Gsm-straling en andere draadloze toepassingen

Op basis van de huidige wetenschappelijke kennis kunnen gezondheidsrisico’s (waaronder het risico op bepaalde soorten kanker) bij langdurig en veelvuldig gebruik van de gsm niet uitgesloten worden. Het is daarom aangewezen om de blootstelling aan elektromagnetische straling te beperken.

Hoe kun je je blootstelling aan gsm-straling beperken?

  • Vermijd onnodige of lange telefoongesprekken met je gsm, ook al respecteert het toestel de normen. 
  • De blootstelling is het hoogst tijdens de eerste seconden wanneer het toestel verbinding zoekt. Je doet er goed aan even te wachten voordat je je gsm tegen je oor drukt. Gebruik voor lange telefoongesprekken een vast toestel (geen gsm of DECT-telefoon; de blootstelling aan radiogolven afkomstig van een DECT-telefoon is wel vijf keer zo klein als die van een gsm). 
  • Gebruik een oortje of bel met het luidsprekertje aan. 
  • Stuur een sms in plaats van te bellen. Je gsm zendt dan slechts een kort signaal uit en je houdt je gsm op enige afstand van je lichaam. 
  • Vermijd om te bellen op plaatsen met een slechte ontvangst. Bij een slechte ontvangst vergroot je gsm zijn vermogen. 
  • Extra voorzichtigheid is geboden bij gsm- en tabletgebruik door kinderen. Zij komen al vroeg in contact met deze toestellen. De totale blootstelling tijdens hun leven zal veel groter zijn dan die van de huidige volwassenen. Kinderen absorberen gsm-straling ook meer dan volwassenen. Daarom is het beter dat kinderen onder de 12 jaar niet met een gsm werken, tenzij in noodgevallen. 
Straling vrouw met gsm smartphone

Hoe straling door draadloze netwerkverbindingen beperken?

We gebruiken tegenwoordig bijna continu mobiele telefoons, laptops, tablets ... om te werken, te studeren en te ontspannen. En daardoor zijn we ook nagenoeg continu blootgesteld aan elektromagnetische straling. Enkele tips om die blootstelling te beperken:

  • Schakel je draadloze netwerkverbinding enkel aan als het nodig is. Dit geldt in het bijzonder voor de wifi-adapter van je laptop. Anders zoekt je laptop voortdurend verbinding met het netwerk. Dat leidt tot onnodige blootstelling. 
  • Plaats het wifi-basisstation enkele meters van de plaats waar je lange tijd verblijft. 

Is gsm-straling kankerverwekkend?

In studies wordt soms wel en soms niet een verband gevonden tussen gsm-straling en een verhoogd risico op glioom (een soort hersentumor) en akoestisch neuroom (goedaardig gezwel aan de gehoorzenuw). Uit voorzorg heeft de Belgische overheid in het verleden enkele maatregelen genomen:

  • Sinds 1 maart 2014 is de verkoop van aangepaste mobieltjes, geschikt voor kinderen jonger dan 7 jaar, verboden. 

  • Ook mag geen reclame meer worden gemaakt voor gsm-gebruik bij deze leeftijdsgroep. 

  • Daarnaast is de stralingswaarde (SAR of SAT) van de gsm verplichte consumenteninformatie, zowel in de winkel als bij onlineverkoop. 

Met een gsm met een lagere SAR-waarde kun je je gemiddelde blootstelling verminderen. Maar weet dat het zendvermogen van een gsm variabel is. Hoe beter de ontvangst, hoe kleiner het zendvermogen. Een uitgeschakelde gsm zendt niets uit. In stand-by zendt hij slechts af en toe een kort signaal uit om zijn positie aan het netwerk te laten weten. Alleen tijdens een gesprek zendt de gsm continu uit. 

Ter info: de blootstelling aan radiogolven afkomstig van gsm-zendmasten is meer dan 10.000 keer zo klein als de blootstelling bij gebruik van mobieltjes.  

Wat met 5G?

Bij 5G zijn er enerzijds meer stralingsbronnen maar hoeven die anderzijds niet zoveel vermogen uit te sturen om een goede verbinding te garanderen. Onderzoekers kunnen nog niet zeggen of deze nieuwe technologie een verhoogd risico op kanker met zich zal meebrengen. Daarvoor bestaat de technologie nog niet lang genoeg.  

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 22/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Laatst aangepast op