Antwerpen, Holiday Inn Crowne Plaza
16 dec
09.00u

Melanoom Studiedag

Georganiseerd door

DE MELANOOM STUDIEDAG 2017 GAAT DOOR OP 16 DECEMBER 2017 IN ANTWERPEN

Melanoompunt organiseert jaarlijks een studiedag waarbij een waaier aan onderwerpen in verband met melanoom onderzoeksresultaten, stand van zaken van melanoombehandeling, overheidsondersteuning, patiëntenrechten, psychologische ondersteuning, voeding, massages en nog meer kunnen aan bod komen.

Op zaterdag 16 december 2017 gaat de allereerste studiedag van Melanoompunt door in het ruime Crowne Plaza hotel van Antwerpen. Er is een dagvullend programma voorzien waar iedereen wel mee aan zijn trekken kan komen.

We verwachten op de studiedag uiteraard onze melanoompatiënten en hun naastbetrokkenen, maar deze keer ook deelnemers uit de medische wereld, de farmaceutische bedrijven, lotgenotenverenigingen, verpleegkundigen, zorgverstrekkers en allen die iets met melanoom te maken hebben, naast melanoompatiënten zelf en hun naastbetrokkenen.

Opzet

Infosessies
Melanoompunt vzw bekijkt met professionals verschillende topics  betreffende melanoom. Hoe ontstaat een melanoom? Welke behandelingen zijn momenteel voor handen? Maar met welke issues worstelen deze nog? Zijn er nieuwe ontwikkelingen op til? U neemt deel aan een studie maar wat houdt dat net in? Zijn er studies waaraan ik kan deelnemen?

Keuzesessies
In onze besloten groep op Facebook konden patiënten en naastbetrokkenen zelf hun topics van interesse aanbrengen. Zij kozen over welke onderwerpen ze meer informatie wilden. Er zijn vier patiëntensessies waarvan u er twee kan kiezen.

Programma

9u15 Welkom
Melanoompunt vzw verwelkomt alle deelnemers en licht de studiedag toe.  De sessies en het schema worden overlopen.

9u30 Diagnose melanoom: wat moet ik weten? (dr. Kevin Punie – UZ Leuven)
Je krijgt de diagnose melanoom. Wat is essentieel dat je moet weten als patiënt of naastbetrokkene?
Deze sessie geeft een kickstart en mooi overzicht over alles wat u nu moet weten nu u in de mallemolen van melanoom terecht komt. Wat is een melanoom? In welk stadium zit ik en wat betekent dat? Welke scans krijg ik en waarom? Hoe lees ik mijn (bloed)resultaten?

10u00 Melanoombehandelingen: van chemotherapie tot immuuntherapie (prof.  Dr. Jeroen Mebis – Jessa Hasselt)
Op korte tijd is er heel wat bewogen op het vlak van melanoombehandelingen. De laatste twee jaar zijn heel wat baanbrekende therapieën goedgekeurd en terugbetaald in België. We nemen alle behandelingen even onder de loep. Hoe werken ze net?  Wat zijn de neveneffecten en statistieken van deze behandelingen?

10u25 Patiëntgetuigenis

10u35 PAUZE

10u50 Belangrijke kanttekeningen bij melanoombehandelingen (prof. dr. Pol Specenier en dr. Tine Strobbe – UZ Antwerpen)
De huidige melanoombehandelingen zijn een zegen voor vele melanoompatiënten. Maar ze zijn lang niet feilloos. Deze sessie werpt enkele prangende vragen en bedenkingen op. Hoe gaan we om met resistentie? Welke therapie wordt eerst opgestart en waarom? Wanneer schakelen we over tussen therapieën? Hoe lang neem ik immuuntherapie? Hoe behandelen we de neveneffecten? Wat is de huidige strategie in hersenmetastasen? Samen met de laatste nieuwe data en bevindingen tracht men een passend antwoord te formuleren op deze en andere vraagstukken.

11u20 De toekomst in en van melanoombehandelingen (dr. Vibeke Kruse – UZ Gent)
Het onderzoek naar melanoom en zijn behandelingen is gelukkig nog volop gaande. Welke therapieën zitten er in de pijplijn en/of welke combinaties zijn beloftevol? Welke aspecten worden nog onderzocht?

11u40 Patiëntgetuigenis

11u50 Vraag en antwoord (discussiepanel) Alle sprekers van de voormiddag verzamelen zich en beantwoorden vragen vanuit het publiek. Ze wisselen ervaringen en bevindingen onderling uit.

12u30 Samenvatting van de voormiddag + richtlijnen voor Melanoom 2018 (ism BADO) Melanoompunt vzw zet de hoogtepunten van de sessies uit de voormiddag op een rijtje. Wat zijn de richtlijnen voor de behandeling van melanoom in 2018? Het verdere verloop van de dag wordt uitgelegd  samen met de gelijklopende voorkeursessies. Daarna volgt een uitnodiging voor de lunch.

12u45 Lunch

13u30 Patiënten en naastbetrokkenen SPEEDDATE (op voorhand inschrijven, enkel voor patiënten en naastbetrokkenen). Patiënten en naastbetrokkenen treffen elkaar in korte ontmoetingen van 2 minuten. In een beperkt tijdsbestek ontmoet u veel ‘collega’s’.

14u15 Parallel keuzesessies eerste run (op voorhand voorkeuren doorgeven, adhv deze informatie worden ze samen geplaatst)

Klinische studies (Els Vanpee, BACO) Melanoompatiënten zijn nog erg afhankelijk van klinisch onderzoek. Maar wat is net een klinische studie? Hoe komt dat tot stand? Met welke aspecten van een studie moet ik rekening houden? We kijken ook even hoe je het best op zoek gaat naar een studie en welke studies in het verschiet liggen. Hoe gaat het in zijn werk als ik in het buitenland een studie vind?
UV-bescherming/vroege opsporing (dr. van der Endt – Euromelanoma + prof. dr. Van Langenhoven - Ugent) Dermatoloog dr. van der Endt neemt UV-bescherming onder de loop en hoe we een melanoom snel kunnen opsporen. Professor in textiel prof. dr. Van Langenhoven geeft een uiteenzetting hoe stof het beste beschermt tegen UV. Waar moet je op letten wanneer je UV-beschermende stoffen koopt? 
Rechten vanuit de federale overheid (Chris Heremans, KOTK) Chris Heremans neemt samen met u uw rechten onder de loep die u heeft vanuit de federale overheid. Wat is een maximumfactuur? Kan ik aanspraak maken op invaliditeit?
Voeding Er bestaan veel mythen over voeding en kanker. Welke zijn compleet uit de lucht gegrepen en welke hebben mogelijks wat baat? Zijn er voedingspatronen die een invloed kunnen uitoefenen? Welke voedingsstoffen zijn aan of af te raden bij mijn specifieke therapie?

15u00 Pauze

15u15 Parallel keuzesessies tweede run

16u00 Afsluiting en dankwoorden.Melanoompunt vzw kon deze dag niet organiseren zonder de hulp van velen. Graag willen we hen even bedanken. We geven ook meer info over onze verdere initiatieven en waar men ons kan vinden. Elke deelnemer krijgt ook een pakket mee. Melanoompunt vzw geeft een laatste belangrijke punten mee en nodigt uit om de dag af te sluiten met de receptie.

16u30 Receptie en praatcafé. Er wordt een glaasje en enkele hapjes aangeboden om samen de studiedag af te sluiten. Patiënten en naastbetrokkenen ontmoeten elkaar en kunnen informatie uitwisselen.

17u30 Einde

 

Inschrijven

Bij: Tom Van der Velde
Organisatie: Melanoompunt vzw
Telefoon: 0478536152

Adres

Holiday Inn Crowne Plaza

Gerard de Grellelaan 10, 2020 Antwerpen
Bekijk in Google maps