Brussel, Vrije Universiteit Brussel
8 dec
09.45u

Eerste LifeMe congres

Georganiseerd door

p zaterdag 8 december 2018 vindt aan de Vrije Universiteit Brussel (Brussels Health Campus) het eerste LifeMe congres plaats. Met LifeMe2018 willen we de principes en mogelijkheden van levensstijl als medicijn promoten bij zorgverleners, leken/patiënten en beleidsmakers.

In het eerste deel wordt algemene informatie gegeven over LifeMe: principes, pijlers (voeding, beweging, stressbeheersing, sociale steun, slaap, zingeving en milieu). We geven ook een beknopt overzicht van de wetenschappelijke evidentie met betrekking tot elk van die pijlers. We situeren LifeMe in de internationale context. Enkele sprekers gaan ook dieper in op bepaalde LifeMe pijlers: voeding, beweging en meditatie.

Daarna volgt een debat waarin de verschillende spelers een stem krijgen: experten, ervaringsdeskundigen, beleidsmakers… Zij geven hun visie over hoe we een gezonde levensstijl in de praktijk brengen en staan ook open voor vragen en suggesties van het publiek. Moderator is prof. Dr Hendrik Cammu.

In de namiddagl focussen we op drie aandoeningen: diabetes, kanker en MS (multiple sclerose). Voor elk van deze aandoeningen hoor je van experten en ervaringsdeskundigen (patiënten) waarom levensstijl zo belangrijk is en wat men concreet bij elk van deze aandoeningen kan doen om met deze aandoeningen om te gaan en een optimale kwaliteit van leven te bekomen.

Programma LifeMe2018 – Zaterdag 8 december

09:45 Verwelkoming. Prof. Dr. Karin Vanderkerken, Vice-rector VUB
09:50 Introductie LifeMe. Prof.Dr. Reginald Deschepper, VUB en LifeMe team
10:20 LifeMe Europa. Dr. Ioan Hanes, UZ Brussel, European Lifestyle Medicine Organisation
10:40 Voeding en beweging. Prof. Dr. Hendrik Cammu VUB, UZ Brussel
11:10 koffie/thee pauze
11:40 Meditatie. Prof. Dr. Steven Laureys, ULg
12:10 Discussie. experten, ervaringsdeskundigen en beleidsverantwoordelijken (moderator Prof. Dr. Hendrik Cammu)

13:00 LifeMe lunch

14:10 Diabetes en levensstijl. Prof. Dr. Aan Kharagjitsing, VUB, UZ Brussel, Prof. Dr. Hanno Pijl, LUMC en ervaringsdeskundige
Wim Tilburgs
15:00 Kanker en levensstijl. Dr. Christel Fontaine, UZ Brussel en ervaringsdeskundige Ivo Bettens
15:30 MS en levensstijl. Prof. Dr. Marie D’Hooghe VUB,UZ Brussel, Nationaal MS Centrum, en ervaringsdeskundige Tini Bauters
16:00 Afsluiting

Locatie: VUB, Brussels Health Campus te Jette
Wegbeschrijving Brussels Health Campus

https://www.lifeme.be

https://www.facebook.com/lifemebelgium

Adres

Vrije Universiteit Brussel

Laarbeeklaan 103, 1090 Brussel (lokaal: Brussels Health Campus te Jette)
Bekijk in Google maps