Tips over de hospitalisatieverzekering bij kanker

Hoe kun je een hospitalisatieverzekering aanvragen en wat haal je eruit?

  • Als je een medische vragenlijst moet invullen na de aanvraag voor een hospitalisatieverzekering, kun je je bij onduidelijkheden steeds wenden tot je behandelend arts om samen de vragenlijst in te vullen.
  • Het loont om als verzekerde steeds de (gewijzigde) polis na te lezen.
  • Als je geen (goede) hospitalisatieverzekering krijgt bij een privéverzekeringsmaatschappij, probeer het alleszins bij je ziekenfonds. Een hospitalisatieverzekering bij een ziekenfonds is goedkoper dan bij een privéverzekeraar, maar dekt meestal ook minder. Ook de uitkeringen kunnen lager zijn.
  • De eerste jaren na je aansluiting zal de tussenkomst voor kosten in verband met een bestaande chronische ziekte of handicap wel beperkt zijn, bijvoorbeeld worden de extra kosten verbonden aan een verblijf op een eenpersoonskamer uitgesloten. 
  • Voor het indienen van kosten geldt een verjaringstermijn van drie jaar. Je moet je facturen of rekeningen van de behandelingskosten dus binnen de drie jaar na de behandeling aan je verzekeraar bezorgen.
  • Heeft je partner een hospitalisatieverzekering via het werk? Een patiënt meldde ons dat hij bij verschillende maatschappijen probeerde, maar geen individuele polis meer kreeg toen hij kanker had, maar dankzij de hospitalisatieverzekering van het werk van zijn vrouw toch mee kon aansluiten. Ook inwonende kinderen kunnen zo aansluiten bij de hospitalisatieverzekering die de ouder heeft via zijn of haar werk. Vaak dient deze toetreding wel binnen een bepaalde termijn na het aansluiten van de hoofdverzekerde te gebeuren. Het is daarom aangeraden dit goed na te gaan in de verzekeringspolis.
  • Let goed op de procedure en de (beperkte) tijd die je krijgt om een polis individueel te mogen voortzetten.
  • Naast de hospitalisatieverzekering zijn er ook nog andere privéziekteverzekeringen:
    - de privé-arbeidsongeschiktheidsverzekering (gewaarborgd inkomen), die bij ziekte of ongeval het verlies of de vermindering van beroepsinkomen dekt
    - de invaliditeitsverzekering, die een prestatie waarborgt in geval van ziekte en ongeval
    - de niet-verplichte privézorgverzekering die de kosten ten gevolge van het verlies van zelfredzaamheid dekt. De door de wet opgelegde bescherming die geldt voor de hospitalisatieverzekering geldt gedeeltelijk ook voor deze verzekeringen.
  • Voor individuele polissen: de polis is levenslang; voortzetting is mogelijk als een medeverzekerd gezinslid het gezin verlaat of als iemand de dekking van een beroepsgebonden verzekering verliest; na twee jaar is de polis onbetwistbaar.
  • Voor collectieve polissen: mogelijkheid om de polis individueel voort te zetten.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 29/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Laatst aangepast op