Stamceltransplantatie bij hodgkinlymfoom

Reageert het hodgkinlymfoom niet goed op de behandeling? Of komt het lymfoom na een tijd terug? Dan kan intensieve chemotherapie gevolgd door een stamceltransplantatie een optie zijn. Met deze zware behandeling kan een aantal patiënten alsnog genezen.

Bij een stamceltransplantatie krijg je stamcellen toegediend. Eerst worden er stamcellen uit je lichaam gehaald en krijg je een heel hoge dosis chemotherapie. Het doel is om zoveel mogelijk kankercellen te doden, iets wat niet goed genoeg lukt met gewone chemotherapie. Daarna krijg je gezonde stamcellen toegediend. Die kunnen uit je eigen bloed komen. Dat heet een autologe stamceltransplantatie. Of ze kunnen afkomstig zijn van een donor. Dat heet een allogene stamceltransplantatie. Bij lymfomen gebruikt men meestal de eigen stamcellen. 

Bijwerkingen

Na de transplantatie kunnen zich bijwerkingen voordoen zoals misselijkheid en braken, diarree, slijmvliesontsteking van de mond, moeilijk slikken, gebrek aan eetlust, koude rillingen en koorts, niet abnormaal na de hoge dosis chemotherapie. 

Voor het herstel van de bloedvorming en van de afweer moet je rekenen op enkele weken. Je weerstand is in die periode niet optimaal, dus onder andere aandacht voor extra hygiëne en maatregelen in verband met bezoek zijn nodig. De vermoeidheidsklachten kunnen wel langer aanhouden (soms enkele maanden).

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 01/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan dr. Eva Steel, dr. Jan Van Droogenbroeck en prof. dr. Gregor Verhoef
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op