Myelodysplasie

Spaghetti al dente
Koen Onraet en Mieke Kemseke
Lees het verhaal
Pluk de dag, dat is nu mijn motto
‘Naar het ziekenhuis gaan is voor mij een daguitstap’
Theresia Bartoszak
Lees het verhaal
Het MyeloDysplastisch Syndroom (MDS), ook wel myelodysplasie genoemd, ontstaat doordat het beenmerg op een verkeerde manier bloedcellen aanmaakt. Het resultaat van deze gestoorde aanmaak is dat er te weinig bloedcellen in het bloed aanwezig zijn en dat ze daarnaast misvormd en niet goed uitgerijpt zijn.
947 diagnoses myelodysplasie
op 67.087 kankerdiagnoses in 2015
(België)

Bij patiënten met myelodysplasie zitten er meer abnormale dan normale, gezonde bloedcellen (witte bloedcellen, rode bloedcellen en bloedplaatjes) in het beenmerg of het bloed. Een tekort aan bloedcellen kan infecties, bloedarmoede of bloedingen veroorzaken. MDS evolueert soms naar acute myeloïde leukemie (AML).

Myelodysplasie is niet één ziektebeeld, maar een verzameling van beenmergziekten met als gemeenschappelijk kenmerk dat er fouten zijn in de aanmaak van bloedcellen. De omstandigheden zijn bij elke patiënt  anders, zodat ook de behandeling bij elke patiënt anders zal zijn. Afhankelijk van de soort MDS, van de ernst van de ziekte en van de leeftijd en de lichamelijke conditie van de patiënt varieert de behandeling.

Patiënten met een milde vorm van MDS zullen meestal transfusies met rode bloedcellen en bloedplaatjes toegediend krijgen en worden bij het vermoeden op een bacteriële infectie snel met antibiotica behandeld.

Patiënten met een ernstige vorm van MDS worden meestal behandeld met een lage dosis chemotherapie of intensieve chemotherapie gevolgd door een stamceltransplantatie indien er een geschikte donor is en de conditie van de patiënt dit toelaat. Uw behandelend arts kan u ook vragen om deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek (ook een klinische studie genoemd).

De Stichting Kankerregister registreerde in 2015 in België 947 nieuwe gevallen van myelodysplasie, waarvan 565 bij mannen en 382 bij vrouwen. Ook kinderen kunnen getroffen worden door MDS.

Forum

Wat na autologe transplantatie?

Ik ben 71, sta op 14 dagen voor mijn autologe transplantatie en heb een gesprek gehad met mijn behandelende geneesheer. Na dit gesprek heb ik mijn vertrouwen compleet verloren. Is het dat allemaal wel waard geweest? Wat zijn de beperkingen die ik mezelf moet opleggen? Ben ik veroordeelt tot een leven waarbij het sociale contact met de omgeving beperkt moet blijven omwille van het gevaar voor besmettingen? Kan ik nog op een vlieger stappen om een of ander land te bezoeken? 

Eindwerk school

Beste mensen
Ik ben Kaat Huybrechts en ik ben een leerling van het Heilig-Graf te Turnhout. Voor mijn eindewerk IO moet ik iemand interview(mondeling, of via mail) die leukemie heeft of ermee bekent is. Hierbij was mijn vraag of iemand me hierbij zou willen helpen.
Je mag me altijd contacteren.
Alvast bedankt!!!
Met vriendelijke groetjes Kaat Huybrechts
kaathuybrechts@hotmail.com
0479019401