Gezond eten

Het ontstaan van kanker heeft verschillende oorzaken. Aan sommige zaken kun je weinig veranderen, zoals de genen die je hebt meegekregen. Je kunt dus nooit helemaal vermijden dat je kanker krijgt, maar je kunt wel het een en ander doen om het risico te verkleinen, zoals het streven naar een gezond gewicht. Gezond eten helpt je daarbij. Zo kun je het risico op kanker als gevolg van overgewicht verminderen. Maar er zijn nog meer voordelen aan gezond eten.

Voedingsaanbevelingen die tegen kanker helpen beschermen, beschermen namelijk ook tegen andere chronische ziekten zoals diabetes en hartziekten. Het is dus niet zo dat er een specifiek antikankerdieet bestaat. Voeding is indirect gelinkt met kanker, via de impact op het gewicht. Overgewicht verhoogt namelijk het risico op verschillende kankers. Er is wel een wetenschappelijk aangetoonde link tussen rood en bewerkt vlees en het risico op darmkanker. Een vezelrijk voedingspatroon op zijn beurt verlaagt je risico op darmkanker. 

Wat is gezonde voeding?

Gezonde voeding is hoofdzakelijk plantaardig van aard met veel groenten en fruit, volkorenproducten en peulvruchten. Alcohol, rood vlees, bewerkt vlees en andere sterk bewerkte voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan vetten en suikers vermijd je beter zoveel mogelijk.

Daarnaast is het ook aangewezen om de inname van PAK's, die onder meer ontstaan bij de bereiding van vlees, vis of gevogelte op erg hoge temperatuur, te beperken. En ook de inname van acrylamide, dat kan ontstaan in zetmeelrijke producten bij temperaturen van 120°C of hoger.

Van jongs af aan

Kinderen kunt je het best meteen goede gewoontes aanleren. Dat is zeer belangrijk voor hun toekomst. En hier geldt zeker: jong geleerd is oud gedaan. Zorg dus voor een evenwichtige voeding. De dagelijkse behoeften aan voedingsstoffen hangen af van de leeftijd, geslacht, lengte en gewicht en de lichamelijke activiteit van het kind.

Wees kritisch

Het is niet omdat iemand iets zegt of schrijft over de relatie tussen bepaalde voedingsmiddelen en kanker, dat het ook waar is. Ook als je kanker hebt en bepaalde voedingsmiddelen of -supplementen probeert om de behandeling te ondersteunen of om nevenwerkingen te verminderen, geldt: kijk en luister kritisch! Op welke bronnen of onderzoeken is de informatie gebaseerd? Is de persoon die het voedingsmiddel of -supplement af- of aanraadt, opgeleid om voedingsadviezen te formuleren?

Ga op zoek naar bijkomende info

Twijfel je of een bepaalde uitspraak waar is? Vraag dan raad aan een arts of diëtist. Of geef het onderwerp even als zoekterm in op Gezondheid en Wetenschap. Daar wordt dag in dag uit het mediagenieke gezondheidsnieuws tegen het licht gehouden. Het becommentarieert de meest opvallende krantenkoppen en brengt ruimere achtergrondinformatie over de wetenschappelijke oorsprong van het nieuws.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 22/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Laatst aangepast op