Bornem, A touch of Rose
26 okt
13.30u - 16.00u

Stresshantering

Georganiseerd door

De confrontatie met kanker en de daarop volgende fasen van de behandeling zijn ingrijpende gebeurtenissen die veel spanning kunnen veroorzaken.

Wanneer deze spanning gedurende een lange periode aanwezig blijft, kan er stress ontstaan. Zo kan je mentale en lichamelijke balans in onevenwicht raken. Dan wordt het belangrijk om bewust te leren omgaan met deze stress.

 

Verloop

 

Elk van de volgende sessies belicht een onderdeel van het gehele stressgebeuren. Per onderdeel kan je nagaan in welke mate dit bij jou meespeelt in je ervaren stressniveau. Tevens leer je ook hoe je de spanning kunt afbouwen en welke nieuwe aspecten je kan inbrengen om je leven weer in balans te brengen.

 

 

Omgaan met stress door grenzen te (her)kennen en te bewaken

 

Als patiënt moet je heel wat ondergaan. Je moet je aan heel wat overleveren tijdens de onderzoeken en de daarop volgende behandelingen.

Meestal is er veel begrip voor je als zieke vanuit je omgeving. Maar na een tijdje verwachten ook deze mensen dat je de draad van vroeger weer opneemt. Allicht verwacht je dit ook van jezelf. En als het vóór je ziekteperiode al niet makkelijk was om je grenzen te kennen, zal je er daarna nog vlugger tegenaan botsen.

Hier leren we stilstaan bij het belang van het leren herkennen en bewaken van de eigen grenzen. Ook het assertief leren aangeven van wat je aankan en wat je uit handen wil geven, komt aan bod.

 

Omgaan met stress door negatieve gedachten aan te pakken

 

Het mechanisme van onze gedachten is zo belangrijk in het soms moedeloos geraken alsook in het moedig kunnen doorzetten bij ziekte en behandeling. Daarom is het zinvol om na te gaan hoe dit in zijn werk gaat.

 

In de sessie gaan we heel praktisch te werk: je leert hoe je gedachten je stemming en je handelen beïnvloeden. Ook leer je inzien hoe piekergedrag kan stopgezet worden en hoe je je zelfvertrouwen kan opbouwen.

 

 

 

 

 

 

 

Omgaan met stress door bewust te leren ontspannen

 

 

Wanneer stress gedurende een lange periode aanwezig blijft, kan er spanning ontstaan die zich uit in lichamelijke klachten zoals slapeloosheid of  extreme vermoeidheid.

Ook emotioneel kan je overbelast geraken waardoor je vlugger geïrriteerd raakt of je lusteloos gaat voelen.

 

 

Misschien ervaar je ook dat dagelijkse activiteiten moeizamer verlopen.

In deze relaxatiesessie leer je een rustige, diepe ademhaling aan. Er wordt ook geoefend op spierontspanning van het volledige lichaam.

 

Doelgroep

 

Deze sessies zijn toegankelijk voor patiënten van de Sint-Jozefkliniek die in behandeling zijn of reeds een behandeling in ons ziekenhuis achter de rug hebben.

Ook de partner is welkom.

Inschrijven

Bij: Agnes De Decker
Organisatie: Sint-Jozefkliniek
Telefoon: 03/8901864

Adres

A touch of Rose

Rijkenhoek 6, 2880 Bornem
Bekijk in Google maps