Borstkanker opsporen. Ben je 49 jaar of jonger?

Het Vlaams bevolkingsonderzoek naar borstkanker is bestemd voor vrouwen van 50-69 jaar zonder symptomen en zonder sterk verhoogd risico. Ben je jonger dan 50 jaar? Overleg dan met jouw arts of preventief onderzoek naar borstkanker voor jou aangewezen is. Afhankelijk van je (familiale) voorgeschiedenis zal je arts het voor jou meest geschikte onderzoek voorstellen.

Laat je ook in volgende gevallen opvolgen door je gynaecoloog of behandelend arts:

  • Bij klachten die kunnen wijzen op een borstaandoening (knobbeltje, kuiltje in borst, tepel die intrekt, uitslag rond tepel, ontsteking of vochtverlies).
  • Indien je een verhoogd risico op borstkanker hebt. Dat is het geval als twee of meer van jouw directe familieleden (dit zijn je kinderen, ouders, grootouders, broers, zussen, ooms en tantes) borstkanker kregen of als één direct familielid borstkanker kreeg onder de leeftijd van 40.
  • Als je in de menopauze bent.

Maar daarnaast worden vrouwen jonger dan 50 jaar dus niet uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek naar borstkanker, om verschillende redenen:

  • Borstkanker komt onder de 50 jaar veel minder voor dan erna. Minder dan 1 op 5 van alle borstkankers wordt ontdekt bij vrouwen jonger dan 50.
  • Een mammografie is bij jonge vrouwen minder doeltreffend: het borstweefsel is minder doorzichtig voor röntgenstralen en tumoren zijn er moeilijker in te vinden. Dat leidt tot te veel valse resultaten (vals positief of vals negatief resultaat).
  • Bovendien is het weefsel op die leeftijd gevoeliger voor de schadelijke effecten van röntgenstralen en is daardoor het risico op borstkanker veroorzaakt door deze stralen groter. Voor deze vrouwen wegen de voordelen van borstkankeropsporing dus niet op tegen de nadelen.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 01/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Laatst aangepast op