Merksem, CC Kasteel Bouckenborgh
11 sep
13.30u

Cursus: De kracht van stress

Georganiseerd door

Hoe denk jij over stress?

  • Stress is schadelijk en moet vermeden, verminderd en beheerst worden.
  • Stress is nuttig en moet geaccepteerd, benut en omarmd worden.

De meeste mensen zijn ervan overtuigd dat stress schadelijk is en vermeden moet worden. Stress wordt omschreven als een schadelijke epidemie die gestopt moet worden. Wat als deze goedbedoelde kruistocht tegen stress meer kwaad dan goed doet? Een studie volgde 30.000 volwassenen in de VS gedurende acht jaar.

Ze vroegen mensen: “Hoeveel stress heb je ervaren tijdens het afgelopen jaar?”
Ze vroegen ook: “Geloof je dat stress slecht is voor je gezondheid?”
Dan gebruikten ze de openbare sterftecijfers om na te gaan wie stierf. Wat bleek uit deze studie? Mensen sterven niet van stress, maar van het idee dat stress schadelijk is!

Mensen die vorig jaar veel stress ondervonden, hadden 43% meer kans om te sterven. Maar dat gold enkel voor mensen die dachten dat stress gevaarlijk was voor de gezondheid. Mensen die veel stress ondervonden maar dit niet als gevaarlijk beschouwden, hadden geen hoger risico om te sterven. Ze hadden in verhouding tot anderen, mensen die relatief weinig stress hadden meegerekend, zelfs het laagste risico om te sterven.

Stop met stressen over...

Het is tijd om te stoppen met stressen over stress. Stress kan je krachtiger, slimmer en gelukkiger maken. Wanneer je stress begrijpt, omarmt en in je voordeel gebruikt, kan dat een wereld van verschil maken voor jezelf en anderen.

Wil jij leren hoe je stress kan transformeren van iets wat je moet vermijden tot iets wat je kunt aanwenden? Dan is deze cursus iets voor jou!

Ariane Lievens, psycholoog en gedragstherapeut, laat je in deze cursus kennis maken met intrigerend wetenschappelijk onderzoek dat je kijk op stress ingrijpend kan veranderen. Je ontdekt hoe het komt dat stress zo'n slechte naam gekregen heeft en waarom je niet elk alarmerend nieuwtje over stress moet geloven. We kijken naar de voordelen van stress, en de wetenschappelijke kennis waaruit blijkt hoe stress je kan helpen de strijd aan te gaan, je te verbinden en te groeien.

Maar deze cursus is meer dan een opeenstapeling van boeiende wetenschappelijke inzichten. Je leert, aan de hand van wetenschappelijk onderbouwde oefeningen en strategieën, hoe je de energie van stress kan gebruiken, hoe je stressvolle ervaringen kan transformeren tot een bron van sociale verbondenheid en hoe je betekenis kan geven aan de meest moeilijke ervaringen. Wanneer je hiertoe in staat bent, transformeer je stress van iets wat je moet vermijden tot iets wat je kunt aanwenden.

Waar & wanneer

Dinsdag 11, 18 en 25 september, 2 en 9 oktober 2018, telkens van 13.30 tot 16.30 uur
CC Kasteel Bouckenborgh, Bredabaan 561 in Merksem
Inschrijven verplicht!

Kostprijs

  • Basisprijs: € 105
  • CM-ledenprijs: € 35
  • CM-sterprijs (VT): € 17,50

Inschrijven

Organisatie: Samana Antwerpen vzw
E-mailadres: antwerpen@samana.be
Telefoon: 03 221 95 70
Website: www.samana.be

Adres

CC Kasteel Bouckenborgh

Bredabaan 561, 2170 Merksem
Bekijk in Google maps