Longvlieskanker

Blij dat ik dit verhaal nog kan vertellen
Hij is bij me, nu en straks
Thomas Vanderveken
Lees het verhaal
Longvlieskanker of maligne mesothelioom is een zeldzame vorm van longkanker. Cellen in het longvlies beginnen zich ongecontroleerd te vermenigvuldigen en vormen een kwaadaardig gezwel.
294 diagnoses longvlieskanker
op 67.820 kankerdiagnoses in 2014
(België)

Er is een duidelijk verband aangetoond tussen blootstelling aan asbest en het ontstaan van longvlieskanker. Wie asbestvezels inademt, loopt het risico tientallen jaren later longvlieskanker te ontwikkelen. Daarom noemen sommige mensen het ook ‘asbestkanker’.

Er is geen genezende behandeling voor longvlieskanker. Er zijn wel behandelingen die groei van het gezwel tegengaan en klachten zoals kortademigheid en pijn beheersbaar maken. 

Longvlieskanker wordt meestal behandeld met in opzet palliatieve chemotherapie en/of radiotherapie. Een kleine groep patiënten komt in aanmerking voor een operatie voorafgegaan of gevolgd door chemotherapie en/of radiotherapie. Het doel van de ingreep is zo veel mogelijk tumorweefsel weg te nemen. Uw behandelend arts kan u ook vragen om deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek (ook een klinische studie genoemd).

Mesothelioom kan ook ontstaan in het borstvlies of buikvlies. Heel soms ontstaat mesothelioom in het hartvlies of bij mannen in het vlies om de teelballen.

Mesothelioom is een zeldzame kanker (hij maakt ongeveer 0,4% uit van alle kankers in België). De Stichting Kankerregister registreerde in 2014 in België 294 nieuwe gevallen van mesothelioom, waarvan 246 bij mannen en 48 bij vrouwen.

Mesothelioompatiënten kunnen recht hebben op een vergoeding van Fedris, het Federaal agentschap voor beroepsrisico’s, en van het Asbestfonds.

Meer informatie

Forum

Music For Life 2017

Beste leden,

De campagne van Music For Life naar aanleiding van de Warmste Week 2017 wenst dit jaar meer bewustzijn te creëren voor mensen die leven met kanker of mensen die hier al dan niet rechtstreeks door getroffen zijn of hiermee te maken kregen in hun leven. Music For Life wenst wederom een fotocampagne (geen video/ getuigenis) te organiseren. Hiervoor is men dringend op zoek naar mensen die graag zouden meewerken aan deze mooie campagne.
Dit zou doorgaan op 12 of 13 oktober (enkele uurtjes, afhankelijk van uw beschikbaarheid). Hier is ook een vergoeding voor voorzien. Uiteraard gaat het hier meer over het groter geheel

Kleincellig longcarcinoom met uitzaaiingen lever en hersenen

2 maanden geleden hebben wij het nieuws gekregen dat onze mama kleincellige longkanker heeft met uitzaaiingen hersenen en lever. Ondertussen heeft ze bestralingen aan haar hoofd gekregen en de derde chemokuur zit erop. Vandaag het goeie nieuws gekregen dat haar uitzaaiingen op haar hersenen verdwenen zijn. Geeft ons terug wat hoop....
Volgende week vrijdag scan lever en longen en dan weten we ook of de chemo daar aanslaat.
Zijn er nog mensen hier op dit forum met hetzelfde verdict en hoe het verder verloopt?
Wij hopen op een wonder dat het nog heel lang stabiel zal blijven ...