Longvlieskanker

Blij dat ik dit verhaal nog kan vertellen
Hij is bij me, nu en straks
Thomas Vanderveken
Lees het verhaal
Longvlieskanker of maligne mesothelioom is een zeldzame vorm van longkanker. Cellen in het longvlies beginnen zich ongecontroleerd te vermenigvuldigen en vormen een kwaadaardig gezwel.
294 diagnoses longvlieskanker
op 67.820 kankerdiagnoses in 2014
(België)

Er is een duidelijk verband aangetoond tussen blootstelling aan asbest en het ontstaan van longvlieskanker. Wie asbestvezels inademt, loopt het risico tientallen jaren later longvlieskanker te ontwikkelen. Daarom noemen sommige mensen het ook ‘asbestkanker’.

Er is geen genezende behandeling voor longvlieskanker. Er zijn wel behandelingen die groei van het gezwel tegengaan en klachten zoals kortademigheid en pijn beheersbaar maken. 

Longvlieskanker wordt meestal behandeld met in opzet palliatieve chemotherapie en/of radiotherapie. Een kleine groep patiënten komt in aanmerking voor een operatie voorafgegaan of gevolgd door chemotherapie en/of radiotherapie. Het doel van de ingreep is zo veel mogelijk tumorweefsel weg te nemen. Uw behandelend arts kan u ook vragen om deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek (ook een klinische studie genoemd).

Mesothelioom kan ook ontstaan in het borstvlies of buikvlies. Heel soms ontstaat mesothelioom in het hartvlies of bij mannen in het vlies om de teelballen.

Mesothelioom is een zeldzame kanker (hij maakt ongeveer 0,4% uit van alle kankers in België). De Stichting Kankerregister registreerde in 2014 in België 294 nieuwe gevallen van mesothelioom, waarvan 246 bij mannen en 48 bij vrouwen.

Mesothelioompatiënten kunnen recht hebben op een vergoeding van Fedris, het Federaal agentschap voor beroepsrisico’s, en van het Asbestfonds.

Meer informatie

Lotgenotengroepen

Forum

hardlopen met longkanker?

Vlug eventjes voorstellen, ben Sandra, 41 jaar en op 4 januari 2016 te horen gekregen dat ik longkanker had, een niet kleincellige kanker. We gingen voor de volledige genezing. Ik heb Chemo en bestraling tergelijkertijd had. Het was een helse weg maar het resultaat was goed. De tumor was afgenomen.. In december 2016 had ik terug een ct-scan en daar zagen ze dat ik uitzaaiingen had in de lymfebanen.  Tot op de dag van vandaag neem ik het medicijn Xalkori en met succes. Nu mijn vraag is het volgende. Het medicijn heeft ook zijn bijwerking, het meest voorkomend bijwerking is de vermoeidheid. Ik zou deze willen tegengaan door te sporten,

Sjaals en mutsjes bij haarverlies door kankerbehandeling terugbetalen?

Deze donderdag 14 december 2017 peilt Kom op tegen Kanker naar jouw mening. Moeten mutsen en sjaaltjes net als een pruik terugbetaald worden als je je haar verliest door een kankerbehandeling? Laat van je horen tijdens onze Facebook Livesessie donderdagavond tussen 19.00 en 20.00 uur. goo.gl/dXGbsH