Borstkanker bij mannen

Hoe vertelt een man dat hij een typische vrouwenziekte heeft?
André Pauwels, ex-patiënt
Lees het verhaal
Veel mensen weten niet dat ook mannen borstkanker kunnen krijgen. Het risico op borstkanker is voor een man wel veel kleiner dan voor een vrouw. Van de 100 gevallen van borstkanker zijn er 99 vrouw en is er 1 man. In België gaat het om zo’n 75 mannen per jaar.

Bij mannen is borstkanker veeleer zeldzaam: de ziekte maakt maar 0,2% uit van het totale aantal kankers bij mannen. De meest voorkomende behandelingen van borstkanker zijn chirurgie (een operatie), chemotherapie, radiotherapie (bestraling) en hormoontherapie. Sinds kort past men ook bij mannen borstsparende ingrepen toe en zijn zelfs borstreconstructies mogelijk. Indien gewenst wordt een tepel en zelfs borsthaar getatoeëerd.

Deel uw verhaal op mangomoment.be

Een campagne van Kom op tegen Kanker

Forum

Nolvadex: duivels dilemma

Hey allen,

ik kreeg borstkanker in 2013 met de all-in behandeling erna (chemo, bestraling, herceptine en hormoonbehandeling). Na 4 jaar nolvadex slikken ben ik echt op een punt dat ik niet meer kan. Gewrichtspijnen, cyste in onderbuik, humeurschommelingen, .... Ik heb het er volledig mee gehad. Elke avond twijfel ik om het pilletje door te slikken of te stoppen. Bij de oncoloog gaan levert niks op...die kan sowieso niet zeggen: 'stop maar mevrouw, geen enkel probleem..'. Dan zwaait ze met percenten en kans op herval en bla bla..en dan ga je met schuldgevoel weer buiten. Soms denk ik: de tumor was volledig weggesneden,

Gezocht: dragers BRCA 1/2-mutatie voor thesisonderzoek

!Gezocht: dragers BRCA1/2-mutatie! (Delen mag)

Als masterstudente Psychologie (Universiteit Gent) schrijf ik mijn masterproef over het proces van familiecommunicatie bij erfelijke borst- en eierstokkanker, meer specifiek in het geval van BRCA1/2-mutaties. Dergelijke erfelijke fout resulteert in een verhoogd risico op dragerschap voor familieleden, in het bijzonder voor eerstegraadsverwanten.

In deze studie willen mijn promotor en ik een beter zicht krijgen op dit communicatie proces. Wat maakt dat het voor sommigen gemakkelijk en voor anderen moeilijk is om deze informatie te geven? Hiervoor doen we graag een beroep op