Chirurgie bij borstkanker

Patiënten met niet-uitgezaaide borstkanker worden meestal geopereerd aan de borst en de okselklieren.

Het is aan te raden om naar een erkende borstkliniek te gaan. Dat zijn ziekenhuizen met genoeg ervaring en expertise om borstkanker te behandelen. Uit recent onderzoek blijkt dat de overlevingskansen immers beduidend beter zijn in een erkende borstkliniek, meer bepaald een 'coördinerende borstkliniek'. Hoe weet je welk ziekenhuis zo'n erkenning als coördinerende borstkliniek van de overheid heeft? 

De bedoeling van de operatie van de borst is de tumor helemaal weg te halen. Hoeveel weefsel de chirurg wegsnijdt, hangt af van de locatie, de omvang en het soort tumor. Vaak is een borstsparende operatie of brede excisie mogelijk. Je arts haalt dan de tumor en een marge gezond weefsel weg. Soms moet de arts de borst helemaal wegnemen (een amputatie of mastectomie). Na een borstamputatie opteren sommige patiënten voor een uitwendige borstprothese, andere voor een borstreconstructie. 

De bedoeling van de operatie van de okselklieren is nagaan of er kankercellen in de okselklieren zitten en de okselklieren weghalen als dat nodig is. Patiënten zonder verdachte klieren krijgen bij voorkeur een sentinelklierprocedure of schildwachtklierprocedure. Als uit microscopisch onderzoek blijkt dat de klier tumorvrij is, is een okselklieruitruiming niet nodig. Als het onderzoek toch kankercellen laat zien in de klier, moet soms een okseluitruiming volgen. 

Als al bij de diagnose blijkt dat de okselklieren aangetast zijn, krijg je geen sentinelprocedure maar haalt de arts ineens de klieren in de oksel weg (gemiddeld 10 tot 30 klieren).

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 01/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan dr. Kevin Punie, prof. dr. Ann Smeets en prof. dr. Hans Wildiers
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op