Longvlieskanker

Hij is bij me, nu en straks
Thomas Vanderveken
Lees het verhaal
Blij dat ik dit verhaal nog kan vertellen
Longvlieskanker of maligne mesothelioom is een zeldzame vorm van longkanker. Cellen in het longvlies beginnen zich ongecontroleerd te vermenigvuldigen en vormen een kwaadaardig gezwel.
301 diagnoses longvlieskanker
op 67.087 kankerdiagnoses in 2015
(België)

Er is een duidelijk verband aangetoond tussen blootstelling aan asbest en het ontstaan van longvlieskanker. Wie asbestvezels inademt, loopt het risico tientallen jaren later longvlieskanker te ontwikkelen. Daarom noemen sommige mensen het ook ‘asbestkanker’.

Er is geen genezende behandeling voor longvlieskanker. Er zijn wel behandelingen die groei van het gezwel tegengaan en klachten zoals kortademigheid en pijn beheersbaar maken. 

Longvlieskanker wordt meestal behandeld met in opzet palliatieve chemotherapie en/of radiotherapie. Een kleine groep patiënten komt in aanmerking voor een operatie voorafgegaan of gevolgd door chemotherapie en/of radiotherapie. Het doel van de ingreep is zo veel mogelijk tumorweefsel weg te nemen. Uw behandelend arts kan u ook vragen om deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek (ook een klinische studie genoemd).

Mesothelioom kan ook ontstaan in het borstvlies of buikvlies. Heel soms ontstaat mesothelioom in het hartvlies of bij mannen in het vlies om de teelballen.

Mesothelioom is een zeldzame kanker (hij maakt ongeveer 0,4% uit van alle kankers in België). De Stichting Kankerregister registreerde in 2014 in België 294 nieuwe gevallen van mesothelioom, waarvan 246 bij mannen en 48 bij vrouwen.

Mesothelioompatiënten kunnen recht hebben op een vergoeding van Fedris, het Federaal agentschap voor beroepsrisico’s, en van het Asbestfonds.

Meer informatie

Lotgenotengroepen

Forum

Longvlieskanker

Hallo, ik ben Jos en 69 jaar. Eind 2017 is er bij mij longvlieskanker vast gesteld. Ik heb nooit met asbest gewerkt of producten die asbest bevatten.
Ik heb dan mijn hele levensloopbaan overlopen om te kunnen achter halen waar de besmetting vandaan zou kunnen komen. Nu heb ik veel motorcross gereden en in de jaren 80 op een sterk vervuild terrein geoefend en er zijn daar zelfs wedstrijden gereden. Dit was de voormalige zinkfabriek van Rotem die in de jaren 80 afgebroken is. De golfplaten zijn ondeskundig verwijderd en hebben het terrein vervuild. (Vermoedelijk)
Dus ik denk dat het daar gebeurd is.....na 37 jaar.
Hoe heb ik het

kijkoperatie

Hallo,bij de laatste controle na behandeling van endeldarmkanker hebben ze 2 kleine nodules ontdekt op de longen.De oncoloog stuurt mij nu naar een specialist voor een kijkoperatie voor het wegnemen van die letseltjes.Wat moet ik mij bij zo'n operatie voorstellen en hoelang zal het verblijf in het ziekenhuis duren?

                                        mvg kyara