Wat is normaal en wanneer zoek je best professionele hulp?

Dat je kind eens een huilbui of een woede-uitbarsting krijgt, is normaal. Dat het op school eens een tijdje minder goed gaat, is ook te begrijpen. Je eigen gevoel zegt je vaak wanneer het misloopt. Als je kind het overal minder goed doet en de problemen blijven duren, dan heeft je kind misschien extra hulp en begeleiding nodig.

Wat kan zorgwekkend gedrag zijn?

  •  Je kind speelt niet meer.
  • Je kind verandert van heel druk in heel stil.
  • Je kind blijft overbezorgd en geeft zijn kind-zijn op om taken van je over te nemen.
  • Je kind of tiener is plotseling vastbesloten om niet meer naar school te gaan.
  • Je puber verwaarloost zichzelf of spijbelt op school.

Hoe pak je dat aan?

Kinderen hebben het recht om op hun manier en op hun tempo om te gaan met de situatie. Niet al hun emoties hoeven dus meteen ‘geproblematiseerd’ te worden. Soms zitten kinderen ook wel om andere redenen niet lekker in hun vel. Misschien hebben ze wel problemen die niets met kanker te maken hebben of hebben ze het moeilijk met zichzelf.

Wanneer het gedrag van je kinderen sinds je ziekte op alle fronten wel duidelijk zorgwekkend is en dit niet overgaat, klop je best eens aan bij een psycholoog. Vraag ernaar in het ziekenhuis waar je in behandeling bent. Tijdens je behandeling kan je gratis bij psychologen terecht met dit soort vragen. Of spreek de hoofdverpleegkundige of oncocoach aan en vraag bij wie in het ziekenhuis je hiervoor best aanklopt.

Probeer wel te vermijden dat je je kinderen het gevoel geeft dat er iets mis is met hen als persoon. Zeg dat je hulp zoekt omwille van de nieuwe, moeilijke situatie binnen het gezin, die wordt veroorzaakt door kanker.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 22/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan Catherine Baillon en de oncopsychologen van het UZ Brussel
Laatst aangepast op