Kapellen, Spoorfietsen Kapellen
21 aug
13.45u

Samen spoorfietsen

Georganiseerd door

Samen met Levensloop Schoten gaan we spoorfietsen. We spreken af bij de vertrekhalte in Kapellen. En zullen vanaf dan al fietsend genieten van een tocht door een stukje geschiedenis uit Kapellen en Brasschaat. Halverwege nemen we een halte aan Bistro Perron Noord. 

De kostprijs voor het spoorfietsen is € 2 voor jou als 'Vechter', persoon die kanker heeft, € 4 voor de persoon die je meebrengt. De consumptie aan Perron Noord betaal je ook zelf. 

 

De spoorlijn - die zelf door het leger werd aangelegd en gebruikt - loodst je langs verschillende militaire restanten in het landschap. Zo ligt het vertrekpunt van de spoorfietsen vlakbij het fort van Kapellen, een militair bouwwerk die de spoorlijn tussen Antwerpen - Roosendaal moest verdedigen.

Onderweg zie je ook een Duitse bunker uit 1917 die deel uitmaakt van een lange bunkerlinie van aan de kust tot in Turnhout. Deze bunkers moesten tijdens de Eerste Wereldoorlog een mogelijke inval van het neutrale Nederland verhinderen. 

De spoorweg kruist ook de Antitankgracht, een diepe gracht die in het interbellum (de periode tussen WOI en WOII) werd aangelegd tussen de Schelde en het Albertkanaal om tanks tegen te houden. 

Aangekomen bij de pauzehalte in Kamp Noord in Brasschaat ben je helemaal omgeven door militaire geschiedenis. Het oefenterrein - ook het Klein Schietveld genoemd - werd achtereenvolgens gebruikt voor schietoefeningen, waarnemingsballons en tenslotte als vliegveld. De verkeerstoren herinnert nog aan dit verleden.

De militaire spoorlijn zelf werd aangelegd omdat de spoorwegtroepen van Borgerhout naar de kazerne te Hoogboom verhuisden.

Bron: www.spoorfietsen.be

Inschrijven

Bij: Els Dehaemers
Organisatie: Casa Callenta
Telefoon: +3236535274

Adres

Spoorfietsen Kapellen

Fortsteenweg thv huisnummer 37, 2950 Kapellen
Bekijk in Google maps