Chirurgie bij een wekedelentumor

Meestal kunnen wekedelentumoren operatief verwijderd worden. Samen met de tumor verwijdert de chirurg meestal ook een klein beetje weefsel rond de tumor dat schijnbaar gezond is. Dat doet hij omdat hij tijdens de operatie niet kan zien of er in het weefsel net buiten de plek van de tumor geen kankercellen zitten. Als hij ‘ruim’ opereert, vergroot de kans dat alle kankercellen weg zijn.

Ligt de tumor in of tegen een spier of in de buurt van een orgaan? Dan moet de arts soms de hele spier of het hele orgaan weghalen. Soms betekent dat dat de arts bijvoorbeeld veel bot of een zenuw moet weghalen. Dan adviseert de arts meestal een combinatie van een minder ‘ruime’ operatie in combinatie met bestralingen.

Na de operatie wordt in het laboratorium onderzocht of er in de randen van het weggenomen weefsel kankercellen zitten. Als dat zo is, word je mogelijk een tweede keer geopereerd.

Bijwerkingen en risico’s

De gevolgen van de operatie zijn vooral afhankelijk van de plaats waar je geopereerd bent en hoe uitgebreid de operatie was. Soms heb je niet of nauwelijks last van de gevolgen. Maar soms krijg je te maken met functieverlies of functievermindering, bijvoorbeeld als een zenuw, spier, orgaan of deel van een orgaan weggehaald is. Heel uitzonderlijk is een amputatie van een arm, been of deel ervan nodig, wat een heel aangrijpende gebeurtenis is met een grote impact.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 22/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan prof. dr. Patrick Schöffski en dr. Mia Slabbaert
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op