Longvlieskanker

Blij dat ik dit verhaal nog kan vertellen
Hij is bij me, nu en straks
Thomas Vanderveken
Lees het verhaal
Longvlieskanker of maligne mesothelioom is een zeldzame vorm van longkanker. Cellen in het longvlies beginnen zich ongecontroleerd te vermenigvuldigen en vormen een kwaadaardig gezwel.
294 diagnoses longvlieskanker
op 67.820 kankerdiagnoses in 2014
(België)

Er is een duidelijk verband aangetoond tussen blootstelling aan asbest en het ontstaan van longvlieskanker. Wie asbestvezels inademt, loopt het risico tientallen jaren later longvlieskanker te ontwikkelen. Daarom noemen sommige mensen het ook ‘asbestkanker’.

Er is geen genezende behandeling voor longvlieskanker. Er zijn wel behandelingen die groei van het gezwel tegengaan en klachten zoals kortademigheid en pijn beheersbaar maken. 

Longvlieskanker wordt meestal behandeld met in opzet palliatieve chemotherapie en/of radiotherapie. Een kleine groep patiënten komt in aanmerking voor een operatie voorafgegaan of gevolgd door chemotherapie en/of radiotherapie. Het doel van de ingreep is zo veel mogelijk tumorweefsel weg te nemen. Uw behandelend arts kan u ook vragen om deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek (ook een klinische studie genoemd).

Mesothelioom kan ook ontstaan in het borstvlies of buikvlies. Heel soms ontstaat mesothelioom in het hartvlies of bij mannen in het vlies om de teelballen.

Mesothelioom is een zeldzame kanker (hij maakt ongeveer 0,4% uit van alle kankers in België). De Stichting Kankerregister registreerde in 2014 in België 294 nieuwe gevallen van mesothelioom, waarvan 246 bij mannen en 48 bij vrouwen.

Mesothelioompatiënten kunnen recht hebben op een vergoeding van Fedris, het Federaal agentschap voor beroepsrisico’s, en van het Asbestfonds.

Meer informatie

Lotgenotengroepen

Forum

Bestraling

Ik heb ook longkanker en zou graag willen weten hoe jullie de bestraling verdragen!

Kleincellige longkanker

Hallo iedereen,

Mijn naam is Sarah en vorige maand werd kleincellige longkanker vastgesteld bij mijn mama. Wat eerst leek op een zware longontsteking bleek uiteindelijk longkanker te zijn. Een resum aan onderzoeken werd gestart teneinde na te gaan of er uitzaaiingen zijn. Gelukkig heeft mama geen uitzaaiingen (lever, botten en hersenen zijn ok). Dit was voor ons een lichtpuntje in deze donkere periode. Mama heeft ondertussen haar 2de sessie chemo achter de rug en ook de bestralingen zijn sedert dinsdag gestart. De bestralingen zijn in totaal 25 keer en normaal krijgt ze nog 2 sessies chemo. Nadien is het wachten en terug onder de