Bornem, Psychosociaal Oncologisch Welzijnscentrum A touch of Rose vzw
23 mei
19.00u

Mindfulness

Georganiseerd door

Tijdens deze workshop bieden we je de mogelijkheid om kennis te maken met mindfulness. Mindfulness gaat om het trainen van aandacht. Je leert om met je aandacht aanwezig te zijn in het hier en nu. We zijn gemiddeld bijna de helft van de tijd in gedachten verzonken. Het is zeker niet de bedoeling om nooit meer afgeleid te zijn. Het is nu eenmaal eigen aan de geest om af te dwalen. Mindfulness leert je wel om sneller de dwalingen van je geest op te merken en zelf bewust te kiezen waar je je aandacht op richt.

Je hebt waarschijnlijk zelf al ervaren dat je fysiek ergens aanwezig bent, maar dat je gedachten elders zijn. Je blijft soms vasthangen aan negatieve emoties of je gedachten gaan met jou aan de haal. Het beoefenen van mindfulness kan je helpen om niet overspoeld te worden door je gedachten of samen te vallen met je emoties. De milde, open aandacht zorgt ervoor dat je een keuze kan maken om ze op een afstand te houden. Een middenweg tussen enerzijds het al dan niet bewust negeren van wat je voelt en anderzijds erdoor overspoeld worden.

David Dewulf (mindfulness-expert) gaf al aan dat “we geen human being meer zijn, we zijn een human doing geworden.” Tijdens de workshops zullen we als human doings telkens weer botsen op de neiging om te ‘doen’. Vandaar dat we jullie willen laten ervaren wat het is om meer te ‘zijn’. Vanuit de zijnsmodus kunnen we gedachten observeren en emoties toelaten en accepteren, er laten ‘zijn’, zonder iets te willen veranderen. Dit zorgt voor meer innerlijke rust en kan de veerkracht versterken.

Verloop

Deze workshop wordt gegeven door Carine Van Ighem en An Van Assche (beiden psychotherapeut en werkzaam in De Remise te Bornem).

Mindfulness is een vaardigheid in aandacht die iedereen kan leren. Een vaardigheid kan je je eigen maken door te oefenen. Vandaar dat we ook graag drie sessies willen aanbieden waarbij we enerzijds een theoretisch kader geven en anderzijds we jullie vooral willen laten ervaren wat mindfulness inhoudt (o.a. geleide meditatie, bewegingsoefeningen). We staan ook stil bij het verschil tussen de twee modi waarin de geest kan vertoeven: de zijnsmodus en de doemodus. We voorzien elke sessie ook een moment om (indien gewenst) ervaringen te delen en nazorg te bieden.

We willen de workshop graag laagdrempelig houden zodat iedereen zich kan inschrijven, zowel mensen met als zonder ervaring met mindfulness. Bij de start van de reeks zullen we nagaan wat de verwachtingen zijn en ons daarop afstemmen.

Je bent van harte welkom om samen met ons te aan den lijve te ondervinden wat mindfulness voor jou kan betekenen.

Praktisch

De workshop Mindfulness bestaat uit 3 sessies. Het aantal deelnemers wordt beperkt tot 10. De concrete data vind je in de Agenda op onze website.

Inschrijven kan via e-mail op info@atouchofrose.be met vermelding van: Mindfulness II + je naam en voornaam + je telefoonnummer.
Je krijgt een bevestiging als je kan deelnemen.

Inschrijven

Bij: Gudrun HOSTE
Organisatie: A touch of Rose vzw
Telefoon: 03/288.18.48

Adres

Psychosociaal Oncologisch Welzijnscentrum A touch of Rose vzw

Rijkenhoek 6, 2880 Bornem
Bekijk in Google maps