Doelgerichte therapie bij borstkanker

Gerichte of doelgerichte therapie (targeted therapy) is een behandeling met medicijnen die doelgericht de groei van kankercellen kan afremmen of stoppen.

Ongeveer 15 procent van de vrouwen met borstkanker heeft een HER2-positieve tumor. Dat betekent dat er te veel HER2-eiwit op de celwand van de kankercellen zit. HER2 stimuleert de groei van de tumor. HER2-remmers blokkeren het eiwit en remmen zo de tumorgroei af. Voor patiƫnten met een HER2-positieve borstkanker zijn op dit ogenblik onder andere deze twee HER2-remmers beschikbaar: trastuzumab (merknaam Herceptin) en pertuzumab (Perjeta). Ze worden meestal toegediend in combinatie met chemotherapie.

Vrouwen met uitgezaaide hormoongevoelige borstkanker krijgen vaak CDK4/6-remmers (samen met antihormonale therapie). Die geneesmiddelen remmen de deling van de kankercellen af. Dat vertraagt de groei en de verspreiding van de kankercellen. Voorbeelden van CDK4/6-remmers zijn abemaciclib (merknaam Verzenios), palbociclib (Ibrance) en ribociclib (Kisqali).

Het onderzoek naar het DNA van kankercellen en de ontwikkeling van doelgerichte medicijnen zijn volop in evolutie. Daardoor komen er regelmatig nieuwe medicijnen bij.

Bijwerkingen

Bij doelgerichte therapie verschillen de bijwerkingen per medicijn. Ook je conditie en je leeftijd spelen een rol. Doelgerichte medicijnen hebben andere nevenwerkingen dan de klassieke bijwerkingen van chemotherapie. Ze werken doelgerichter in op de kwaadaardige cellen en tasten minder gezond weefsel aan.

De bijwerkingen van trastuzumab en pertuzumab zijn doorgaans mild. De meest voorkomende bijwerkingen van trastuzumab zijn verzwakking van het hart (meestal omkeerbaar, uit zich door toenemende kortademigheid) en een allergische reactie op het geneesmiddel (rillingen, koorts, misselijkheid, piepende ademhaling). De meest voorkomende bijwerkingen van pertuzumab zijn huiduitslag en diarree.

CDK4/6-remmers worden meestal goed verdragen maar leiden vaak tot vermoeidheid en een daling van het aantal witte bloedcellen. Daarom zijn regelmatige bloedcontroles nodig. Soms veroorzaken die geneesmiddelen diarree.

Elk medicijn heeft zijn eigen mogelijke bijwerkingen. Je arts of een verpleegkundige geeft je daarover op voorhand meer uitleg. Bespreek zelf ook op tijd problemen of symptomen met je arts.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 01/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan dr. Kevin Punie, prof. dr. Ann Smeets en prof. dr. Hans Wildiers
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op