Immunotherapie bij een non-hodgkinlymfoom

Immunotherapie of immuuntherapie is een behandeling die je natuurlijke afweer of immuniteit stimuleert om kankercellen aan te vallen en op te ruimen.

Voor mensen met een non-hodgkinlymfoom zijn momenteel drie verschillende soorten immunotherapie mogelijk: 

  • monoklonale antilichamen 
  • immuunconjugaten 
  • CAR-T-celtherapie 

Monoklonale antilichamen

Monoklonale antilichamen of monoklonale antistoffen worden aangemaakt in een laboratorium en herkennen eiwitten op kankercellen. De monoklonale antilichamen binden zich aan die eiwitten en doden de kankercellen, blokkeren hun groei of zorgen dat ze zich niet kunnen verspreiden. 

Je krijgt de monoklonale antilichamen alleen of in combinatie met chemotherapie. Soms krijg je twee of drie jaar of zelfs langer om de twee tot drie maanden een onderhoudsbehandeling met immunotherapie. Dat hangt af van de soort lymfoom. 

Voorbeelden van monoklonale antilichamen die gebruikt worden bij non-hodgkinlymfomen zijn rituximab (merknaam MabThera) en obinutuzumab (Gazyvaro). 

Immuunconjugaten

Een immuunconjugaat bestaat uit een antilichaam dat chemisch gelinkt wordt aan een geneesmiddel. De antilichamen brengt zo de medicijnen op de juiste plek in het lichaam, zonder gezonde sneldelende cellen aan te tasten. 

Het meest gebruikte immuunconjugaat bij non-hodgkinlymfomen is momenteel brentuximab vedotin (merknaam Adcetris). 

CAR-T-celtherapie

CAR-T-celtherapie of CAR-T-therapie is een nieuwe generatie immunotherapie die de eigen witte bloedcellen genetisch aanpast om kankercellen gericht aan te vallen. 

Die behandeling wordt in België vooral gebruikt voor mensen met een diffuus grootcellig B-cellymfoom of een mantelcellymfoom die eerst al verschillende andere behandelingen kregen. 

Bijwerkingen immunotherapie

Of en welke bijwerkingen je krijgt, hangt onder andere af van de soort immunotherapie en van je individuele gevoeligheid. Soms heb je geen of weinig bijwerkingen, maar soms is een ziekenhuisopname nodig voor opvolging en behandeling. De bijwerkingen zijn te wijten aan je harder werkend immuunsysteem. Dat kan bijvoorbeeld leiden tot huidafwijkingen, diarree, kortademigheid, gewrichtspijn, extreme vermoeidheid. 

Je arts of een verpleegkundige geeft je op voorhand uitleg over mogelijke bijwerkingen. Het is bij immunotherapie erg belangrijk dat je alle bijwerkingen meteen signaleert. Als je er op tijd bij bent, zijn ze meestal goed te behandelen. 

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 29/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan dr. Sylvia Snauwaert
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op