Mortsel, Kasteel Cantecroy
6 aug
14.00u

Middaguitstap - Een duik in het verleden - Kasteel Cantecroy te Mortsel

Georganiseerd door

Wij starten de rondleiding met gids om 14h en ronden deze af rond 15h30, waarna we ons als echte kasteel dames en heren laten verwennen in het kasteel-restaurant met cake en koffie.

Wat valt er zoal te vertellen over dit kasteel? Je komt te weten wanneer er voor het eerst sprake is van een nederzetting... deze is ouder dan je denkt! Waar komt de naam vandaan? Wat is een heerlijkheid? Hoe gebeurt een rechtspraak in de middeleeuwen en hoe komt het dat in Mortsel een Ridder van Rantslei is?

Door de eeuwen heen hebben diverse nobele families hun stempel gedrukt op de regio en naar algemeen gebruik vergrootten de adelijke telgen hun rijkdom via huwelijk en erfenis.

De tentakels van de familie Granvelle strekken zich uit tot in Bourgondië en Franche-Comté in Frankrijk, zelfs tot in Italië en Spanje.

Zoals het bij alle kastelen het geval is kent Cantecroy periodes van bloei en verval. Religieuse en politiek beslissingen beïnvloeden de contreien. Bezetters eisen voedsel, drank, onderdak en belastingen. Na vertrek werd alles platgebrand en werd er een spoor van vernieling achtergelaten.

Danlzij Albrecht en Isabella komt er in de 17e eeuw een periode van relatieve rust.

Dat en zoveel meer gaan we te weten komen. Dankzij de gids wordt dit vast opnieuw een parchtige en interessante middaguitstap.

We spreken ter plaatse af rond 13h50.

Ga je mee? Inschrijven kan tot en met 13 juli 2015.

Inschrijven

Bij: Jean Van Ael
Organisatie: vzw Klein Geluk
Telefoon: +32 (0) 470 07 71 48 of +32 (0) 3 288 64 80

Adres

Kasteel Cantecroy

Cantecroylaan 30, 2640 Mortsel
Bekijk in Google maps