Leukemie

Moeilijke weken doorgekomen dankzij mijn vrouw, mijn vader en mijn collega’s
‘Ik heb veel geluk gehad, maar een zorgeloos leven leid ik niet’
Leukemie is een vorm van bloedkanker waarbij door een ongecontroleerde deling van bloedcellen het beenmerg wordt aangetast.

Wat is leukemie?

1885 diagnoses leukemie
op 67.820 kankerdiagnoses in 2014
(België)

Leukemie is een complexe ziekte met verschillende types en subtypes. Er zijn grote verschillen in de behandeling en de vooruitzichten voor mensen met leukemie, afhankelijk van het type leukemie en andere factoren.

We maken een onderscheid tussen acute en chronische leukemie. Bij acute leukemie rijpen de witte bloedcellen niet uit. Er ontstaat in korte tijd een ophoping van onrijpe bloedcellen en een tekort aan rijpe witte bloedcellen. Bij chronische leukemie rijpen de cellen nog redelijk goed uit en verloopt het ziekteproces trager dan bij acute leukemie.

Afhankelijk van het soort witte bloedcel dat de ziekte veroorzaakt, spreken we van lymfatische of myeloïde leukemie. Er bestaan dus vier types leukemie: acute lymfatische leukemie (ALL), acute myeloïde leukemie (AML), chronische lymfatische leukemie (CLL) en chronische myeloïde leukemie (CML).

De Stichting Kankerregister registreerde in 2014 in België 1885 nieuwe gevallen van leukemie, waarvan 575 nieuwe gevallen van acute leukemie en 1129 chronische leukemie (en een aantal die niet onder te brengen zijn in een van beide categorieën). In totaal werden in België 67.820 nieuwe kankerdiagnoses gesteld in 2014, bij 2,7% ervan ging het om acute of chronische leukemie.

Leukemie komt meer voor bij mannen (1081 nieuwe diagnoses in 2014) dan bij vrouwen (804 nieuwe diagnoses in 2014). De leeftijd waarop leukemie het meest voorkomt, verschilt per vorm. Acute lymfatische leukemie (ALL) komt vooral bij kinderen en jonge volwassenen voor. Het is de meest voorkomende kanker bij kinderen onder de 14 jaar. Acute myeloïde leukemie (AML) komt vooral bij (oudere) volwassenen voor. Chronische leukemie wordt meestal vastgesteld bij mensen op middelbare leeftijd of bij oudere mensen. CLL komt bijna dubbel zoveel voor als CML en is de meest voorkomende vorm van leukemie.

Onderzoeken, behandeling, nazorg

Forum

Zoek lotgenoten om gedachten na chemokuren uit te wisselen ...

Na zes chemokuren vanwege non-hodgkinlymfomen ben ik in een rust- en herstelperiode terechtgekomen, totdat ik over een maand een aantal scans dien te ondergaan. Dan wordt mij verteld hoe ik er precies voorsta. Tot de definitieve resultaten probeer ik ondertussen te bewegen, vooral te fietsen. Ik heb reeds ondervonden en geleerd, dat ik een evenwicht tussen actief zijn en energie sparen moet zien te vinden. Best moeilijk. Graag zou ik met andere lotgenoten gedachten willen uitwisselen over allerlei onderwerpen, die ons momenteel bezighouden. Zelf werk ik dagelijks vooral aan mijn conditie en ook aan mijn herinneringsvermogen. Door de

Smouldiring multiple myeloom

Hallo, per toeval hebben ze enkele jaren geleden een afwijking in het bloed gevonden dat kon wijzen op de ziekte van Kahler. Sinds een jaar geleden was de afwijking ernstiger geworden, dus moest ik voor verder onderzoek naar de hemotoloog. De diagnose is smeulend multiple myeloom. Volgens de oncologe ben ik daar met mijn 51 jaar piepjong voor. Zijn er nog mensen die diezelfde situatie zitten?