Tegemoetkomingen voor beroepsziekten

Beroepsziekten zijn ziekten die veroorzaakt zijn door het uitoefenen van een beroep. Ook een aantal kankers (bijv. huidkanker of neusbijholtekanker) kunnen door beroepsmatige blootstelling ontstaan. Wie een beroepsziekte heeft, kan een schadeloosstelling krijgen van Fedris, het federaal agentschap voor beroepsrisico's. 

Er bestaat een officiële lijst van de beroepsziekten. Ook een aantal kankers kunnen een beroepsziekte zijn, bijvoorbeeld:

- huidkanker door contact met bepaalde stoffen;

neusbijholtekanker door contact met houtstof;

- longvlieskanker door blootstelling aan asbest;

- huidkanker (actinische keratosen en plaveiselcelkanker) door langdurige blootstelling aan de zon (voor buitenberoepen als land- en tuinbouwer, boom- en fruitteler, houthakker en natuur/bosbeheerder, visser, bouwvakker, dakdekker en monteur in de staalbouw).

De beroepsziekteverzekering is van toepassing op werknemers uit de privésector en personeelsleden van gemeentelijke of provinciale overheden. Fedris is niet bevoegd voor zelfstandigen en federale ambtenaren.

Is je kanker misschien een beroepsziekte?

Ga ermee naar je behandelend arts of je huisarts en vraag ernaar. Hij kan je eventueel doorsturen voor een onderzoek bij de arbeidsarts. Je leest er hier meer over.

Voor (bedrijfs)artsen

Ben je arts en vermoed je een (nieuw) verband tussen een gezondheidsprobleem en blootstelling op het werk? Dan kun je dit nu signaleren op mysignal.be. Mysignal.be is een proefproject van Fedris, KULeuven en het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten. De bedoeling is om op te sporen of bepaalde werksituaties gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid en om nieuwe gezondheidsklachten op het werk beter te voorkomen.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 01/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Laatst aangepast op