Chirurgie bij prostaatkanker

Chirurgie wordt meestal gebruikt als de prostaatkanker wellicht niet uitgezaaid is. Over het algemeen opereert men patiënten tot 75 jaar, maar patiënten die ouder zijn en in heel goede conditie kunnen ook nog in aanmerking komen. Bij uitzaaiingen wordt de prostaat niet verwijderd. Dat gebeurt alleen in het kader van bepaalde klinische studies.

Bij een operatie wordt de prostaat helemaal weggenomen. In medische termen heet die ingreep een radicale prostatectomie. De ingreep gebeurt tegenwoordig met robotchirurgie.

Complicaties

Radicale prostatectomie is technisch een delicate operatie die nogal wat vaardigheid vergt van de chirurg. De belangrijkste complicaties zijn erectiestoornissen (impotentie) en urineverlies (incontinentie).

Aan de twee kanten van de prostaat lopen zenuwen die essentieel zijn om een erectie te krijgen. De tumor kan dicht bij die zenuwen zitten. Afhankelijk van de kenmerken van de tumor kan de chirurg inschatten of hij één of beide zenuwen kan sparen. Bij jonge patiënten die aan de twee zijden zenuwsparend geopereerd worden, krijgen de meeste mannen hun potentie na enige tijd terug. Worden de zenuwen aan de twee kanten verwijderd, dan is de patiënt meteen na de operatie impotent. Er is ook een kans op urineverlies na de ingreep. Het risico op die problemen neemt toe naarmate de patiënt ouder is. Het is belangrijk te beseffen dat er voor die complicaties oplossingen zijn met vaak een bevredigend effect.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 22/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan dr. Alain Bols, prof. dr. Karin Haustermans en dr. Karen Fransis
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op