Actieve opvolging bij prostaatkanker

Ongeveer drie op de tien mannen met prostaatkanker kunnen kiezen voor actieve opvolging. Die optie wordt ook actieve monitoring, actieve observatie of oplettend afwachten (in het Engels watchful waiting) genoemd. Ze wordt soms aanbevolen bij kleine, weinig agressieve tumoren.

Bij niet-uitgezaaide prostaatkanker met een laag risico (ook laagrisicoprostaatkanker genoemd) zijn er drie behandelopties: actieve opvolging, een operatie of bestralingen.

Of de prostaatkanker een laag of een hoog risico heeft, wordt bepaald door de PSA bij diagnose en door de kenmerken van de tumor. Dat zijn onder andere de grootte van de tumor, de agressiviteit van de tumor, de eventuele doorgroei van de tumor in het omringende weefsel.

Bij actieve opvolging gaat de arts aan de hand van regelmatige controles met rectaal onderzoek, PSA-bepaling, MRI van de prostaat en herhalingsbiopsies zorgvuldig na hoe de ziekte zich verder ontwikkelt. Als een operatie of andere behandeling op een bepaald moment toch nodig is, bespreekt de arts dat met de patiƫnt.

Soms kiezen mannen voor actieve opvolging omdat ze vinden dat de voordelen van opereren of bestralen niet opwegen tegen de mogelijke nevenwerkingen van die andere behandelopties. Denk aan erectiestoornissen (impotentie) en ongewild urineverlies (incontinentie) na een prostaatoperatie, of darm- en plasklachten na bestralingen van de prostaat.

Tip!

Het LUCAS van de KU Leuven geeft je stap voor stap uitleg over prostaatkanker, de verschillende behandelopties bij laagrisicoprostaatkanker en de bijwerkingen van de behandelingen.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 22/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan dr. Alain Bols, prof. dr. Karin Haustermans en dr. Karen Fransis
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op