Embolisatie bij leverkanker

Embolisatie bij leverkanker is het injecteren van bepaalde stoffen om de bloedtoevoer naar kankercellen in de lever te blokkeren of te verminderen. Die behandeling kan alleen bij patiënten van wie de lever gezond genoeg is en goed functioneert en van wie de lever de enige of belangrijkste plaats van ziekte is.

In de slagader die bloed naar de lever brengt, worden bepaalde stoffen ingespoten. Die stoffen blokkeren de bloedtoevoer naar de tumor waardoor die stopt met groeien. Die transarteriële embolisatie kan gecombineerd worden met chemotherapie (transarteriële chemo-embolisatie) of radiotherapie (transarteriële radio-embolisatie).

  • Bij transarteriële chemo-embolisatie sluit de arts de bloedtoevoer naar de tumor af en geeft hij direct daarna plaatselijk chemotherapie. De arts injecteert kleine bolletjes die vooraf gevuld zijn met celdelingremmende medicijnen (cytostatica). De bolletjes blijven steken in de kleine slagadertjes van de tumor. Daardoor krijgen de kankercellen geen zuurstof en voedingsstoffen meer. De cytostatica komen langzaam vrij uit de bolletjes en vernietigen de kankercellen.
  • Bij transarteriële radio-embolisatie worden via de slagader die de lever voedt radioactieve bolletjes in de levertumor gespoten. Die bolletjes lopen vast in de allerkleinste bloedvaatjes in en rond de levertumor. Ze geven hun straling daardoor af dicht bij de tumor. Die selectieve interne radiatie werkt ongeveer drie maanden.

Bijwerkingen

Mogelijke bijwerkingen na transarteriële chemo-embolisatie zijn misselijkheid, pijn, koorts en vermoeidheid. Mogelijke bijwerkingen na transarteriële radio-embolisatie zijn buikpijn, lichte koorts, misselijkheid, vermoeidheid, achteruitgang van de leverfunctie met geelzucht en vocht in de buik (ascites). Die bijwerkingen zijn meestal tijdelijk. De vermoeidheid kan enkele weken aanhouden. Je arts kan je vertellen hoe je het best kunt omgaan met die bijwerkingen.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 01/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan dr. Alain Bols , prof. dr. Hans Van Vlierberghe en prof. dr. Chris Verslype
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op