Leukemie

Moeilijke weken doorgekomen dankzij mijn vrouw, mijn vader en mijn collega’s
‘Ik heb veel geluk gehad, maar een zorgeloos leven leid ik niet’
Leukemie is een vorm van bloedkanker waarbij door een ongecontroleerde deling van bloedcellen het beenmerg wordt aangetast.

Wat is leukemie?

1885 diagnoses leukemie
op 67.087 kankerdiagnoses in 2015
(België)

Leukemie is een complexe ziekte met verschillende types en subtypes. Er zijn grote verschillen in de behandeling en de vooruitzichten voor mensen met leukemie, afhankelijk van het type leukemie en andere factoren.

We maken een onderscheid tussen acute en chronische leukemie. Bij acute leukemie rijpen de witte bloedcellen niet uit. Er ontstaat in korte tijd een ophoping van onrijpe bloedcellen en een tekort aan rijpe witte bloedcellen. Bij chronische leukemie rijpen de cellen nog redelijk goed uit en verloopt het ziekteproces trager dan bij acute leukemie.

Afhankelijk van het soort witte bloedcel dat de ziekte veroorzaakt, spreken we van lymfatische of myeloïde leukemie. Er bestaan dus vier types leukemie: acute lymfatische leukemie (ALL), acute myeloïde leukemie (AML), chronische lymfatische leukemie (CLL) en chronische myeloïde leukemie (CML).

De Stichting Kankerregister registreerde in 2014 in België 1885 nieuwe gevallen van leukemie, waarvan 575 nieuwe gevallen van acute leukemie en 1129 chronische leukemie (en een aantal die niet onder te brengen zijn in een van beide categorieën). In totaal werden in België 67.820 nieuwe kankerdiagnoses gesteld in 2014, bij 2,7% ervan ging het om acute of chronische leukemie.

Leukemie komt meer voor bij mannen (1081 nieuwe diagnoses in 2014) dan bij vrouwen (804 nieuwe diagnoses in 2014). De leeftijd waarop leukemie het meest voorkomt, verschilt per vorm. Acute lymfatische leukemie (ALL) komt vooral bij kinderen en jonge volwassenen voor. Het is de meest voorkomende kanker bij kinderen onder de 14 jaar. Acute myeloïde leukemie (AML) komt vooral bij (oudere) volwassenen voor. Chronische leukemie wordt meestal vastgesteld bij mensen op middelbare leeftijd of bij oudere mensen. CLL komt bijna dubbel zoveel voor als CML en is de meest voorkomende vorm van leukemie.

Onderzoeken, behandeling, nazorg

Forum

Wat na autologe transplantatie?

Ik ben 71, sta op 14 dagen voor mijn autologe transplantatie en heb een gesprek gehad met mijn behandelende geneesheer. Na dit gesprek heb ik mijn vertrouwen compleet verloren. Is het dat allemaal wel waard geweest? Wat zijn de beperkingen die ik mezelf moet opleggen? Ben ik veroordeelt tot een leven waarbij het sociale contact met de omgeving beperkt moet blijven omwille van het gevaar voor besmettingen? Kan ik nog op een vlieger stappen om een of ander land te bezoeken? 

Eindwerk school

Beste mensen
Ik ben Kaat Huybrechts en ik ben een leerling van het Heilig-Graf te Turnhout. Voor mijn eindewerk IO moet ik iemand interview(mondeling, of via mail) die leukemie heeft of ermee bekent is. Hierbij was mijn vraag of iemand me hierbij zou willen helpen.
Je mag me altijd contacteren.
Alvast bedankt!!!
Met vriendelijke groetjes Kaat Huybrechts
kaathuybrechts@hotmail.com
0479019401