Chirurgie bij nierkanker

Patiënten met nierkanker worden meestal geopereerd. Als de tumor groot is, haalt de chirurg de hele nier en het vetweefsel rond de nier weg. Soms verwijdert hij ook de bijnier en de omringende lymfeklieren. Als de tumor kleiner is dan 7 centimeter, wordt soms maar een deel van de nier verwijderd en blijft de rest van de nier gespaard.

Bijwerkingen

Als één nier helemaal of gedeeltelijk weggehaald wordt, heeft dat meestal geen ernstige gevolgen: met één nier kun je nog goed leven. De gezonde nier neemt dan de functies van de weggehaalde nier over. De belangrijkste klachten na een operatie zijn pijn bij het ademhalen (veroorzaakt door de operatiewonde) en slecht werkende darmen. Die twee klachten verdwijnen meestal na een paar dagen. Daarnaast kun je je zwak en vermoeid voelen, soms wekenlang. Op lange termijn kun je geconfronteerd worden met nierfunctieverlies. Daarom gaat de voorkeur naar een niersparende operatie als dat kan.

Als de twee nieren weggehaald worden, moet je nierdialyse volgen of een niertransplantatie ondergaan. Bij een nierdialyse wordt je bloed kunstmatig gezuiverd. Een niertransplantatie is een medische ingreep om een gezonde en goedwerkende nier van een donor te transplanteren in het lichaam van de patiënt (meestal niet vroeger dan twee jaar nadat de nier met kanker weggehaald is).

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 22/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan prof. dr. Sylvie Rottey
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op