Dunnedarmkanker

Dunnedarmkanker ontstaat doordat cellen in de dunne darm zich ongecontroleerd vermenigvuldigen en een kwaadaardig gezwel vormen.
348 diagnoses dunnedarmkanker
op 67.820 kankerdiagnoses in 2014
(België)

Het adenocarcinoom is het meest voorkomende type kanker van de dunne darm. Adenocarcinomen ontstaan in de kliercellen van het slijmvlies dat de dunne darm bekleedt. Adenocarcinomen ontstaan vooral in het eerste deel van de dunne darm: de twaalfvingerige darm (duodenum). Iets minder vaak komen adenocarcinomen voor in de nuchtere darm (jejunum).

Voor dunnedarmkanker zijn verschillende behandelingen mogelijk. Meestal wordt gekozen voor een operatie (chirurgie). In sommige gevallen wordt chemotherapie of radiotherapie toegepast als (aanvullende) behandeling. Uw behandelend arts kan u ook vragen om deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek (ook een klinische studie genoemd).

Dunnedarmkanker is een zeldzame kanker (hij maakt ongeveer 0,5% uit van alle kankers in België). De Stichting Kankerregister registreerde in 2012 in België 299 nieuwe gevallen van dunnedarmkanker, waarvan 175 bij mannen en 124 bij vrouwen. Bij mensen met de ziekte van Crohn in de dunne darm is het risico van adenocarcinoom hoger dan bij anderen.

Forum

Drukkende pijn na operatie

In maart 2017 werd bij mij darmkanker ter hoog van de sygmoid vastgesteld. Ik werd geopereerd en 18.5 cm darm werd weggenomen. Classificatie was IIa en ik kreeg preventieve chemo modified de gramont. Sinds het begin van de chemo voel ik een drukkende pijn ter hoogte van de operatie. Ook voel ik soms pijn op plaatsen waar ik vroeger een litteken had. Zijn er mensen die pijn hebben gehad van chemo? Leucovorin + 5FU. Ik ben ondertussen bezig aan de 7e van 12 chemo's en heb veel bijwerkingen wat naar men zegt uitzonderlijk is bij deze chemo.
Al vast bedankt voor uw reaktie.

stoma matriaal

Beste, ik ben 74j en 7jaar stoma patiënt  en een ileostoma ( dunne darm )
Maar ik gebruik  almarys twin 60mm huidplaat en het bijbehorend zakje van b braun.
Zeer goed product , geen lekkage en helemaal 100% tevreden, af en toe , doe ik de plaat wel
eens om de 4 dagen dat ik ververs en de zakjes elke dag.Ik was zo content en gerust van de platen en zakjes.
Waarom het niet meer gemaakt word begrijp ik niet!
Nu is dit product niet meer te verkrijgen of word niet meer gemaakt.
Ondertussen ben ik aan het testen met ander van b braun maar ben niet tevreden.
De huidplaat is zeer prima , het zakje is niet