar hun uitleggen wat er precies aan de hand is, is moeilijk.

Leopold B.V., 2010, 96p.
ISBN 9789025857158
Edward van de Vendel

Max is vijftien als ontdekt wordt dat hij kanker heeft. Vanaf dat moment springt hij in de strijdhouding: dit gaat hij overleven. Hoe hem dat lukt, vertelt hij in dit boek – alsof hij tegenover je zit. Max’ verhaal is grappig, maar ook intiem en eerlijk. Hij neemt je mee naar feesten en chemokuren, naar het voetbalveld en naar de stilte van de nacht. Of, zoals Max zelf zegt: ‘Er komt bloed in voor en het gaat flink stinken. Maar er is ook vriendschap en liefde en zo. Ik vertel het hele verhaal, ik vertel alles wat er gebeurd is. Ik weet nu dat dat belangrijk is.' Een boek voor jongeren tussen 13 en 15 jaar.

Querido, 2015
Jeroen Boone, Stein De Sterck en Wim Geysen

Twaalf jongeren, twaalf verhalen. Iedere keer anders, maar met telkens één ding gemeen: er is kanker in het spel. Twaalf kinderen vertellen over hun twijfels over de toekomst, over hun vrienden die geen contact meer (durven te) zoeken, over de angst om nog te dromen als de realiteit hen weer eens hard in het gezicht slaat... Maar ook over hoe ze soms 'het zot in hunne kop hebben', hoe vlinders van verliefdheid fladderen in hun buik, hoe ze uren zoet zijn met sms'en en facebooken, over hoe hun broer of zus keistom kan doen...

Manteau, 2016, 192p.
ISBN 9789022332894
Carry Slee

Casper woont alleen met zijn moeder, zijn vader heeft hij nooit gekend. In zijn vrije tijd speelt hij het liefst piano. Wanneer hij wordt gekozen om pianist in een jeugdorkest te zijn, is hij dan ook superblij. Maar algauw wordt het goede nieuws overschaduwd door slecht nieuws: zijn moeder heeft kanker. Bang voor wat er met haar kan gebeuren gaat Casper op zoek naar zijn vader. Die blijkt dichterbij te zijn dan hij kon vermoeden ...

Carry Slee, 2014, 160p.
ISBN 9789049926847
Cindy Verhulst en Katrien Vanhauwaert

Wat als een kind lijdt onder de ziekte van een familielid? Wat als een kind een dierbare verliest? Wat als je een kind wil steunen of troosten, maar niet weet hoe? De troostkaarten zijn een middel om contact te maken: ze zetten de deur open voor verdere gesprekken. Elke kaart bevat een opdracht. Die kan een handvat zijn voor de verzender om de juiste woorden te vinden of het kan een creatieve verwerkingsopdracht zijn voor de ontvanger. Met bijbehorende A4-werkbladen; handig om thuis of in de klas mee aan de slag te gaan.

Uitgeverij Acco, 2017, 32p.
ISBN 9789462927162
Cover 'Gewoon leven' (Luc Descamps)
Luc Descamps

In [Gewoon] leven vertelt jeugdauteur Luc Descamps het verhaal van de 15-jarige Romy. De sfeer in huis slaat plotseling om, alsof er een schaduw over hun anders altijd zo veilige gezin is gevallen. De schaduw blijkt kanker bij haar moeder te zijn. Hoe gaan Romy en het gezin waarin ze opgroeit om met de diagnose en behandeling? In deze roman verwerkte de auteur het verhaal van zijn eigen gezin dat getroffen werd door kanker.

Van Halewyck, 2017, 200p.
ISBN 9789461317773

Voor jonge mensen met kanker

Thomas Van der Plaetsen

Tienkamper Thomas Van der Plaetsen werd op 1 oktober 2014 preventief geschorst omdat hij 'abnormale waarden' liet noteren bij een dopingtest. Op 2 oktober bleek hij teelbalkanker te hebben. Op 3 oktober werd hij geopereerd en begon er een lange periode van chemo en revalidatie. Terwijl veel mensen al blij zouden zijn met een volledig herstel, werkte Thomas aan een wonderbaarlijke comeback. 
In dit boek praat Thomas over de donkere dagen van zijn ziekte en zijn revalidatieproces, maar ook over zijn fonds Back on Track (ter ondersteuning van kankerpatiënten), over topsport, trainen, persoonlijke ontwikkeling ... Ook zijn zus Helena, die hem begeleidt, en zijn broer Michaël, zijn trainer, komen aan bod.

Borgerhoff & Lamberigts, 2016, 175p.
ISBN 9789089316998
Warriors against cancer

Fotoboek met eerlijke getuigenissen, met als doel om mensen met kanker te helpen hun zelfbeeld en -vertrouwen te herstellen. Aangrijpende portretten, allen heel kwetsbaar, met of zonder haar of pruik, maar vooral zeer moedig en veerkrachtig.

Warriors against cancer vzw, 2018, 248p.
ISBN 9789090307831
Leander Verdievel

Een humoristisch boek boordevol situaties met voor jonge kankerpatiënten herkenbare situaties. Van dit boek werd in het voorjaar 2018 de tv-serie uitgezonden op Eén.

Lannoo, 2018, 192p.
ISBN 9789401452434
Eva Visser

Eva kreeg borstkanker ... op haar 21ste. Dit is haar verhaal over een medische en psychische achtbaan, vol moed, kracht en humor.

In 2018 voelt Eva een knobbel in haar borst. ‘Niets om je zorgen over te maken’, zegt haar huisarts. Logisch ook. Borstkanker krijg je toch niet als je 21 bent? Nou, dus wel. Een jaar later wordt ontdekt dat de knobbel wel degelijk kwaadaardig is. Eva belandt in een medische en psychologische achtbaan vol onderzoeken, operaties en vragen.
'Huisje, boompje … borstkanker' is geen somber verslag van het verloop van een ernstige ziekte, maar een verhaal vol moed, doorzettingsvermogen, veerkracht en humor. Met dit boek geeft Eva een boodschap aan jonge vrouwen: kanker kent geen leeftijdsgrens, dus pas op jezelf, want niemand kan dat zo goed als jij.

GrowingStories, 2021, 172p.
ISBN 9789493089556
Jeroen Boone, Stein De Sterck en Wim Geysen

Twaalf jongeren, twaalf verhalen. Iedere keer anders, maar met telkens één ding gemeen: er is kanker in het spel. Twaalf kinderen vertellen over hun twijfels over de toekomst, over hun vrienden die geen contact meer (durven te) zoeken, over de angst om nog te dromen als de realiteit hen weer eens hard in het gezicht slaat... Maar ook over hoe ze soms 'het zot in hunne kop hebben', hoe vlinders van verliefdheid fladderen in hun buik, hoe ze uren zoet zijn met sms'en en facebooken, over hoe hun broer of zus keistom kan doen...

Manteau, 2016, 192p.
ISBN 9789022332894
Bibian Mentel

In juli 2017 hoort paralympisch snowboardkampioen Bibian Mentel dat ze voor de negende keer kanker heeft. Maar Bibian is een knokker en een optimist, met een ijzersterke wil. Haar grootste sportieve droom is dat ze op de Paralympische Spelen in maart 2018 haar olympische titel kan verdedigen. Maar eerst moet ze deze nieuwe tegenslag zien te overwinnen.
Lutske Bonsma interviewde Bibian Mentel in wat Bibian 'de zwaarste periode in mijn leven' noemt en schreef naar aanleiding hiervan het boek 'Kut kanker! Door jou laat ik mijn leven niet verpesten!'

Splint Media, 2017, 159p.
ISBN 9789082417753
Warriors against cancer en David Losfeld

Fotoboek met de fotoreeks van David Losfeld met foto's en quotes van jongeren die vechten tegen kanker.

Snoeck Publishers, 2018, 60p.
ISBN 9789461614827
Lindsey De Grande

Atlete Lindsey De Grande vertelt haar verhaal over topsport, kanker en hoop. Haar toekomst oogt stralend wanneer ze in 2011 naar een knappe zesde plaats op het Europees Kampioenschap loopt. Maar dan slaat het noodlot toe. In een ontroerend dagboekverhaal vertelt ze over de rollercoaster aan emoties en gebeurtenissen van de afgelopen jaren.

Lannoo, 2015

Voor ouders met een kind met kanker

prof. dr. Michael Grotzner en Anna Sommer

Kinderboek over het krijgen en de behandeling van een hersentumor. Niet meer verkrijgbaar in boekvorm, hier wel als e-book te downloaden.

Stop Hersentumoren.Nl, 2011
Catherine Verguts

Wat als je zoontje voor eeuwig dat jongetje van negen jaar zal blijven? Hoe kan je anders vasthouden na zo’n afscheid? Hoe ga je daarmee om als ouder en gezin?

In Kraanvogel, vlieg vertelt auteur Catherine Verguts het hartverscheurende verhaal van haar zoontje Sander. Catherine beschrijft de zoektocht naar een plek voor haar verdriet en frustratie. Een tocht die het persoonlijke al snel overstijgt en iedereen die te maken kreeg met verlies wel zal herkennen. Een boek dat naar de keel grijpt in al zijn rauwe oprechtheid.

Borgerhoff & Lamberigts, 2021, 141p.
Julie De Keersmaecker

Op 3-jarige leeftijd wordt bij Marie de diagnose kanker gesteld. Op dit moment verandert het leven voor het hele gezin.  Op aanraden van de psycholoog start de mama een blogdagboek om familie en vrienden op de hoogte te houden.  Dagboek van een moeder over haar jongste dochtertje.

Standaard Uitgeverij, 2012
Cover Nooit meer beter
Tomas Bruyland en Diewer Van der Meijden

Prentenboek, bedoeld om voor te lezen of zelf te ontdekken, maar bovenal om te helpen de dood bespreekbaar te maken met en bij kinderen.
Voor kinderen van 4 tot 9 jaar.

Lucas For Life vzw, 2019, 28p.
ISBN 9789463963022
Sarah Kumar

Ben jij ook ziek? En is het meer dan een griepje? Misschien heb je kanker? Weet je soms niet goed hoe je met je zieke lichaam om moet gaan? Maakt je ziekte je soms boos of net heel verdrietig? Zou je graag je vrienden zien, maar kan of wil je niet? Is praten over je ziekte moeilijk? Staat jouw leven op zijn kop sinds je ziek bent? Dan is dit boekje iets voor jou.

Van 8 tot 12 jaar.

Uitgeverij Abimo ism Bednet en UZ Gent, 2012, 103p.
ISBN 978-90-5932-838-9

Voor mantelzorgers

Maria Grijpma en Inge Jager

Het boek Klein geluk voor de mantelzorger bevat 'recepten' voor iedereen die zorgt voor een zieke, om goed voor zichzelf te zorgen. Het is als een kookboek, met zeven categorieën 'gerechten' die voorzien in een typische behoefte van mantelzorgers, zoals rust, ontspanning, steun en vrolijkheid. Er is onder meer aandacht voor geduld, machteloosheid, verdriet, kwetsbaarheid, intimiteit en omgaan met schuldgevoel. De aanwijzingen van Maria en Inge helpen (overbelaste) mantelzorgers om stap voor stap klein geluk weer in hun leven te brengen. Mantelzorger zijn is niet altijd makkelijk, steun komt soms uit onverwachte hoek en dit boekje is er daar één van.

Uitgeverij Ankhhermes, 2016, 192p.
Maaike Haan, Melanie Kranenburg en Niek van Ooijen

De vrouw van Geert krijgt te horen dat haar kanker niet meer te genezen is. De vader van Eva is al lange tijd ernstig ziek en takelt steeds verder af. Ze belanden in dezelfde situatie, maar hebben ieder hun eigen verhaal.

Deze graphioc novel is het resultaat van een samenwerking tussen het Radboud universitair medisch centrum in Nijmegen en ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Zwolle. Naar een onderzoek van Maaike Haan hebben afstuderende studenten Comic Design Melanie Kranenburg en Niek van Ooijen de twee fictieve verhalen over mantelzorg in de laatste levensfase verbeeld.

Oogachtend, 2019, 230p.
ISBN 9789492672209
Anne Dedry

Beknopt en uiterst toegankelijk basisboek voor mantelzorgers in hun zoektocht naar antwoorden. Via herkenbare verhalen wordt dieper ingegaan op thema's die voor elke mantelzorger belangrijk zijn.

Lannoo, 2016, 168p.
ISBN 9789401435789

Voor partners

Goedele Van Edom

De angst die mensen bij kanker ervaren, moeten ze gedeeltelijk alleen doorstaan. Toch speelt de naaste omgeving een belangrijke rol in het hanteerbaar maken van angst. Door de manier waarop iemand op angst reageert, kan de verwerking ervan worden bevorderd of belemmerd. Bang voor kanker stelt een dertigtal concrete strategieën voor om mensen met kanker te helpen bij het verlichten van angst en zo hun levenskwaliteit te bevorderen. Vooral gericht op zorgverleners, maar iook een praktische gids voor mensen met kanker zelf en hun familie en vrienden.

Lannoo Campus, 2014, 208p.
Frederiek Weeda

Persoonlijke verhalen en praktische tips voor wanneer een dierbare naaste uit het ziekenhuis wordt ontslagen en thuis zal sterven. Het boek dat de auteur had willen lezen toen haar man steeds zieker werd en doodging.

Nieuwezijds, 2018, 109p.
ISBN 9789057125089
Nadine Köhle, Stans Drossaert, Ernst Bohlmeijer, Frits Koster en Jetty Heynekamp

'Kanker heb je samen', het is een bekende uitspraak. Uiteraard gaat er veel zorg en aandacht naar de patiënt. Maar ook voor de partner is het een moeilijke periode, waarin veel verandert. Naast de vele extra praktische taken is ook de emotionele belasting niet te onderschatten. Aan de hand van concrete oefeningen en tips krijg je de nodige handvatten aangereikt om deze uitdagende tijd goed door te komen. Het is gebaseerd op een succesvol en wetenschappelijk onderzocht online trainingsprogramma.

Lannoo, 2020, 192p.
ISBN 9789401469524
Maria Grijpma en Inge Jager

Het boek Klein geluk voor de mantelzorger bevat 'recepten' voor iedereen die zorgt voor een zieke, om goed voor zichzelf te zorgen. Het is als een kookboek, met zeven categorieën 'gerechten' die voorzien in een typische behoefte van mantelzorgers, zoals rust, ontspanning, steun en vrolijkheid. Er is onder meer aandacht voor geduld, machteloosheid, verdriet, kwetsbaarheid, intimiteit en omgaan met schuldgevoel. De aanwijzingen van Maria en Inge helpen (overbelaste) mantelzorgers om stap voor stap klein geluk weer in hun leven te brengen. Mantelzorger zijn is niet altijd makkelijk, steun komt soms uit onverwachte hoek en dit boekje is er daar één van.

Uitgeverij Ankhhermes, 2016, 192p.
Els Put

Kanker is een diagnose die de grond onder uw voeten doet beven. En niet alleen onder de uwe, ook onder die van uw levenspartner. Wat gaat er op dat moment door jullie heen? Verschuiven zorgtaken? Blijven jullie praten? Welke impact heeft de behandeling op een lichaam? Krijgt intimiteit nog een plaats? De ervaring leert dat een relatie inniger wordt of breekt. In zestien verhalen laat Els Put zowel kankerpatiënten als hun partners vertellen hoe ze het moment van de diagnose en de behandeling beleven of beleefd hebben. Hoe ze reageerden en inspeelden op elkaar. Of net niet. Ze vult deze verhalen aan met praktische tips en informatie uit professionele hoek.

Van Halewyck, 2016, 180p.
Cover Man op de mammapoli
Jaap Luikenaar

Jaap Luikenaar schrijft over de borstkanker van zijn vrouw Helma. Zowel de narigheid en verwikkelingen tijdens de behandeling in het ziekenhuis als in de tijd erna, komen aan de orde. Om zijn ervaringen te toetsen heeft Jaap ook andere partners van borstkankerpatiënten geïnterviewd. Een boek over de belangrijke rol die de partner van een borstkankerpatiënt kan vervullen bij het herstel van de patiënt.

Meer info op manopdemammapoli.nl

Uitgeverij Lente, 2021, 206p.
ISBN 9789492783257
Maaike Haan, Melanie Kranenburg en Niek van Ooijen

De vrouw van Geert krijgt te horen dat haar kanker niet meer te genezen is. De vader van Eva is al lange tijd ernstig ziek en takelt steeds verder af. Ze belanden in dezelfde situatie, maar hebben ieder hun eigen verhaal.

Deze graphioc novel is het resultaat van een samenwerking tussen het Radboud universitair medisch centrum in Nijmegen en ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Zwolle. Naar een onderzoek van Maaike Haan hebben afstuderende studenten Comic Design Melanie Kranenburg en Niek van Ooijen de twee fictieve verhalen over mantelzorg in de laatste levensfase verbeeld.

Oogachtend, 2019, 230p.
ISBN 9789492672209
Lideweij Bosman

Terwijl Lideweij duizenden kilometers van haar grote liefde Sander verwijderd is, vecht hij op zijn sterfbed voor zijn leven. Jarenlang zijn ze onafscheidelijk geweest en strijden ze samen tegen zijn lymfeklierkanker. Totdat Lideweij de onmogelijke beslissing neemt om niet bij zijn overlijden te zijn en naar Hawaï vertrekt, de plek waar Sander haar tien maanden eerder ten huwelijk heeft gevraagd.

Een autobiografisch, controversieel liefdesverhaal over verlies, rouw, liefde en kracht.

De Vrije Uitgevers, 2014, 192p.
ISBN 9082227703
Lander Deweer

Sereen en glashelder beschrijft Lander Deweer hoe een tumor in de borst van zijn vriendin hun leven in luttele weken op zijn kop zet. Twee hoofden vol reizen, vrienden en lachen moeten plaats maken voor dokters, pijn, chemo en een onzekere toekomst.

Manteau, 2015, 192p.
ISBN 9022331121
Zorgbedrijf Antwerpen

Een kant-en-klaarboek om uw eigen levensverhaal in op te tekenen. Laat u leiden door de vragen en schrijf zo uw eigen levensverhaal neer, of dat van iemand uit uw omgeving, in een boek. Hier kunt u het boek bestellen. Meer informatie over uw eigen verhaal op papier zetten, vindt u bij Zorgbedrijf Antwerpen.

Zorgbedrijf Antwerpen, 2017
Willem Ritstier

In de borst van Will wordt een knobbeltje ontdekt. Dat is het begin van 5 onzekere, pijnlijke jaren voor Will en haar gezin. Een aangrijpend stripverhaal (graphic novel) over de strijd van Willems geliefde tegen kanker.

Subq, 2017, 168p.
Anne Dedry

Beknopt en uiterst toegankelijk basisboek voor mantelzorgers in hun zoektocht naar antwoorden. Via herkenbare verhalen wordt dieper ingegaan op thema's die voor elke mantelzorger belangrijk zijn.

Lannoo, 2016, 168p.
ISBN 9789401435789

Voor hulpverleners

Goedele Van Edom

De angst die mensen bij kanker ervaren, moeten ze gedeeltelijk alleen doorstaan. Toch speelt de naaste omgeving een belangrijke rol in het hanteerbaar maken van angst. Door de manier waarop iemand op angst reageert, kan de verwerking ervan worden bevorderd of belemmerd. Bang voor kanker stelt een dertigtal concrete strategieën voor om mensen met kanker te helpen bij het verlichten van angst en zo hun levenskwaliteit te bevorderen. Vooral gericht op zorgverleners, maar iook een praktische gids voor mensen met kanker zelf en hun familie en vrienden.

Lannoo Campus, 2014, 208p.
Vereniging voor Verpleegkundigen Oncologie en Radiotherapie

Over hoe kanker ontstaat, hoe de diagnose gesteld wordt en welke behandelingen mogelijk zijn, over mogelijke neveneffecten en hoe ze te voorkomen of behandelen.

Van in, 2021
ISBN 978-90-306-9891-3
Grieteke Pool, Frederike Heuvel, Adelita Ranchor en Robbert Sanderman

Het boek bestaande uit twee delen, met in het eerste deel de beschrijving van een aantal algemene thema’s en psychologische interventiemogelijkheden die relevant zijn voor het omgaan met ziekte in het algemeen (ziekte-generieke thema’s). In het tweede deel worden voor ruim 10 aandoeningen zowel somatische, als psychosociale ziekte-specifieke kenmerken beschreven, steeds geïllustreerd met casuïstiek. In deze tweede, geheel herziene druk is een aantal nieuwe onderwerpen opgenomen, zoals de rol van slaap, stress en leefstijl, hechting, emotieregulatie, als ook interventiemogelijkheden vanuit mindfulness, ACT, lichaams- en belevingsgerichte interventies en eHealth. Ook recente inzichten betreffende genetica en multimorbiditeit komen aan de orde. Het boek is geschreven voor professionals op psychosociaal gebied.

Van Gorcum, 2020, 480p.
ISBN 9789023255314
Tessa Kerre

Kankerspecialist Tessa Kerre legt als wetenschapper kanker en immunotherapie uit in mensentaal, en maakt van 'Immuun voor kanker' vooral een diepmenselijk boek, met verhalen in woord en beeld van haar patiënten. Ze wil hiermee kanker bespreekbaar maken en, zo schrijft ze, ‘de angst verkleinen, de eenzaamheid verkleinen. De pijn en het verdriet tonen, maar ook de schoonheid’. Ze vroeg haar patiënten bijvoorbeeld ‘Hoe ziet kanker er voor jou uit?’ of ‘Wat vind je ervan, als mensen zeggen dat je moet “vechten tegen kanker”’, ‘Als je geliefde er niet meer is, wat doe je dan?’. De getuigenissen van patiënten en van mensen uit de omgeving van de patiënt worden afgewisseld met tekeningen en beeldverhalen. 

Academia Press, 2021, 320p.
Cover Met het einde in zicht
Willemjan Slort en Jeroen Wapenaar

Levensechte verhalen over hoe zorgverleners met ongeneeslijk zieke mensen en hun naasten communiceren. Zorgverleners, patiënten, naasten en nabestaanden vertellen over hun wensen, emoties en dilemma's. De verhalen laten zien hoe waardevol en ontroerend goede gesprekken in de laatste levensfase kunnen zijn, maar laten ook zien hoe schrijnend het is als de communicatie niet goed verloopt. Daarom geven alle vertellers ook suggesties om de communicatie in de praktijk te verbeteren.

Lannoo, 2019, 248p.
ISBN 9789401438261
Cover 'Mildheid bij kanker' (Nathalie Cardinaels)
Nathalie Cardinaels

In Mildheid bij kanker reikt Nathalie Cardinaels handvatten aan om u milder op te stellen tegenover uzelf en uw omgeving. De auteur nodigt u uit om aan de slag te gaan met mindfulnessmeditaties. Het boek is geschikt voor mensen bij wie kanker is vastgesteld, voor hun omgeving en voor hulpverleners die mensen met kanker ondersteunen tijdens en na hun ziekte. Nathalie Cardinaels is klinisch psychologe, gedragstherapeute en mindfulness- en compassietrainer. Ze heeft jarenlang gewerkt met mensen met kanker in een algemeen ziekenhuis en is nu psychologe en teamcoördinator in twee Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg.

Acco, 2017, 168p.
ISBN 9789463440172
Nathalie Cardinaels

Hoe je het ook draait of keert, kanker verandert je leven grondig. Je kunt niet anders dan erdoor geraakt worden. Dit boek wil hierbij een emotionele handleiding zijn voor u en uw omgeving, over hoe u zo goed mogelijk deze ziekte en alles wat erbij komt kijken kunt leren dragen. Het is ook een leidraad voor hulpverleners om mensen met kanker te begeleiden doorheen hun verwerkingsproces.
 

Acco, 2014
J.C.J.M. De Haes, Leo Gualthérie van Weezel en Robbert Sanderman

Een naslagwerk voor psychologen, maatschappelijk werkers, verpleegkundigen, huisartsen, medisch specialisten en paramedici. Een uniek, omvattend handboek met bijdragen van erkende onder­zoekers. Herziene versie uit 2017.

Van Gorcum, 2017, 578p.
Cover 'Werken is genezen'
Lode Godderis

Hoe langer u door ziekte afwezig bent op het werk, hoe moeilijker het is om het werk te hervatten. Hoofdreden is de angst voor de terugkeer naar de werkgever. In Werken is genezen toont Lode Godderis hoe succesvolle re-integratie op het werk eruit moet zien. Met concrete aanbevelingen voor artsen, beleidsmakers, werkgevers en werknemers.

LannooCampus, 2017, 200p.
ISBN 9789401444477
Anne Dedry

Beknopt en uiterst toegankelijk basisboek voor mantelzorgers in hun zoektocht naar antwoorden. Via herkenbare verhalen wordt dieper ingegaan op thema's die voor elke mantelzorger belangrijk zijn.

Lannoo, 2016, 168p.
ISBN 9789401435789

Leven met kanker

Floor Scholten

Een boek met tips en ideeën voor gerechten in verschillende consistenties. Met veel aandacht voor mensen met beperkingen van slikken, drinken, kauwen en reuk- of smaakuitval. 

Caplan Publishing, 2016
Cover Anders over lezen met kanker
Mariëtte van Hooff

Doeboek voor mensen met kanker, gericht op het weer krijgen van meer grip op je leven en de emotionele verwerking nadat de behandelingen zijn afgerond. De Nederlandse Mariëtte van Hooff, vitaliteitsspecialist en arbeidskundige, begeleidt mensen die kanker hebben of hebben gehad om hun leven weer op te pakken. Ze kijkt naar alle levensgebieden, zoals relaties, loopbaan, ontspanning en persoonlijke ontwikkeling.

Bigbusinesspublishers, 2019, 272p.
ISBN 9789491757822
Goedele Van Edom

De angst die mensen bij kanker ervaren, moeten ze gedeeltelijk alleen doorstaan. Toch speelt de naaste omgeving een belangrijke rol in het hanteerbaar maken van angst. Door de manier waarop iemand op angst reageert, kan de verwerking ervan worden bevorderd of belemmerd. Bang voor kanker stelt een dertigtal concrete strategieën voor om mensen met kanker te helpen bij het verlichten van angst en zo hun levenskwaliteit te bevorderen. Vooral gericht op zorgverleners, maar iook een praktische gids voor mensen met kanker zelf en hun familie en vrienden.

Lannoo Campus, 2014, 208p.
boekcover 'De tietenbus'
Yvonne Kroonenberg

Een paar jaar geleden kreeg de Nederlandse Yvonne Kroonenberg het slechte nieuws: borstkanker. Haar ervaringen schreef ze op in een nieuw boek, in eenvoudige taal, getiteld 'De tietenbus'. Dat is de bijnaam voor de Mammobiel in Nederland, waar vrouwen een röntgenfoto van de borsten konden laten maken. In 'De tietenbus' kan iedereen, welk leesniveau ook, lezen over borstkanker, doktersjargon, ziekenhuisbezoeken en alle emoties die bij het hebben van kanker komen kijken. Met dit boek geeft Yvonne Kroonenberg een persoonlijk en intiem kijkje in de recentste jaren van haar leven. Vanaf het moment dat haar verteld wordt dat ze kanker heeft tot aan de emoties die volgen wanneer ze hoort of ze chemotherapiebehandeling moet.

Uitgeverij Eenvoudig Communiceren, 2022, 72p.
ISBN 978-90-8696-700-1
Cover Evenwichtkunstenaars
Margot Scholte en Heleen van Deur

Mensen met kanker leven tegenwoordig vaak langer, ook wanneer duidelijk is dat de kanker niet te genezen is. Ondanks hun ziekte is de kwaliteit van leven tussen de behandelingen relatief hoog. Zij staan voor de moeilijke opdracht om opnieuw inhoud en betekenis aan hun leven te geven. Hoe doen zij dat? Weerslag van interviews met twaalf lotgenoten, aangevuld met reflecties van experts.

Coutinho, 2019, 168p.
ISBN 9789046906958
Cover Het k-boek
Sabine De Vos

Wat is kanker juist en wat doet het met je lichaam? Hoe ga je hiermee om? Welke behandelingen zijn er? Hoe vertel je zoiets aan je gezin? Hoe beïnvloedt kanker je leven op lange termijn? En vooral: hoe kun je tijdens zo'n negatieve periode toch positief blijven? Duidelijke antwoorden, tips en tricks over hoe je je levenskwaliteit kunt verbeteren, wat je aan de bijwerkingen kan doen en wat lotgenoten heeft geholpen.

Lannoo, 2018, 255p.
ISBN 9789401451154
Erik Van Vooren

Het boek van Erik Van Vooren brengt ervaringen van 21 leidinggevenden die kanker hebben meegemaakt. Mensen die gewoon zijn om initiatief te nemen, niet bij de pakken blijven zitten, assertief zijn, doelen stellen en andere mensen leiden en inspireren. Door die beroepservaring kan hun manier van omgaan met kanker verschillen van de aanpak van veel andere mensen. De auteur komt samen met de getuigen tot fundamentele inzichten die bruikbaar zijn voor elke leidinggevende die voor een ingrijpende en onverwachte crisis staat. Niet de K van kanker, maar vooral de K van kracht staat centraal.

Lannoo Campus, 2016, 240p.
Tessa Kerre

Kankerspecialist Tessa Kerre legt als wetenschapper kanker en immunotherapie uit in mensentaal, en maakt van 'Immuun voor kanker' vooral een diepmenselijk boek, met verhalen in woord en beeld van haar patiënten. Ze wil hiermee kanker bespreekbaar maken en, zo schrijft ze, ‘de angst verkleinen, de eenzaamheid verkleinen. De pijn en het verdriet tonen, maar ook de schoonheid’. Ze vroeg haar patiënten bijvoorbeeld ‘Hoe ziet kanker er voor jou uit?’ of ‘Wat vind je ervan, als mensen zeggen dat je moet “vechten tegen kanker”’, ‘Als je geliefde er niet meer is, wat doe je dan?’. De getuigenissen van patiënten en van mensen uit de omgeving van de patiënt worden afgewisseld met tekeningen en beeldverhalen. 

Academia Press, 2021, 320p.
dr. Odile Fernandez

Een feelgoodwerkboek om u bij te staan op uw weg naar genezing. Praktische informatie over hoe u bewust eet, goed beweegt en gezond leeft.

Deltas, 2018, 269p.
ISBN 9789044749830
Kenneth Nijs

Wanneer Kenneth (1993) op 18-jarige leeftijd net was begonnen aan een studie Psychologie en Wijsbegeerte aan de KU Leuven wordt hij ineens ernstig ziek. Na een hardnekkige klierkoorts begint zijn hypofyse uit te vallen. In 2015 krijgt hij de diagnose ‘hersenkanker’. Bestralingen volgen en gelukkig lukt het om de kanker af te vechten. De hypofyse wil echter niet herstellen, met als gevolg dat Kenneth chronisch ziek is.

Kenneth leert omgaan met zijn nieuwe situatie, leert zichzelf kennen en vindt een remedie tegen de “anders overheersende negativiteit”. Hij neemt zijn wispelturige gedachten waar, zonder er door meegesleurd te worden. Zo ontdekt hij dat hij alles al in zich heeft om het leven makkelijker en aangenamer te maken. Hij gaat zienderogen mentaal en lichamelijk vooruit.

In dit boek wil Kenneth zijn levenslessen en ervaringen delen. Hopelijk zijn deze ‘Lessen uit Ellende’ ook anderen tot steun.

Obelisk Boeken, 2020, 160p.
ISBN 978-9493071353
Els Put

Kanker is een diagnose die de grond onder uw voeten doet beven. En niet alleen onder de uwe, ook onder die van uw levenspartner. Wat gaat er op dat moment door jullie heen? Verschuiven zorgtaken? Blijven jullie praten? Welke impact heeft de behandeling op een lichaam? Krijgt intimiteit nog een plaats? De ervaring leert dat een relatie inniger wordt of breekt. In zestien verhalen laat Els Put zowel kankerpatiënten als hun partners vertellen hoe ze het moment van de diagnose en de behandeling beleven of beleefd hebben. Hoe ze reageerden en inspeelden op elkaar. Of net niet. Ze vult deze verhalen aan met praktische tips en informatie uit professionele hoek.

Van Halewyck, 2016, 180p.
Cover 'Mildheid bij kanker' (Nathalie Cardinaels)
Nathalie Cardinaels

In Mildheid bij kanker reikt Nathalie Cardinaels handvatten aan om u milder op te stellen tegenover uzelf en uw omgeving. De auteur nodigt u uit om aan de slag te gaan met mindfulnessmeditaties. Het boek is geschikt voor mensen bij wie kanker is vastgesteld, voor hun omgeving en voor hulpverleners die mensen met kanker ondersteunen tijdens en na hun ziekte. Nathalie Cardinaels is klinisch psychologe, gedragstherapeute en mindfulness- en compassietrainer. Ze heeft jarenlang gewerkt met mensen met kanker in een algemeen ziekenhuis en is nu psychologe en teamcoördinator in twee Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg.

Acco, 2017, 168p.
ISBN 9789463440172
Nathalie Cardinaels

Wanneer je met borstkanker geconfronteerd wordt, komt er veel op je af. Zelfs na de behandeling is het zoeken hoe uw leven weer op te pakken. Het eerste deel van dit boek is een praktische en emotionele handleiding die nuttig is tijdens en na uw behandeling. In het tweede deel leert u hoe u een andere relatie met uw lichaam, gedachten en emoties kunt aangaan dankzij mindfulness-based stress reduction. Hierbij wordt specifieke aandacht gegeven aan hoe u mindfulness kunt integreren in het dagelijkse leven.

Acco, 2011
Nathalie Cardinaels

Hoe je het ook draait of keert, kanker verandert je leven grondig. Je kunt niet anders dan erdoor geraakt worden. Dit boek wil hierbij een emotionele handleiding zijn voor u en uw omgeving, over hoe u zo goed mogelijk deze ziekte en alles wat erbij komt kijken kunt leren dragen. Het is ook een leidraad voor hulpverleners om mensen met kanker te begeleiden doorheen hun verwerkingsproces.
 

Acco, 2014
Filip Abts en Grace Verween

Dit werkboek biedt houvast en kan richting geven aan het individuele herstelproces. Herstellen doe je zelf, maar daarom niet alleen. Lotgenoten, familie, vrienden en hulpverleners kunnen zorgen voor een herstelondersteunend klimaat.

Acco, 2015
Zorgbedrijf Antwerpen

Een kant-en-klaarboek om uw eigen levensverhaal in op te tekenen. Laat u leiden door de vragen en schrijf zo uw eigen levensverhaal neer, of dat van iemand uit uw omgeving, in een boek. Hier kunt u het boek bestellen. Meer informatie over uw eigen verhaal op papier zetten, vindt u bij Zorgbedrijf Antwerpen.

Zorgbedrijf Antwerpen, 2017

Werken en kanker

Cover Meanderen door een bewegend land
Els De Wit en Mie Baert

Informatief werkboek voor wie noodgedwongen een tijdlang "out" is en zich rustig wil voorbereiden op een terugkeer naar het werk. Ook voor mensen uit de omgeving, zoals collega's, familie, leidinggevenden …

Witsand Uitgevers, 2018, 192p.
ISBN 9789492934147
Cover 'Werken is genezen'
Lode Godderis

Hoe langer u door ziekte afwezig bent op het werk, hoe moeilijker het is om het werk te hervatten. Hoofdreden is de angst voor de terugkeer naar de werkgever. In Werken is genezen toont Lode Godderis hoe succesvolle re-integratie op het werk eruit moet zien. Met concrete aanbevelingen voor artsen, beleidsmakers, werkgevers en werknemers.

LannooCampus, 2017, 200p.
ISBN 9789401444477

Gedichten over kanker

Cover 'Lopen op los zand'
Pazzi di Parole

Niet met ons. Niet nu. Nu nog niet. We zijn er nooit op voorbereid en we kunnen het maar met moeite geloven. Laat staan er woorden aan geven. De woordkunstenaars van Pazzi di Parole dichten over leven met kanker. Over aanvechten en aanvaarden. Over woede en loslaten. Voor wie worstelt, in of aan het ziekbed. Maar ook voor wie puike gedichten wil lezen over een niet alledaags onderwerp.

Uitgeverij P, 2017
ISBN 9789492339379

Kanker algemeen

Cover 'De Lange tocht' (Johan Swinnen)
Johan Swinnen

In De lange tocht vertelt kankeronderzoeker Johan Swinnen het verhaal van zijn zoon die getroffen werd door een hersentumor. Hij heeft het ook over wat kanker is en veroorzaakt en wat het belang is van preventie en betere therapieën.

Borgerhoff & Lamberigts, 2017, 208p.
ISBN 9789089317865
Tessa Kerre

Kankerspecialist Tessa Kerre legt als wetenschapper kanker en immunotherapie uit in mensentaal, en maakt van 'Immuun voor kanker' vooral een diepmenselijk boek, met verhalen in woord en beeld van haar patiënten. Ze wil hiermee kanker bespreekbaar maken en, zo schrijft ze, ‘de angst verkleinen, de eenzaamheid verkleinen. De pijn en het verdriet tonen, maar ook de schoonheid’. Ze vroeg haar patiënten bijvoorbeeld ‘Hoe ziet kanker er voor jou uit?’ of ‘Wat vind je ervan, als mensen zeggen dat je moet “vechten tegen kanker”’, ‘Als je geliefde er niet meer is, wat doe je dan?’. De getuigenissen van patiënten en van mensen uit de omgeving van de patiënt worden afgewisseld met tekeningen en beeldverhalen. 

Academia Press, 2021, 320p.
Lieven Annemans

Aan de hand van waargebeurde verhalen toont Lieven Annemans hoe geld (of het gebrek eraan) onze gezondheid bepaalt. Tegelijk humorvol en ernstig gidst hij ons voorbij moeilijke keuzes, stelt hij ongelijke kansen en vreemde praktijken in onze gezondheidszorg aan de kaak én wapent hij de lezer om zelf ook zijn stem te laten horen.

Uitgeverij Van Halewyck, 2016, 159p.
Johan Swinnen

"Wat is het risico dat ik kanker krijg? Kan ik kanker voorkomen? Wat vertel ik aan mijn kinderen als ik kanker krijg? Hoe kan ik na een diagnose een tweede mening vragen? Waar kan ik terecht voor ondersteuning bij en na kanker? Hoe kan ik helpen als iemand uit mijn omgeving kanker heeft?"

Johan Swinnen, kankeronderzoeker aan de KULeuven, beantwoordt in dit boek uitgebreid de 100 meest gestelde vragen over kanker. Het boek is gemaakt in samenwerking met het Antikankerfonds en Kom op tegen Kanker.

Het boek kost 24,99 euro (verzendingskosten inbegrepen). Bestellen kan hier bij de uitgeverij. Met de code ‘100’ krijgt u 10 % korting. De opbrengst van het boek gaat naar het Antikankerfonds en Kom op tegen Kanker. 

Borgerhoff & Lamberigts, 2020, 208p.
ISBN 9789463930604
Maaike Haan, Melanie Kranenburg en Niek van Ooijen

De vrouw van Geert krijgt te horen dat haar kanker niet meer te genezen is. De vader van Eva is al lange tijd ernstig ziek en takelt steeds verder af. Ze belanden in dezelfde situatie, maar hebben ieder hun eigen verhaal.

Deze graphioc novel is het resultaat van een samenwerking tussen het Radboud universitair medisch centrum in Nijmegen en ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Zwolle. Naar een onderzoek van Maaike Haan hebben afstuderende studenten Comic Design Melanie Kranenburg en Niek van Ooijen de twee fictieve verhalen over mantelzorg in de laatste levensfase verbeeld.

Oogachtend, 2019, 230p.
ISBN 9789492672209
Cover 'Passie voor de patiënt. Werken met kanker'
Manon Huizing, Raf Willems, Sandra Meeuwsen en Guus van Holland

In Passie voor de patiënt. Werken met kanker deelt oncologe Manon Huizing haar ervaringen met en haar visie op kanker en kankerzorg. Aan de hand van pakkende portretten van haar patiënten maakt ze duidelijk hoe deze ziekte op vele gebieden ingrijpt in het dagelijks leven van mensen. Manon Huizing kreeg zelf borstkanker en beschrijft hier ook hoe ze 'aan de andere kant van de barrière' omgaat met deze ziekte. Lees het verslag van de boekvoorstelling in het UZA (juni 2017)

Willems Uitgevers, 2017, 220p.
Brigitte Boonen

Hoe onderscheidt u een melanoom van een onschuldige moedervlek? Wat zijn de risico's van onbeschermd zonnen? Hoe schadelijk is de zonnebank voor uw huid? Wanneer moet u zich laten screenen? Welke behandelingen zijn er? Red je vel biedt heldere antwoorden op de meest gestelde vragen over huidkanker.

Lannoo, 2016, 216p.

Over sterven en zorg in de laatste levensperiode

Cover 90 vragen over palliatieve zorg en levenseinde
Kim Beernaert, Lieve Van den Block, Kenneth Chambaere, Joachim Cohen, Luc Deliens, Sigrid Dierickx, Aline De Vleminck, Arno Maetens, Koen Pardon en Tinne Smets

Een gids voor patiënten, mantelzorgers, familieleden en zorgprofessionals. De antwoorden zijn geput uit 20 jaar onderzoeksresultaten van de VUB-UGent Onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde. Daarnaast komen ook de onderzoekers zelf aan het woord.

Acco, 2019, 256p.
ISBN 9789463797030
Frederiek Weeda

Persoonlijke verhalen en praktische tips voor wanneer een dierbare naaste uit het ziekenhuis wordt ontslagen en thuis zal sterven. Het boek dat de auteur had willen lezen toen haar man steeds zieker werd en doodging.

Nieuwezijds, 2018, 109p.
ISBN 9789057125089
Nathalie Fobe

Met korte teksten die het midden houden tussen proza en poëzie vertelt Nathalie Fobe over wat het betekent om mantelzorg te verlenen, voor de zieke, de omgeving en de zorgverleners, met aandacht voor ieder aspect van deze 'laatste weg'. Ze schrijft over de momenten van liefde, van machteloze boosheid; van samenzijn, maar ook van verwijdering.

Witsand Uitgevers, 2016, 192p.
cover Ik moet nu gaan
Mieke Maerten

De innerlijke dialoog van een moeder die van haar zesendertigjarige zoon verneemt dat hij ongeneeslijk ziek is en een euthanasieaanvraag op papier heeft gezet.

Cyclus, 2019, 124p.
ISBN 9789085750734
Ann Pyp

Dit is het verhaal van Joke, die een dag voor haar 37ste verjaardag te horen kreeg dat ze baarmoederhalskanker had. De strijd heeft twee jaar geduurd. Ondanks alle verdriet en pijn heeft Joke heel veel liefde mogen ervaren in haar laatste weken. Ze heeft bewust naar haar dood toegeleefd, en ze haalde alles uit elke dag, ondanks de pijn die ze had. Uiteindelijk heeft Joke gekozen voor euthanasie. 

Boekscout.nl, 2016, 262p.
Ann Vermeiren

Dit boek verhaalt de laatste levensfase van Ann Vermeiren, die aan kanker leed. De titel verwijst naar het dilemma waarvoor terminale patiënten impliciet of expliciet staan. Alle mogelijke behandelingen uitputten, betekent eventueel langer leven. Maar tegen welke prijs? Wat zijn de nevenwerkingen? Wat is het alternatief? Hoe kan je zinvol omgaan met het levenseinde?

Lannoo, 2012
Catherine Verguts

Wat als je zoontje voor eeuwig dat jongetje van negen jaar zal blijven? Hoe kan je anders vasthouden na zo’n afscheid? Hoe ga je daarmee om als ouder en gezin?

In Kraanvogel, vlieg vertelt auteur Catherine Verguts het hartverscheurende verhaal van haar zoontje Sander. Catherine beschrijft de zoektocht naar een plek voor haar verdriet en frustratie. Een tocht die het persoonlijke al snel overstijgt en iedereen die te maken kreeg met verlies wel zal herkennen. Een boek dat naar de keel grijpt in al zijn rauwe oprechtheid.

Borgerhoff & Lamberigts, 2021, 141p.
Manu Keirse

Ethische en praktische gids voor patie͏̈nten, hun familieleden en zorgverleners.  Wat zijn de mogelijkheden op het vlak van palliatieve zorg en euthanasie? Hoe kun je zelf beslissen hoe je de laatste fase van je leven wilt vormgeven? En wat als een zieke niet meer in staat is zelf beslissingen te nemen?

Lannoo, 2011
Maaike Haan, Melanie Kranenburg en Niek van Ooijen

De vrouw van Geert krijgt te horen dat haar kanker niet meer te genezen is. De vader van Eva is al lange tijd ernstig ziek en takelt steeds verder af. Ze belanden in dezelfde situatie, maar hebben ieder hun eigen verhaal.

Deze graphioc novel is het resultaat van een samenwerking tussen het Radboud universitair medisch centrum in Nijmegen en ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Zwolle. Naar een onderzoek van Maaike Haan hebben afstuderende studenten Comic Design Melanie Kranenburg en Niek van Ooijen de twee fictieve verhalen over mantelzorg in de laatste levensfase verbeeld.

Oogachtend, 2019, 230p.
ISBN 9789492672209
Lideweij Bosman

Terwijl Lideweij duizenden kilometers van haar grote liefde Sander verwijderd is, vecht hij op zijn sterfbed voor zijn leven. Jarenlang zijn ze onafscheidelijk geweest en strijden ze samen tegen zijn lymfeklierkanker. Totdat Lideweij de onmogelijke beslissing neemt om niet bij zijn overlijden te zijn en naar Hawaï vertrekt, de plek waar Sander haar tien maanden eerder ten huwelijk heeft gevraagd.

Een autobiografisch, controversieel liefdesverhaal over verlies, rouw, liefde en kracht.

De Vrije Uitgevers, 2014, 192p.
ISBN 9082227703
Zorgbedrijf Antwerpen

Een kant-en-klaarboek om uw eigen levensverhaal in op te tekenen. Laat u leiden door de vragen en schrijf zo uw eigen levensverhaal neer, of dat van iemand uit uw omgeving, in een boek. Hier kunt u het boek bestellen. Meer informatie over uw eigen verhaal op papier zetten, vindt u bij Zorgbedrijf Antwerpen.

Zorgbedrijf Antwerpen, 2017
Wim Brands

René Gude, de Nederlandse 'Denker des Vaderlands', is stervende. Wim Brands sprak met hem over wat er werkelijk toe doet in het leven, over de troost van de filosofie en over humeurmanagement. Juist nu de dood voor de deur staat, blijken filosofische vaardigheden handig om de gemoedsrust te bewaren. Als je over de inrichting van je leven goed hebt nagedacht, hoef je op het eind niet nog van alles goed te maken. Wie een beetje nadenkt hoeft zich ook niet te verliezen in bozige theorietjes over het bittere lot dat je treft. Natuurlijk dat soort sombere emoties zijn er wel, maar je kunt leren om ze niet kunstmatig, door verkeerd gebruik van je verstand, te verlengen.

De Vrije Uitgevers, 2014, 60p.
ISBN 9491693492
Cover Zolang ik nog leef
Goedele Van Edom

Over ongeneeslijk ziek zijn, herinneringen nalaten en blijvende verbondenheid. Goedele Van Edom begeleidt mensen tijdens de laatste maanden van hun leven. In dit boek toont ze wat er gebeurt als je te horen krijgt dat je ongeneeslijk en levensbedreigend ziek bent, hoe je in die tijd samen met je naasten kostbare herinneringen kunt verzamelen, en waarom dit zo belangrijk is in het rouwproces.

Lannoo, 2017, 176p.
ISBN 9789401441780

Over rouwen en verdriet

Manu Keirse

Als iemand die je dierbaar is, sterft, sta je voor een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in een mensenleven. Heel wat herinneringen komen dan boven. In Afscheid van moeder beschrijft Manu Keirse zijn persoonlijke ervaringen tijdens de tien maanden durende ziekte van zijn moeder en bij haar sterven.

Lannoo, 2004
Nathalie Fobe

Met korte teksten die het midden houden tussen proza en poëzie vertelt Nathalie Fobe over wat het betekent om mantelzorg te verlenen, voor de zieke, de omgeving en de zorgverleners, met aandacht voor ieder aspect van deze 'laatste weg'. Ze schrijft over de momenten van liefde, van machteloze boosheid; van samenzijn, maar ook van verwijdering.

Witsand Uitgevers, 2016, 192p.
Manu Keirse

Een onmisbare gids voor al wie rouwende mensen en mensen met verdriet wil helpen. Het boek biedt vele bruikbare inzichten en is geïllustreerd met talrijke herkenbare voorbeelden uit het dagelijkse leven. Naast verlies door de dood besteedt de auteur ook aandacht aan andere verliessituaties, zoals verlies van gezondheid, van werk, van een perspectief. Nieuwe editie uit 2017.

Lannoo, 2017, 320p.
cover Ik moet nu gaan
Mieke Maerten

De innerlijke dialoog van een moeder die van haar zesendertigjarige zoon verneemt dat hij ongeneeslijk ziek is en een euthanasieaanvraag op papier heeft gezet.

Cyclus, 2019, 124p.
ISBN 9789085750734
Cover Je bent jong en je rouwt wat
Lisanne van Sadelhoff

Verslag van Lisanne van Sadelhoff (1989) over haar rouwperiode nadat haar moeder overleed aan kanker, en over haar vrienden die zich prompt tot rouwdeskundigen ontpopten en haar liefdevol bombardeerden met wijsheden en clichés. Geen handleiding, maar een goudeerlijk boek dat pijnlijk duidelijk maakt dat alles beter is dan zwijgen.

Das Mag Uitgevers, 2020, 319p.
ISBN 9789493168343
Manu Keirse

Wat als het diepste verdriet kinderen treft? Dit is een wegwijzer bij het omgaan met rouwen en verdriet bij kinderen. Het is een gids voor ouders, leerkrachten en begeleiders van kinderen. Volledig nieuwe editie van het basisboek van 2009.

Lannoo, 2020, 256p.
Catherine Verguts

Wat als je zoontje voor eeuwig dat jongetje van negen jaar zal blijven? Hoe kan je anders vasthouden na zo’n afscheid? Hoe ga je daarmee om als ouder en gezin?

In Kraanvogel, vlieg vertelt auteur Catherine Verguts het hartverscheurende verhaal van haar zoontje Sander. Catherine beschrijft de zoektocht naar een plek voor haar verdriet en frustratie. Een tocht die het persoonlijke al snel overstijgt en iedereen die te maken kreeg met verlies wel zal herkennen. Een boek dat naar de keel grijpt in al zijn rauwe oprechtheid.

Borgerhoff & Lamberigts, 2021, 141p.
Lideweij Bosman

Terwijl Lideweij duizenden kilometers van haar grote liefde Sander verwijderd is, vecht hij op zijn sterfbed voor zijn leven. Jarenlang zijn ze onafscheidelijk geweest en strijden ze samen tegen zijn lymfeklierkanker. Totdat Lideweij de onmogelijke beslissing neemt om niet bij zijn overlijden te zijn en naar Hawaï vertrekt, de plek waar Sander haar tien maanden eerder ten huwelijk heeft gevraagd.

Een autobiografisch, controversieel liefdesverhaal over verlies, rouw, liefde en kracht.

De Vrije Uitgevers, 2014, 192p.
ISBN 9082227703
Mariken Spuij

Een dierbare verliezen is een ingrijpende gebeurtenis, zeker voor kinderen. Kan een kind het intense verdriet van een verlies wel aan en blijft het niet voor altijd in negatieve zin getekend? Gelukkig blijken de meeste kinderen met de juiste steun uit hun omgeving het verlies van een dierbare goed te kunnen verwerken. Dit betekent niet dat verliesverwerking een eenvoudige opgave is, zeker niet omdat ouders zelf meestal ook in de rouw zijn. Dit onmisbare boek biedt veel voorbeelden en praktische tips om kinderen te steunen bij het rouwproces.

Nieuwezijds, 2017, 264p.
Zorgbedrijf Antwerpen

Een kant-en-klaarboek om uw eigen levensverhaal in op te tekenen. Laat u leiden door de vragen en schrijf zo uw eigen levensverhaal neer, of dat van iemand uit uw omgeving, in een boek. Hier kunt u het boek bestellen. Meer informatie over uw eigen verhaal op papier zetten, vindt u bij Zorgbedrijf Antwerpen.

Zorgbedrijf Antwerpen, 2017
Cover Troost die ertoe doet
Inez Lips en Cobi Klappe

De auteurs gingen op zoek naar troost die ertoe doet. Het resultaat is een boek met meer dan 40 verhalen waarin mensen getuigen van hun persoonlijke ervaringen met verdriet, verlies en rouwverwerking en van datgene wat hun daarbij bijzondere bemoediging gaf.

Damon, 2020, 232p.
ISBN 9789463402699
Cindy Verhulst en Katrien Vanhauwaert

Wat als een kind lijdt onder de ziekte van een familielid? Wat als een kind een dierbare verliest? Wat als je een kind wil steunen of troosten, maar niet weet hoe? De troostkaarten zijn een middel om contact te maken: ze zetten de deur open voor verdere gesprekken. Elke kaart bevat een opdracht. Die kan een handvat zijn voor de verzender om de juiste woorden te vinden of het kan een creatieve verwerkingsopdracht zijn voor de ontvanger. Met bijbehorende A4-werkbladen; handig om thuis of in de klas mee aan de slag te gaan.

Uitgeverij Acco, 2017, 32p.
ISBN 9789462927162
Nathalie Slosse en Rocío Del Moral

Wanneer een geliefd iemand doodgaat, blijft een grote leegte achter. Herinneringen zorgen ervoor dat die persoon een beetje verder leeft. Dit invulboekje helpt uw kind om die herinneringen te verzamelen. Het boekje kan kinderen steun en troost bieden vlak na het overlijden, maar ook jaren later, en het kan een aanzet zijn om hun gevoelens te delen met anderen. Met illustraties van Rocío Del Moral uit de Snuiter-boeken.

Van Halewyck, 2017, 48p.
ISBN 9789461317926
Manu Keirse

Dit is geen boek over de dood, het is een boek over leven, over het emotionele leven van iemand die wordt geconfronteerd met het verlies van een dierbaar iemand. Een boek om telkens weer ter hand te nemen.

Lannoo, 2012