Psycholoog, oncopyscholoog, psychotherapeut, psychiater?

De termen ‘psycholoog’, ‘psychotherapeut’ en ‘psychiater’ worden regelmatig door elkaar gebruikt in verband met psychologische hulp. Ten onrechte, want er zijn wel degelijk verschillen tussen de drie.

  • Een psycholoog is iemand die na een universitaire opleiding van vijf jaar (met inbegrip van een stage) het diploma van licentiaat of master in de psychologie heeft behaald. Afgestudeerde psychologen die zich hebben laten registreren bij de Psychologencommissie zijn ‘erkende’ psychologen. Enkel erkende psychologen mogen de titel van psycholoog dragen. Er bestaan verschillende afstudeerrichtingen en profielen: klinisch psychologen, schoolpsychologen, organisatie- of arbeidspsychologen en onderzoekpsychologen. Meer lezen over wat een psycholoog is en doet.
  • Een klinisch psycholoog is iemand die na een universitaire opleiding van vijf jaar (met inbegrip van een stage) het diploma van licentiaat of master in de psychologie heeft behaald in de afstudeerrichting klinische psychologie. Hij of zij werkt meestal in een ziekenhuis of andere gezondheidsinstelling (CAW, CGG ...).
  • Een oncopsycholoog is een klinisch psycholoog die naast een diploma van licentiaat of master in de psychologie ook het getuigschrift psycho-oncologie heeft behaald (na een tweejarige interuniversitaire permanente vorming).
  • Een psychotherapeut is een hulpverlener die een gespecialiseerde psychotherapieopleiding heeft gevolgd. Psychotherapie is gericht op het aanpakken van een mentale problemen.
  • Een psycholoog-psychotherapeut is een psycholoog die bijkomend een gespecialiseerde psychotherapieopleiding heeft gevolgd en psychotherapeutische behandeling aanbiedt.
  • Een psychiater is een arts die zich na zijn of haar studies geneeskunde heeft gespecialiseerd in de psychiatrie, het onderdeel van de geneeskunde dat zich toelegt op o.a. de studie en behandeling van psychische aandoeningen en van mentale aspecten van lichamelijke ziekten.
  • Een psychiater-psychotherapeut is een psychiater die bijkomend een gespecialiseerde psychotherapieopleiding heeft gevolgd en psychotherapeutische behandeling aanbiedt.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 22/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan Regine Claeys (psycholoog-psychotherapeut) en Angelique Verzelen (oncopsycholoog)
Laatst aangepast op