Borstkanker bij mannen

Hoe vertelt een man dat hij een typische vrouwenziekte heeft?
André Pauwels, ex-patiënt
Lees het verhaal
Kanker heb je minstens met z’n tweeën
Veel mensen weten niet dat ook mannen borstkanker kunnen krijgen. Het risico op borstkanker is voor een man wel veel kleiner dan voor een vrouw. Van de 100 gevallen van borstkanker zijn er 99 vrouw en is er 1 man. In België gaat het om zo’n 90 mannen per jaar.

Bij mannen is borstkanker veeleer zeldzaam: de ziekte maakt maar 0,2% uit van het totale aantal kankers bij mannen. De meest voorkomende behandelingen van borstkanker zijn chirurgie (een operatie), chemotherapie, radiotherapie (bestraling) en hormoontherapie. Sinds kort past men ook bij mannen borstsparende ingrepen toe en zijn zelfs borstreconstructies mogelijk. Indien gewenst wordt een tepel en zelfs borsthaar getatoeëerd.

Forum

hoe ga je er mee om als echtgenoot

Ik wil ook eens de andere kant toelichten en eigenlijk vragen hoe ik er het beste mee om kan gaan. Mijn vrouw heeft borstkanker met uitzaaiingen naar lymfeklieren. Vandaag is ze thuis van de 2e operatie en alle klieren zijn nu weg gehaald. Nu volgt er een kuur van twee soorten chemo, daarna bestraling en dan hormoniale therapie. Ik wil haar tot steun zijn maar ik merk ook dat ik zelf toch wel op mijn tenen loop. Wij zijn twee zielsmaatjes al 25 jaar getrouwd en het doet mij zo,n zeer als ik haar zo zie. Ze had altijd al pijn met haar artrose en Fibromyalgie. Ze is zo,n goed en lief persoon voor me ze zorgt altijd voor me. Ze is ook zo sterk

GEZOCHT: Patiënten met lymfoedeem van de arm/hand na borstkanker

Gezocht: vrouwen/mannen met lymfoedeem ter hoogte van arm en/of hand ontwikkeld na de behandeling van borstkanker.

Het aantal personen die behandeld worden voor borstkanker neemt toe. Jammer genoeg zal een kleine 20% van deze populatie lymfoedeem ontwikkelen van het bovenste lidmaat als een gevolg van de behandeling.
Naast fysieke beperkingen en pijnklachten kan dit ook de levenskwaliteit negatief beïnvloeden. De vier belangrijkste pijlers van de behandeling van lymfoedeem zijn: huidzorg, oefentherapie, compressietherapie en manuele lymfedrainage. Tot op heden is er voor deze laatste behandelvorm beperkt bewijskracht.