Chirurgie als curatieve behandeling bij pancreaskanker

Bij een relatief kleine tumor in de kop van de alvleesklier stelt de specialist meestal een Whipple-operatie voor: de chirurg verwijdert het deel van de pancreas waarin de tumor zit, de twaalfvingerige darm, de galblaas en een groot deel van de grote galweg. Soms verwijdert hij ook een deel van de maag.

Bij een tumor in de staart van de pancreas moet dat deel van de pancreas weggenomen worden zonder de galwegen of twaalfvingerige darm. Soms wordt ook de milt weggenomen.

Keuze ziekenhuis

De chirurgische ingrepen voor pancreaskanker zijn complex en riskant. De overlevingskansen zijn beduidend beter in een ervaren ziekenhuis. Daarom wordt in België de chirurgische behandeling van pancreaskanker geconcentreerd in een beperkt aantal centra voor complexe pancreaschirurgie. Het gaat om ziekenhuizen die daarvoor een overeenkomst afsloten met het RIZIV en streng gecontroleerd worden. Ze moeten goede cijfers kunnen voorleggen om erkend te blijven.

Bijwerkingen

Een pancreasoperatie is ingrijpend en complex. Als een deel van de maag verwijderd wordt, worden de alvleesklier, de galwegen en eventueel het resterende deel van de maag verbonden met de dunne darm. Een nadeel is dat de sluitspier op de overgang van maag naar dunne darm dan weg is. Daardoor komt eten sneller dan normaal door de maag en de dunne darm. Het wordt dus niet helemaal verteerd en niet goed opgenomen in de dunne darm. Dat kan klachten veroorzaken na de maaltijd, zoals misselijkheid, buikpijn, braken, diarree of sterk transpireren.

Als de maag gespaard kan worden – wat momenteel meestal lukt – heeft de patiënt doorgaans minder klachten dan als een deel van de maag verwijderd wordt. Na een maagsparende operatie wordt het soms moeilijker om de maag goed leeg te maken, waardoor eten wat moeizamer gaat en je je misselijk kunt voelen.

Na een operatie maakt de pancreas bij sommige patiënten niet meer genoeg enzymen en/of hormonen aan. Dat kan bij een tekort aan enzymen (tijdelijk) klachten geven zoals een opgeblazen gevoel, misselijkheid en vette diarree (omdat de pancreasenzymen een rol spelen in de vertering en opname van voedsel, waaronder vet). Die stoelgang drijft op het toiletwater en spoelt moeilijk door. Door die verminderde opname van vet kun je calorieën verliezen en dus vermageren. Er zijn medicijnen om die tekorten weg te werken. Pancreasenzymen kunnen eenvoudig toegediend worden in de vorm van tabletten die je inneemt bij het eten om de vertering en opname van vet uit de voeding te verbeteren. Bij een tekort aan hormonen kan er een insulinetekort en dus diabetes ontstaan. Ook daarvoor zijn er behandelingen.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 01/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan dr. Karen Geboes en prof. dr. Karin Haustermans
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op